Osvitanova.com.ua

 

“Я не завжди був хорошим учнем. Головним у навчанні я вважав кількість часу, що йому присвячувалося. А потім я знайшов щось таке, що змінило моє життя”, — говорить лауреат Нобелівської премії з фізики Річард Фейнман (Richard Feynman). Він сформулював алгоритм навчання, який допомагає швидше і глибше розібратися в будь-якій темі.

 

Річард Фейнман усвідомив відмінність між «знанням чогось» і «знанням назви чогось», і це одна з головних причин його успіху. Він натрапив на формулу навчання, яка дозволила йому розуміти речі краще за інших. Ця формула отримала назву «метод Фейнмана», і вона допомагає вам вивчати будь-який предмет глибше і швидше. Тема, предмет або поняття, яке ви хочете вивчити, не мають значення. Візьміть що завгодно. Метод Фейнмана працює всюди. І, що найголовніше, він дуже простий у виконанні; до смішного простий.

І це не лише відмінний метод навчання, а й вікно в зовсім інший спосіб мислення.

У методі Фейнмана є три кроки.

 

Крок 1. Навчіть цьому дитину

Візьміть чистий аркуш паперу і напишіть, що ви хочете вивчити. Запишіть, що ви знаєте про цей предмет, ніби ви пояснювали б це дитині. Не вашому розумному дорослому приятелеві, а восьмирічній людині, котра володіє достатнім словниковим запасом і здатністю концентруватися, щоб зрозуміти базові поняття і відносини.

Безліч людей схильні використовувати складні слова і професійний жаргон, коли вони не розуміють чогось. Проблема в тому, що ми самі себе дуримо, тому що не усвідомлюємо, чого саме ми не розуміємо. Використання жаргону покликане приховати від оточуючих наше нерозуміння. Коли ви записуєте ідею від початку до кінця простими словами, які в змозі зрозуміти дитина (використовуйте тільки найпоширеніші слова), ви допомагаєте собі зрозуміти її суть на більш глибокому рівні і спрощуєте відносини і зв’язки між поняттями. Якщо ви докладете зусиль, ви чітко зрозумієте, де у вас прогалини. І це добре, адже вказує на можливість вчитися.

 

Крок 2. Повторіть

У першому кроці ви неминуче зіткнетеся з пробілами у ваших знаннях: десь ви забули щось важливе, не змогли пояснити або просто відчули складності в з’єднанні важливих понять. Це вкрай важливо, тому що ви відкрили край своїх знань. Компетентність — це знання меж своїх здібностей, і ви тільки що знайшли одну з них! Це точка, де починається навчання. Тепер ви знаєте, в чому заковика, отже поверніться до вихідного матеріалу і вивчіть його заново, поки ви не зможете пояснити його в простих термінах.

Виявлення меж ваших знань також обмежує помилки, які ви схильні здійснювати, і збільшує шанси на успіх у застосуванні ваших знань.

 

Крок 3. Організуйте і спростіть

Тепер у вас є ряд рукописних заміток. Перегляньте їх і переконайтеся, що помилково не вписали туди якийсь професійний термін з вихідного матеріалу. Тепер складіть із них просту розповідь. Прочитайте її вголос. Якщо пояснення не виглядає простим або звучить дивно — це ознака того, що ваші знання все ще потребують доопрацювання.

 

Крок 4 (необов’язковий): Поділіться

Якщо ви хочете бути впевненим у своєму розумінні, поділіться своїм знанням з ким-небудь (ідеально, якщо цей хтось дуже погано розбирається в предметі. Або знайдіть 8-річну дитину!). Найкращий тест на ваше знання предмета — ваша здатність передати його іншій людині.

 

За матеріалами “Идеономика”

Ілюстрація: Understood

Поширити у соц. мережах: