Osvitanova.com.ua

Нещодавно речник СБУ Артем Дехтяренко розповів, що російські спецслужби використовують мобільні ігри, щоб змусити українських дітей збирати розвіддані. Як випадково не стати корисним для ворога у сучасному світі? Що пояснювати дітям? Чи є абсолютно безпечні програми? Що робити з дітьми та як привчити їх до кібердисципліни? Про це розповів НВ Костянтин Корсун, експерт з кібербезпеки.

Що ви чули про ці ігри? І наскільки масово росіяни вдаються до таких хитрощів, аби отримувати потрібну їм інформацію про об'єкти з геолокацією?

Ви знаєте, я так і не зміг знайти цю гру, про яку йдеться в повідомленні. І я більш ніж переконаний, що це точно не масовий характер містить. Випадок цікавий, він потребує, можливо, якогось дослідження. Але він точковий.

Ігор з доповненою реальністю, коли треба наводити камеру на якісь об'єкти, щоб отримувати ігрові бонуси, є безліч. Покемони, очевидно, не російська розробка і не контролюється ними. Але теоретично росіяни могли б…

Але вони не надто добре вміють робити щось креативне, всі ми знаємо це. І про Жигулі, і про технічні досягнення, і про розробки, і особливо в умовах технологічних санкцій, і майже повного ембарго. Але все ж таки вони щось вміють робити, і для певної аудиторії, яка на них орієнтована. Таких людей, які вважають, що росіяни можуть зробити щось корисне і цікаве, меншає з кожним днем. Припускаю, що ця ініціатива розрахована на переважно молодих проросійськи орієнтованих людей.

Що в цьому такого, окрім того, що це завантажує пам’ять, і пристрій не дуже швидко працює?

Це ризики. Кожен додатковий застосунок — це додатковий ризик, причому в солідній прогресії. Якщо погортати всі свої застосунки, якою кількістю з них ми користуємось? Якщо пів року не користувались, видаляйте. Безпека застосунків — це величезна проблема сучасної кібербезпеки, величезна.

Тобто безпечних застосунків немає? І що має насторожити підлітка чи батьків, якщо вони хочуть завантажити якесь оновлення, нову програму чи гру? На що звернути увагу?

Важливо завантажувати ігри та застосунки лише з офіційних магазинів. Тому що IOs не дозволить, звісно, завантажити сторонні застосунки собі поставити, а для Android це цілком можливо. Тому важливо лише з офіційних магазинів це все завантажувати.

Перевірити, наскільки оновлення безпечне, неможливо навіть фахівцям. Якщо воно офіційне, з офіційного магазину, ми всі пам’ятаємо, що одна з найбільших кібератак проти України – «Петя» – йшла через офіційне оновлення програмного продукту. Все було офіційно і легально. Тому звичайний користувач не може ніяк це проконтролювати. Він може лише довіритись офіційному магазину.

Тобто ми маємо все одно розуміти, що ризик хай і невеликий, все одно завжди існує. Нам здається, до речі, що підлітки більш просунуті, ніж старше покоління, зокрема в використанні гаджетів, смартфонів, нових програм. Але що важливо їм пояснити, аби вони не стали несвідомо корисними для ворога? Ми живемо в воєнному стані. Які такі є прості поради, які можна було б проговорити з друзями та дітьми?

Телефон без пароля — це не ваш телефон. Має бути фейс-айді або ідентифікація по відбитку пальця або щонайменше код. На певні критичні застосунки – соцмережі, банківські, поштові сервіси – також варто поставити додатковий код.

Використання захищених месенджерів. Мається на увазі ті, які використовують наскрізне шифрування. Насамперед це Signal. Я дуже не люблю Telegram, це російська розробка, і там дуже серйозні технічні проблеми з безпекою. Але він, на жаль, популярний. Але принагідно закликаю припинити користуватися.

Також постійно треба оновлювати операційну систему та застосунки. Тому що їх розробники виявляють проблеми, вразливості, фіксять їх і випускають оновлення, які покращують безпеку кожного з застосунків. Маються на увазі відповідальні розробники, звісно. Перевіряти, чи з’явилися оновлення, варто раз на титждень.

Як би ви оцінили рівень обізнаності українців з тим, що таке кібербезпека? І що у цьому напрямку можна було б зараз зробити?

Не можу сказати, що українці менш обізнані, ніж мешканці інших країн. Питання персональної кібербезпеки однаково критичне і в Швейцарії, і в США, і в Італії, і в Франції, і в Британії, тому тут не скажу, що гірші, не скажу, що кращі.

Але в інших країнах є шкільні програми кібербезпеки для дітей, які користуються гаджетами. Останні становлять загрозу і для батьків, і для суспільства, і для школи, і для кого завгодно. Вже багато років про це говорять, але далі розмов в Україні не йде.

І ось така програма потрібна ще зі школи, хоча б основи, хоча б якісь примітивні штуки, роз’яснення, щоб у дитини хоча б в голові якісь знання були, які дозволять їй прийняти зважене рішення, чи натискати посилання, яке прийшло з незнайомого номеру.

Дорослих також треба навчати кібергігієні — у цьому питанні в Україні останні роки є якісь зрушення. Не скажу, що вони належного ступеню ефективності, але вже щось робиться. І вже сам факт того, що ми на популярній радіостанції обговорюємо в прямому ефірі ці питання, свідчить про те, що люди дійсно цікавляться, це потрібно.

Чим більший у нашому суспільстві буде розвиток інформаційних технологій, чим більше ми будемо на них покладатися, тим критичніше для кожного персонально будуть питання кібербезпеки. Потрібно популяризувати знання з кібербезпеки як серед дорослих, так і серед дітей на базі середньої школи.

{{read_more|Читайте також| 4651, 5507}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: