Osvitanova.com.ua

Під час локдаунів понад 60% людей розпочали нові творчі пошуки. Опитування Відкритого університету довело, що 61% людей зайнялися «креативними пошуками» у 2020 році у розпал пандемії коронавірусу. Майже третина респондентів повідомили, що почали більше читати, а також знайшли нове хобі, повідомляє The Guardian.

Результати опитування також свідчать про збільшення заявок на проходження творчих онлайн-курсів. Але як зберегти креативність поза локдаунами? Експерти пропонують кілька порад.

1. Пригадайте, чому ви це робите

Можливо, у вас є амбіції, що одного разу сценарій, над яким ви працюєте, отримає «Оскар», але навіть якщо ви не плануєте перетворювати свій проєкт на кар'єру, це принесе чимало користі у ваше життя.

«Займатися творчими справами корисно для здоров’я та добробуту. Подивіться на це як на спосіб подбати про себе», – каже консультант з питань мистецтва Бет Пікенс.

«Творча практика – це річ, яка дає вам більше енергії, тоді як багато наших звичок, таких як телебачення та соціальні медіа більше нагадують загальмовану діяльність. Вони не дають нам багато енергії», – додає Пікенс.

2. Зробіть творчість частиною своєї особистості

Якщо розглядати творчість просто як хобі, то емоційна користь від такої діяльності у вашому житті буде незначною.

«Люди думають, що творчість – це посада, але це не так. Творчість можна зробити частиною будь-якої. Креативним може бути, як адвокат, так і бабуся, яка гуляє з онуками. Таке ставлення до своїх справ покращить якість вашого життя, – вважає стратег з маркетингу Кевін Честерс. – Люди, як правило, люблять передбачуваність, і часто ми боїмося чогось нового. Це не наша провина, відносними причинами цього є еволюція та суспільство. Але кожна людина народилася творчою, однак часто суспільство повільно витісняє творчість з людей у дорослому віці».

3. Не бійтеся бути креативними

«Креативність часто містить відчуття новизни та хаосу, – зазначає Честерс. – Поговоріть з новими людьми. Якщо ви йдете пішки до метро щодня, знайдіть інший маршрут. Просто робіть щоденні речі по-різному».

4. Знайдіть час

«У багатьох із нас дійсно немає багато вільного часу. Поміркуйте, як можна переглянути цей ресурс. Скільки вам дійсно потрібно бути у соціальних мережах? Замість соцмереж почніть роботу над творчим проєктом, який принесе вам більше користі та енергії», – радить Пікенс. – Плануйте час для своєї творчості і не чекайте, що він колись з’явиться».

{{read_more|Читайте також| 4443, 3187}}

5. Не розглядайте креативність як обов’язок

«Якщо ви скажете: Я збираюся виділити на хобі дві години щодня ввечері після роботи, можливо, протягом деяких днів у вас буде достатньо сил для цього, а протягом інших – ні. Недотримання таких встановлених стандартів змусить вас почуватись зневіреними, тому спробуйте дивитися на це реалістично. Подумайте, з чого почати: який мінімум знадобиться, щоб рухатися вперед?», – говорить Макгіннес.

«Це 30 хвилин на день? Два вечори на тиждень? Половина дня на вихідних? У будь-якому випадку робіть більше, але не перестарайтеся. Що потрібно, щоб ви могли знайти місце і час для творчої діяльності? Чи означає це вставати на пів години раніше? Визначте потенційні перешкоди заздалегідь і складіть план їх подолання», – додає МакГіннес.

6. Будьте послідовними

Навіть пів години на день має значення, тут головне випрацювати в собі звичку до творчості.

«Найголовніше, щоб ви зберігали стабільність. Якщо ви пропустили день, тиждень або довше, просто почніть спочатку. Намагайтеся не критикувати себе, але обов’язково зробіть висновки: Що я б зробив наступного разу, щоб не вибитися з колії?», – вважає МакГіннес.

7. Позбудьтеся провини

В ідеалі, на сьогодні творча практика може здаватися такою ж важливою для добробуту, як і фізичні вправи, але, ймовірно, у вас все ще є певне відчуття, що це неважливо.

Пікенс радить бути максимально організованими, це дозволить і віднайти додатковий час і зменшить рівень тривожності.

8. Не втрачайте соціальні контакти

Самостійно робити щось важко.

«Навіть якщо ви робите щось поодинці, наприклад, малюєте або пишете, підтримувати відносини з іншими людьми, які також вважають, що це важливо, дійсно допоможе. Ви можете спілкуватися з людьми в Інтернеті. Коли у нас є емоційна підтримка, ми можемо залишатися більш мотивованими», – додає він.

9. Відкрийте для себе нові творчі захоплення

Ви не взялися за творчий проєкт під час локдауну? То візьміться просто зараз, спробуйте щось нове і регулярно практикуйте, радять Пікенс та Честерс.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: