Osvitanova.com.ua

Олександра Жданова, мама двох дошкільнят та менеджер по роботі з партнерами й клієнтами агенції School Navigator, досліджує, як і коли вже слід розпочати пошук початкової школи для дитини й з чого почати.

Якщо до державних садочків у Києві інколи слід записуватися одразу після народження, то із вибором школи слід почекати не менш ніж до трьох років.  З трьох до шести років можна оцінити власні сподівання, очікування, бажання і можливості та співвіднести їх з особливостями вашої дитини. А також саме в цей час можна почати планувати траєкторію розвитку і навчання малюка.

Саме з трьох до шести років варто визначитися щодо вектора подальшого навчання, щоб за можливості почати надавати базу ще у садочку. Так, наприклад, можна обрати садочок з сильною мовною практикою, що закладе основи для вивчення мов у школі або зробити ставку на STEM чи всесторонній розвиток, що допоможе малюку підготуватися до більш серйозного навчання. Також у цей період ви зможете вирішити, чи варто дитині відразу йти до школи чи розпочати шкільне навчання з прескул.

Що слід знати перед початком вибору школи

Насамперед треба мати бачення майбутнього дитини. Це не про те, хочете ви бачити у своїй дитині директора чи балерину. Це про те, чи ви

розглядаєте ви можливість переїзду до іншої країни сім’єю, бажаєте, щоб дитина продовжила навчання після школи в іншій країні,   буде у вас час допомагати дитині з навчанням чи ви хочете, щоб цим займалась виключно школа, бачите або розвиваєте схильності до творчості чи спорту.

Далі треба визначитись з формою власності майбутньої школи: чи ви розглядаєте приватні школи, чи тільки державні. У кожного виду є свої можливості та обмеження. Визначить своє бачення та пріоритети зараз, і не бійтесь, якщо з часом вони зміняться. Краще мати план і змінювати його, аніж не знати за що хапатись напередодні вступу та потонути у масиві інформації. 

Враховуючи сімейні обставини й схильності дитини, ви маєте також визначитись з формою навчання школи:

офлайн повного та неповного дня, а також пансіони та екстернат (навчання дома з вчителями або тільки здача атестацій у школі) онлайн з живими уроками, з уроками у записі (дистанційна школа) та екстернат-формат (коли онлайн здаються тільки контрольні й атестації).

До речі, при всіх недоліках і особливостях онлайн-навчання, хороша онлайн-школа може бути кращим варіантом, ніж погана державна чи неякісна приватна. З іншого боку є сенс все ж розглянути всі доступні: державні по прописці, державні поруч, приватні поруч та всі інші.

Також бажано мати результати діагностики психоемоційного стану дитини, розуміти, які в неї є схильності та уподобання, а також чи є у неї особливі освітні потреби, які треба враховувати при виборі.

Було б також добре мати уявлення щодо місця проживання вашої сім’ї та можливостей чи вірогідності його зміни на момент вступу до школи. А також не забувати, що при наявності більше ніж однієї дитини у сім’ї через певну кількість років у вас буде одночасно декілька школярів, а це додаткові й фінансові й часові затрати, які треба планувати одразу.

Чи варто відвідати психолога перед початком вибору школи

Ми вважаємо, що так. Адже тільки досвідчений клінічний психолог може продіагностувати дитину. Вказати на її сильні й слабкі сторони, вказати, в яку сторону розвивати дитину та до яких фахівців звернутися додатково за потреби. Також він може визначити, чи готова дитина до навчання, який ступінь навантаження буде прийнятним, який формат навчання буде найбільш комфортним, яку ступінь альтернативності можна дозволити саме для вашої дитини. Насправді є багато параметрів і критеріїв, за допомогою яких відбувається діагностика, але її результати можуть стати базою для формування ваших критеріїв вибору школи з розумінням особливостей дитини й незамиленим оком. Результати такої діагностики знадобляться вам пізніше при виборі школи й співбесідах

Можливі критерії для відбору школи

Група критеріїв, яка залежить від можливостей і потреб сім'ї:

1. локація і можливість возити дитину до школи (якщо немає такої можливості, то шукати школу ближче або таку, в якій передбачена розвозка дітей)
2. вартість навчання
3. програма навчання (НУШ, Інтелект України, Крила та інші) і домашні завдання
4. форма власності школи (державна чи приватна)
5. наявність релігії у будь-якій формі
6. мова викладання, додаткові мови
7. формат зворотного зв’язку

Група критеріїв, які варто врахувати згідно з рекомендаціями психолога:

8. тривалість перебування у транспорті по дорозі в школу (при довгій або стресовій дорозі діти втрачають можливість плідно працювати у школі)
9. тривалість перебування у школі 
10. кількість дітей у класі (орієнтовна норма для кожної окремої дитини не залежно від загальної норми) 
11. кількість дітей у школі (деяким дітям буде комфортно лише у невеликих колективах)
12. наявність власної території і об’єми приміщень школи (наскільки дитина схильна до камерності і рухливості)
13. доцільність навчання в онлайн-форматі
14. наявність інклюзії (якщо в дитини є ООП)
15. наявність тьюторів, кураторів і психологів у школі
16. наявність посилених програм по певних предметах
17. підхід до викладання (націленість на результат чи процес, предметне чи проєктне, демократичне чи авторитарне навчання тощо)
18. відносини між вчителем і дітьми
19. тип вчителя
20. тип групи дітей (класу)

Група критеріїв, які варто узгодити з дитиною

21. спеціалізація школи (чи хоче дитина щодня вчитися рахувати, складати роботів і займатися дослідами чи вона хотіла б краще досліджувати природу і малювати)
22. побажання по гуртках (які гуртки дитині хотілося б почати відвідувати або продовжувати, якщо вона вже кудись ходить)
23. кількість дітей в класі (яке її особисте бачення щодо кількості потенційних однокласників/друзів; залежить від досвіду дитини у садочку чи попередній школі)
24. тривалість перебування у школі (чи має вона бажання проводити весь час з друзями в школі чи у неї є друзі поза школою, з якими б вона хотіла підтримувати стосунки)
25. тип харчування (домашнє чи шкільне)

Якщо ви точно вже знаєте свої критерії, оберіть 2-3, якими ви ні в якому разі не готові поступитись. Відповідно до них ви й будете вибирати школу. Загальна кількість критеріїв є індивідуальною і може змінюватись у процесі пошуків. Якщо ви розумієте, що не знаєте чи не можете сформулювати список критеріїв, то можна звернутися до нас, адже ми проводимо глибинні інтерв’ю з батьками на початку роботи з запитами й формуємо такі списки разом з батьками.

Як працювати з добіркою шкіл, які відповідають вашим принциповим критеріям

Відповідно до критеріїв ви створюєте перелік шкіл, які відповідають вашим головним критеріям і ранжуєте їх залежно від відповідності шкіл до менш принципових критеріїв.  У Києві 462 державних і 195 приватних шкіл, 40 приватних пропонують онлайн-навчання. Тому повірте, вам буде з чого обирати.

Продзвоніть перші 5-10, наскільки вистачить терпіння, скоригуйте критерії за потреби, поцікавтеся відгуками, відвідайте дні відкритих дверей або зайдіть до школи познайомитися з директором, вчителями, оглянути приміщення і поспілкуватися за можливості з дітьми та іншими батьками. Якщо вас все влаштовує, прийдіть в цю школу ще раз з дитиною вже на співбесіду. Якщо дитині все сподобалося домовтеся на пробний день/тиждень, щоб зрозуміти, чи подобається школа дитині. Якщо все добре, вам нададуть договір для ознайомлення, стосовно якого за можливості варто проконсультуватися з юристом.

Якщо ви пройшли всі ці етапи, то ймовірно розчарування на вас не чекатиме, хоча бувають і винятки. Якщо все описане вище вам здалося складним і лячним, то запрошуємо скористатися нашим сервісом. Ми допоможемо і з критеріями й зі списками шкіл по цих критеріях, якщо вашій дитині виповнилося щонайменше 4,5 роки. Я розберу ваш випадок і запропоную на вибір декілька можливих сценаріїв на вибір, якщо ви заповните нашу анкету https://bit.ly/SchoolNavigator.  С запитаннями пишіть в наш Телеграм https://t.me/SchoolNavigatorChat.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: