Osvitanova.com.ua

З вибором професії мають допомагати ще у школі, але не нав'язувати, а розкривати таланти. Цю думку підтверджують українські освітні фестивалі, які будуть цікаві як дорослим, так і дітям.

"Українська правда. Життя" спробувала зібрати всі такі річні події.

ДИТЯЧИЙ ФОРУМ 2017

Фестиваль присвячений дитячому розвиткові та розвагам вже вдесяте проводиться у ЛьвовіЦьогорічна тема "Космос, наука, технології та екологія".

Кожного року вигадується легенда, над вирішенням якої роздумують діти у формі гри. Нинішня легенда – діти можуть врятувати космос, але для цього потрібно пройти випробування на 12 планетах та віднайти у собі суперсили.

Легенда цьогорічного форуму – діти можуть врятувати космос, але для цього потрібно пройти випробування на 12 планетах

Головну увагу організатори приділяють літературі та популяризації читання.

За 4 дні проходять 500 подій: ярмарок дитячих книжок та розвиваючих ігор, мистецькі майстер-класи, просторова квест-гра, яка включає у себе літературну програму. 

Мета фестивалю – розвивати критичне мислення, командні навички, лідерські якості та творчі здібності. 

Де: Львів
Коли: 1-4 червня

ФЕСТИВАЛЬ ІННОВАЦІЙНОЇ ОСВІТИ "ВІДКРИВАЙ УКРАЇНУ"

Найближча подія на яку ви встигнете – це фестиваль інноваційної освіти "Відкривай Україну". Однойменний проект для учнів 7-11 класів, у рамках якого проходить фестиваль, розпочався восени 2016 року. 

Мета проекту – створити середовище для розвитку підлітків малих містУкраїни, у якому вони набудуть необхідних вмінь та отримають можливість реалізувати командою власну ідею у школі, а згодом – у місті.

Свої проекти діти реалізовують у 6 напрямках: медіа, культура, охорона здоров'я, урбаністика, соціальний напрям та навколишнє середовище.

Найближча подія на яку ви встигнете – це фестиваль інноваційної освіти "Відкривай Україну"

Фестиваль являє собою півфінал освітнього проекту "Відкривай Україну", на якому будуть представлені проекти покращення міст від шкільних команд.

Переможці отримають стажування за кордоном та міні-гранти для покращення чи подальшої підтримки своїх проектів. 

"Відкривай Україну" стане майданчиком для знайомства з освітніми проектами міста, гуртками, інноваційними школами та проектами шкільних команд.

Подібні зустрічі допомагають формувати міцнішу освітню мережу та показувати чого ж не вистачає дітям. Дивлячись на проекти, які створюють діти, усвідомлюєш, що дорослим час припинити недооцінювати молодше покоління. 

Де: Київ, Полтава, Вінниця, Харків, Запоріжжя, Краматорськ, Львів, Чернівці, Луцьк
Коли: 3 червня

ФЕСТИВАЛЬ "МІСТО ПРОФЕСІЙ"

Колись слово "профорієнтація" асоціювалось з дивними буклетами, нудними тестами і чимось беззмістовним.

Зазвичай, такі події проходили в випускних класах, коли часу на вибір, якщо ще не визначився, мало.

Але "Місто професій" змінює уявлення про профорієнтацію. Зазвичай цей фестиваль проходить у парковій зоні міста. При вході кожна дитина отримує "паспорт", карту представлених професій та має можливість "влаштуватись на роботу".

Сумлінні працівники отримують "зарплатню", яку можуть витратити у крамниці із солодощами чи подарунками на території фестивалю.Після короткого майстер класу від фахівців своїх галузей діти починають "працювати". Вибір професій, які можна приміряти на собі, широкий: від кухаря до діджея, від кінолога до вибухотехніка.

Подібні проекти дають змогу дітям не тільки розкрити в собі талант, але й розуміння значимості тієї чи іншої професії.

Фестиваль "Місто професій" проводять у різних містах України. Цьогоріч до проведення фестивалю вже долучилося 21 місто. Але якщо вашого міста немає у списку – можна написати організаторам і разом влаштувати цікаву профорієнтацію дітям.

Де: різні міста України

Коли: кожного місяця до жовтня 2017 року

НАТХНЕННЯ FEST

Натхнення фест – це перший в Україні фестиваль креативної освіти. Захід повністю ініціювали жителі Чернігова.

Про ідею фестивалю організатори говорять так: "Ми, – педагоги, науковці – зараз як ніколи відчуваємо кризу в освіті. По-старому вже не можна, по-новому не всі вміємо.

Пострадянські інформаційні підходи, віруси педагогічної апатії шкодять дітям, студентам. Проте сучасні виклики стають усе жорсткішими: креативність, здатність працювати в команді, відстоювати власну думку, ризикувати, володіти емоційним інтелектом та ін.

Діти та молодь відчувають величезний розрив між інноваційним світом та школою, вузом, які катастрофічно відстають і готують, на жаль, до минулого, а не до майбутнього".

ФЕСТИВАЛЬ АЛЬТЕРНАТИВНОГО НАВЧАННЯ ФАНFESTДо фестивалю долучились освітяни та небайдужі люди з усієї України. На майстер-класах говорять про візуальне мислення, інновації у викладанні, проект-менеджемент тощо. 

Де: Чернігів
Коли: 8 жовтня

Що таке парк-школа? За яких умов можна навчатись вдома? Як в Україні працює інклюзивна освіта?

На ці та інші питання ви точно знайдете відповідь на ФАНfest.

Фанfest – це важливий фестиваль про альтернативну освіту. Під альтернативною освітою розуміють навчання вдома, навчання у класі з невеликою кількістю учнів, навчання у близьких відносинах між викладачами та учнями.

Фанfest – це важливий фестиваль про альтернативну освіту

На фестивалі презентують приватні школи з цікавими підходами до навчання, іноземні практики та українські проекти альтернативної освіти. Важливою темою є й інклюзивна освіта, навчання для дітей з обмеженими можливостями чи особливостями розвитку. 

Щоб діти не нудьгували під час вашої участі у дискусіях, організатори влаштовують майстер-класи, книжкову ярмарку та цікаві практикуми. 

Альтернативна освіта ще той темний ліс в Україні. Але ж усі мають право на освіту, чи не так?

Де: Київ, Український дім
Коли: 26-27 листопада

АРСЕНАЛ ІДЕЙ

Мистецький Арсенал відомий не тільки своїми художніми виставками, але й фестивалями.

Арсенал ідей – це щорічний міждисциплінарний фестиваль, що у ігровій інтерактивній формі презентує найкращі здобутки нових освітніх тенденцій, проектів та програм. Саме тут дорослі дослухаються до дітей і втілюють їх побажання у майбутніх проектах.

Під час цьогорічного фестивалю у єдиному просторі музею були представлені 12 напрямів: історії, мистецтва, дизайну та архітектури, науки, журналістики, кіно, театру, кулінарії, музики, літератури, іграшки та програмування. Кожна з майстерень пропонує свої активності, а деякі навіть дозволяють спробувати себе у творчих професіях.

"Одним із завдань форуму є формування та подальше втілення спільно зі школами, освітнім та культурним сектором інноваційних проектів, що сприятимуть наближенню дітей до культурного простору, підвищенню інтересу до мистецтва та музейної сфери", – зазначають організатори.

У рамках фестивалю діє "Простір рівних можливостей", де діти з обмеженими можливостями разом з іншими дітьми об'єднуються у творчих іграх.Також фестиваль спрямований на розвиток позашкільної освіти, яка допомагає визначитись з майбутньою професію та розвивати потенціал.

Також організатори розробляють майстер-класи та активності для дорослих з обмеженими можливостями.

Арсенал ідей допомагає знайти вірний шлях для розвитку проекту чи інституції, будь то музей чи гурток малювання. Адже, якщо знати що цікаве дітям – вони обов'язково прийдуть.

Де: Київ, Мистецький Арсенал

Коли: початок квітня

ФЕСТИВАЛЬ ДИТЯЧИХ ТАБОРІВ ТА ТУРИЗМУ KIDSСAMPFEST

Колись, а може й дотепер, усі мріяли потрапити в "Артек".

Комусь щастило, а хтось їхав у нудний табір у ліс, де з розваг було тільки озеро.

Тепер є KidsСampFest, де показують та розказують про українські програми літнього відпочинку для дітей.

Можна навіть здивуватись розмаїттю: одноденні, спортивні, мовні, скаутські,розроблені відомими спортсменами та з зірками шоу-бізнесу.

Фестиваль не тільки знайомить з найкращими таборами, але й дає можливість побачити вожатих у дії.

Поки батьки читатимуть програми та слухатимуть лекції, діти можуть зайнятись не нудною англійською, шахами, науковими шоу та випробувати себе у ролі скаутів.

Літній відпочинок – це досить важливо для дітей та підлітків. Потрібно відпочити від школи, звичного оточення, але й не розгубити знання вивчені за рік.

Де: Київ, Харків

Коли: 8-9 квітня, 22 квітня

НАУКОВІ ПІКНІКИ

Наукові пікніки – це експеримент для українців. Лекції з біології, хімії, фізики та інших сфер науки читають у місцевому парку чи сквері.

Організатори поєднують науку з забавою, майстер-класами та експериментами. Таким чином показують, що наука – навколо нас.

Фестиваль проводиться у травні в різних містах України, які захочуть долучитись.Деякі експерименти, які пояснюють теорії та явища, базуються на цілком буденних предметах: м’ячах, клей, фарби, тощо.

 Де: різні міста України

Коли: у травні

Поширити у соц. мережах: