Osvitanova.com.ua

Новий навчальний рік для школярів в Україні залишається періодом випробування. Змішані заняття онлайн/офлайн та вимушене збільшення часу, проведеного в Інтернеті, корелює з запитами щодо безпеки дитини в мережі. Сьогодні дорослі мають піклуватися про здоров'я дитини та її емоційний стан не лише в її реальному житті, а й віртуальному. Адже неконтрольований світ в гаджетах становить реальну загрозу. 

Все більше злочинів сексуального насильства над дитиною розпочинається саме у соціальних мережах та чатах онлайн-ігор. А інтернет-трафік в умовах пандемії в розвинених країнах виріс більше, ніж на 50%. Разом з освітнім проєктом #stop_sexтинг розібрались, що таке секстинг та як вберегти дитину від небажаного спілкування в мережі. 

Що таке секстинг та чому діти це роблять

Секстинг – це надсилання інтимних фото або відео із використанням сучасних засобів зв’язку. 

Діти надсилають свої фото- та відеоматеріали незнайомим їм у реальному житті людям. І в разі позитивного відгуку у них може виникає залежність від цих приємних почуттів. Секстинг викликає зацікавленість у дітей через декілька причин: 

знайомство з власною сексуальністю;

прояв довіри;

страх реальних сексуальних стосунків;

бажання пофліртувати, отримати комплімент та привернути увагу. 

Чому це проблема

На сайті британської організації Internet Watch Foundation повідомляється, що протягом 2019 року вони видалили 132 700 повідомлень, які містили зображення сексуального насильства над дитиною. При цьому 46% дітей, що постраждали від насильства, були віком до десяти років.

“У 2017-2018 роках національна гаряча дитяча лінія «Ла Страда-Україна» отримала 2627 запитів щодо секстингу. Секстинг може призвести до дуже тривожних наслідків. Матеріали подібних переписок можуть бути оприлюднені, що часто призводить до кібербулінгу та булінгу дитини у школі. Крім того, коли дитина вже у дорослому віці вступає до вищого навчального закладу чи шукає роботу, то інформацію про кандидатів часто перевіряють в інтернеті. Тож такі матеріали можуть завадити здійснити мрію”, — зазначається на сайті освітнього проєкту #stop_sexтинг.

Небезпека ближче, ніж здається 

Нещодавно у Полтаві інтернет-листування ледь не закінчилося самогубством дитини. Чоловік розпочав діалог з 15-річною дівчинкою в одній із соцмереж. За спілкування він пропонував подарунки та фінансову допомогу. Кожного разу злочинець просив все більш відверті фотографії, а коли отримав бажане – почав шантажувати та маніпулювати, вимагаючи від дівчинки відео. Наразі справою займаються правоохоронні органи. 

Проте все ж краще убезпечити дитину вже з раннього віку. Особливо, в умовах сучасного життя, коли кожна дитина має власний гаджет, а батьки не завжди можуть їх контролювати. 

Де шукати підтримки

В Україні питанням захисту дітей в сексуальних ризиків в Інтернеті займається освітній проєкт #stop_sexтинг. У відповідь на соціальну ізоляцію та збільшення часу присутності в мережі #stop_sexтинг створили серію інтерактивних та інформаційних продуктів, орієнтованих на дітей та дорослих.

Поради батькам 

Варто навчити дитину правилам поведінки у соціальних мережах. Ось головні з них: 

спілкуватись тільки із людьми, яких вона знає в офлайн-житті;

закрити у соціальних мережах сторінку та список друзів від незнайомців.

не вказувати у своїх профілях адресу, номер телефону та школи, де дитина навчається;

не позначати геолокацію у своїх публікаціях;

перед публікацією чи надсиланням повідомлень користуватись “Тестом білборда” – уявляти, що вся інформація, надіслана в Інтернеті, автоматично публікується на великому білборді поруч зі школою.

Що робити, якщо це сталось

Якщо дитина надіслала свої інтимні фото чи відео й вони розповсюдились, дорослим необхідно заспокоїтися та, в першу чергу, підтримати дитину. Потім варто подякувати їй за довіру й за те,що вона звернулася саме до вас із цією проблемою. В жодному разі не звинувачуйте, а навпаки висловіть свою підтримку та розуміння. Скажіть, що розумієте, наскільки це важливе питання, та що завжди будете на її боці. 

Після чого необхідно обговорити з дитиною такі питання:

Чому ти зробив(-ла) ці фото? Це питання важливо задавати без тиску, щоб краще зрозуміти її мотивацію та характер стосунків із тими, кому вона їх надіслала. Можливо дитину змусили їх зробити. 

Кому та чому фото були надіслані?

Хто, коли та чому почав їх поширювати? 

Де вже бачили фото і хто їх бачив?  Це вам допоможе швидше їх видалити. 

Чи задіяні у розповсюдженні дорослі? Якщо відповідь на це питання “так”, то варто негайно звертатись до поліції. Такі дії, скоєні повнолітніми – це злочин.

Далі треба спокійно, але швидко діяти:

Зробити скріншот (знімок екрану) сторінки, на якій опубліковані світлини.

Звернутись разом із дитиною до служби підтримки соціальних мереж із проханням видалити ці матеріали, як такі, що є інтимними матеріалами із дітьми.

Зв’язатися із батьками дитини, що розповсюджує матеріали та спокійно пояснити про порушення. Скоріше за все вони будуть здивовані та занепокоєні так само як і ви, тому зберігайте спокій та повагу.

Якщо ситуація не вирішується, то можна звернутись до школи, де навчається дитина, що публікує фото, або до поліції. 

Коли кібербулінг дитини вже почався, треба на деякий час обмежити або припинити користування соцмережами

Ще більше корисної інформації

Для вчителів та працівників освіти #stop_sexинг розробляє навчальні матеріали:

уроки для школярів та квести для підлітків;

довідник “Створюємо онлайн-простір разом з дітьми”; 

довідник “Рекомендації щодо онлайн-безпеки для вчителів, психологів та керівників шкіл”.

Для батьків і активної молоді #stop_sexинг проводить навчання волонтерів, а також активно веде соціальні мережі:

Facebook https://www.facebook.com/stopsextingua;

Instagram https://www.instagram.com/stopsexting.ua.

Для поширення інформації серед дітей та підлітків #stop_sexинг створив:

канал в ТікТок https://www.tiktok.com/@stopsexting.ua,

чат-бот в телеграм https://t.me/StopSextingBot,

кросворд https://stop-sexting.in.ua/krosvord-stop_sextyng-znajdy-slova-igrova-forma-dlya-vazhlyvoyi-rozmovy/,

розмальовку https://stop-sexting.in.ua/rozmalovka-stop_sextyng-interaktyvna-dopomoga-batkam-u-rozmovi-z-dytynoyu-pro-kiberzahyshhenist/.

Варто пам'ятати, безпека молодого покоління – це відповідальність дорослих вже сьогодні! Зробіть крок першими і поговоріть з дитиною про її світ онлайн. Іноді одна відверта сімейна бесіда може вартувати життя.

 

Анастасія Пасічна, журналістка проєкту “Дружня школа” 

Цей матеріал створений за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міністерства закордонних справ Фінляндії. Висловлені в цьому матеріалі думки жодним чином не відображають офіційний погляд Європейського Союзу чи Міністерства закордонних справ Фінляндії.

Джерело фото pexels

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: