Osvitanova.com.ua

Книжкова блогерка 13-річна Аня Полегенько, відома в Інстаграмі як anyta_books, зібрала свій топ книжок про булінг для дітей 10-12+ років.

1. «Сіль для моря або Білий Кит», Анастасія Нікуліна, видавництво Віват, 12+

У житті ч14-річної Лізи наступили чорні смуги: батьки її не розуміють, нові однокласники знущаються, як морально так і фізично, а хлопець, що так подобається Лізі, навіть не дивиться в її бік! Але на щастя, у неї є її інтернет-друг Кит. Але чи і справді під ніком Білий Кит знаходиться хлопець і чи варто йому довіряти? Підлітковий роман-буря, що викликає тисячі почуттів.

2. «Поцілунок був не останній», Оксенія Бурлака, видавництво Академія, 12+

Льолі, життя якої схоже на справжню казку: подорожі, справжні друзі, крута школа, вечірки доведеться проміняти все на звичайне життя в комунальці з бабусею та дідусем. У нових реалях вона зіштовхнеться із травлею в школі, втратою подруги та новим коханням. От тільки чи справжнє воно і наскільки міцне, Льолі доведеться перевірити, а заразом і пройти випробовування долі. Та чи зможе і чи не зламається вона?

3. «Помста» Юлія Чернієнко, видавництво Академія, 12+

Шкільні роки Міри простими не назвеш: постійна травля з боку однокласників, непомічання цього вчителями, розлучення батьків та особистий щоденник, який знає усі її думки, спогади та сльози. Але одного дня тиха Міра прийшла зовсім не схожою на себе, щоб покінчити зі своїми стражданнями раз і на завжди.

4. «Хто проти суперкрутих?», А. Аудгільд Сульберг, видавництво Старого Лева, 10+

Життя 12-річної Анне Беа проходить не дуже радісно, вона вважає свою зовнішність дівчини-альбіноса потворною та зневажає себе, та ще трійко найкрутіших дівчат школи постійно кепкують над нею та роблять її життя пеклом. Але водночас вона має найкращого друга, який завжди підтримає її та розвеселить, люблячих батьків, неймовірну тітку та мріє виступити на шкільному концерті перед усіма.

5. «Пампуха» Алевтіна Шавлач, видавництво Академія, 12+

Інколи для того, щоб отримати те, про що завжди мріяла, потрібно пройти через чимало випробувань. Кому, як не Гані знати про це: вона пережила шкільний булінг ініціатором якого була вчителька, вуличне цькування, несприйняття себе. І це ще не все! Але як нам показує наша героїня, при бажанні можливо все змінити!

6. «Ларс. LOL», Ібен Акерлі, видавництво Старого Лева, 10+

Це історія про дружбу, а ще про інакшість. Ларс – веселий хлопець із синдромом Дауна, який любить суниці і «Гаррі Поттера». А Аманда, дівчина, що має ним опікуватися, бути вірним другом та захищати від можливих цькувань, постійно витає в хмарах. То чи зможуть ці двоє знайти спільну мову та подружитися?

7. «Скелет без шафи» Оксана Лущевська, видавництво «Ранок», 9+

Ця книга про справжню дружбу, перехідний вік та анатомію. Аня, 11-річна дівчинка, підверглася булінгу через те що її тіло почало дорослішати і з'явилися груди. Однокласники Ані не сприйняли її підліткових змін і через це почали її ображати, але дівчинка не здається і в усіх ситуаціях знаходить розради. Ця книга розповість про булінг та про способи боротьби з ним, а ще завдяки ній ви більше дізнаєтесь про анатомію, тож приготуйтеся.

8. «Виставлю тебе на Facebook» Катаріна Соломун, видавництво Рідна Мова,12+

Хана просто хотіла жити нормально, але через її нову однокласницю Тессу – це бажання не могло бути виконаним. Хана стала жертвою булінгу і відверто розповідає про це в книзі, щиро та без таємниць. Виявилося, щоб стати жертвою булінгу не потрібно  якихось поважних причин. Дівчата були схожі, але все ж життєві ситуації їх розвели по різні боки. Це книга, що змусить замислитися абсолютно над усім!

9. «Риба на дереві» Лінда Мауллалі Гант, видавництво Віват, 10+

Це жахливо, коли ти не жартуєш, а над тобою сміються. Коли навіть домашнє завдання перетворюється для тебе на випробовування! Кому, як не Ешлі Нікерсон про це знати. З першого погляду – це звичайна дівчинка, кмітлива та творча, що має здібності до малювання, але її проблема в тому – що в неї дислексія. Через це дівчинка постійно почуває себе ніби не в своїй тарілці, аж доти, доки до школи не приходить новий вчитель. І разом з ним Ешлі наважується кинути хворобі виклик. От тільки чи вдасться їй це?

10. «Недоторка» Тетяна Корнієнко, видавництво Час Майстрів, 9+

Психологічна казка, що дасть відповіді на запитання, що інколи так хвилюють підлітків, а ще додасть самовпевненості та розповість про те, як важливо інколи виходити зі своєї зони комфорту. І все це ховається під сюжетом про темненьку дівчинку Алю.

Джерело фото  freepik

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: