Osvitanova.com.ua

Ми постійно чуємо, що роботу потрібно обирати за покликом серця. Це і є шлях до успіху. Mind.ua пропонує дізнатись, як зробити правильний вибір і чому варто приділяти увагу своїм бажанням.

Як показало нещодавнє дослідження, сучасні молоді люди визначають своїм найвищим пріоритетом досягнення успіху в хобі, що стало роботою. Це для них важливіше за рівень доходу та створення сім’ї. Для опитаних підлітків знаходження роботи, яка приносить задоволення, майже втричі важливіше за одруження.

Але для багатьох людей це просто неможливо. Не кожна робота надає можливість реалізувати своє захоплення.

Також багато людей захоплюються іншими речами, які не стосуються способу заробляння грошей. Постійно зростає кількість досліджень, які говорять про те, що робота за покликанням дійсно позитивно відображається на добробуті, але місце роботи відіграє значно меншу роль. Насправді декілька досліджень показують, що виділення часу для своїх хобі поза роботою, а не на роботі, приносить користь як особистому життю, так і кар’єрному зростанню.

Чому нам слід займатися хобі поза роботою

Хоча, як відомо, захоплення роботою підвищує інтерес до неї та продуктивність, коли робота стає єдиним захопленням, це досить ризиковано, ба більше – нереалістично. Деякі види зайнятості не дають працівникам можливості зосередитися на своїх інтересах, а ті, які можуть це запропонувати, не завжди фінансово привабливі. Можна навіть сказати, що обирання професії за покликанням і пошук у роботі речей, які захоплюють, – це розкіш, яку може собі дозволити не кожен, а лише ті, хто мають змогу обрати вірну професію.

Об’єднання роботи та захоплення може мати негативні наслідки у довгостроковій перспективі. Коли ви ставите всю свою цінність на роботу, ви стаєте менш стійкими до несприятливих подій, як от скорочення або зниження результативності. Крім того, можуть виникати складнощі з перемикання на відпочинок після роботи, який необхідний для відновлення енергії для наступного робочого дня. На додачу це позбавляє вас безлічі переваг, які приносять захоплення та хобі поза роботою: зниження стресу, підвищення рівня енергії та креативності. Все це посилює інтерес до роботи та допомагає довше затриматися на одному місці.

Одне нещодавнє дослідження показало, що більше виграють люди, у яких є захоплення, що зовсім не пов’язані з їхньою роботою.

Важливо усвідомити, що бажання знайти захоплення у роботі – явище сучасне, в основному притаманне лише Сполученим Штатам. У інших країнах, особливо європейських, люди зазвичай знаходять хобі поза роботою. Наприклад, майже половина німців є членами принаймні одного дозвільного клубу, де вони у вільний час займаються улюбленими справами. Це може бути спортивний клуб або клуб садівників тощо. У США, навпаки, лише деякі американці мають хобі або активно відвідують гуртки.

Чому так сталося? Одним з пояснень може бути те, що зайнятість на роботі вже стала статусним символом США. Крім того, смартфони зробили нас ближчими до роботи як ніколи раніше. Здається, що працівники в США змагаються за те, хто відпрацює більшу кількість годин. Можливо, тому вони й проводять більше часу на роботі, ніж більшість європейців. Ще однією причиною такого рівня понаднормової роботи є фінансова незахищеність.

Кожна третя сім’я середнього класу намагається звести кінці з кінцями, а тому більше уваги приділяє роботі. Бріджид Шульте в книзі «У мене немає часу» описала культуру довгого робочого дня та труднощі з перемиканням на відпочинок: «Так показово: на цей момент у нас сформувалася така культура роботи, що ви можете навіть забути, як воно – мати захоплення, яке:

не пов’язане з роботою та приносить плоди».

Уроки для працівників та керівників

Ми закликаємо співробітників переосмислити реалізацію захоплень, пам’ятаючи, що вони можуть це робити як на роботі, так і поза нею. Ми також радимо керівникам допомогти у цьому своїм підопічним.

Один зі способів реалізації захоплень поза роботою – відточування майстерності у своїй справі, таким чином працівники можуть знайти способи відобразити у своїй роботі те, що їх хвилює, наприклад, змінивши завдання чи робочих партнерів. Ви також можете відточувати свою роботу настільки, щоб вивільнити більше часу на захоплення. Наприклад, якщо ви маєте гнучкий графік, то можна розпочати день раніше, щоб увечері більше часу виділити на хобі.

Займаючись різними справами поза роботою, можна розвинути нові навички, познайомитися з новими людьми та групами людей або подолати стрес. Як обрати хобі, яке вам підходить?  Спочатку запитайте себе, що для вас важливо, а потім подумайте, чи є це у вашій роботі. Якщо у вас є захоплення, чи бодай інтерес, які ви не змогли реалізувати, це вже початок.

Поза роботою ви вільні спробувати будь-що нове, тому експериментуйте! Проте пам’ятайте, що захоплення можуть з часом посилюватися або слабшати, тож абсолютно нормально полишити одну справу та взятися за іншу. Якщо ви знайдете інших людей, які розділяють ваше захоплення, це може допомогти заскочити у вагон з однодумцями й відчути себе частиною спільноти.

Реалізувати свої хобі також можна через волонтерство. Багато компаній вже заохочують до цього свій персонал. Наприклад, Mars Inc. оплачує своїм працівникам до 16 годин на рік за волонтерську роботу. В ширшому плані ця практика посилює зв’язки між членами громади, підвищує рівень колективної гордості та допомагає компаніям підтримувати активність і відповідальність своїх працівників.

Дослідження також показали, що волонтерство дозволяє висловити особистісно значущі цінності, і чим більше захоплення темою, тим більше користі отримує волонтер. Подивіться, чи є у вашій компанії корпоративні волонтерські групи, або ж шукайте зовнішні проєкти у вашій сфері.

Щоб реалізувати себе у хобі чи волонтерстві, працівникам дуже потрібна допомога керівників. Навіть маючи велике бажання зайнятися новим хобі чи відвідати зустрічі в клубі, працівники не завжди можуть це зробити, якщо у них довгий чи ненормований робочий день, а керівник очікує повної віддачі роботі. Тож саме керівники повинні втрутитися та підтримати працівників шляхом створення стабільних графіків роботи (тобто надати працівникам можливість мати вільний час, коли ніхто не турбуватиме з робочих питань), пошуку волонтерських проєктів або дозвільних клубів за інтересами чи просто заохочуючи людей задуматися про те, що змушує їхні серця битися частіше.

Реалізація захоплень приносить безліч переваг, але лише обрані можуть займатися своїми хобі на роботі. Більшість із нас повинні шукати їх в інших місцях. Якщо ми зможемо це зробити, то проживемо повноцінне життя і досягнемо більше успіхів у роботі.

Джерело фото Depositphotos

{{read_more|Читайте також| 4329, 5227}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

 

Поширити у соц. мережах: