Osvitanova.com.ua

Сьогодні ми пропонуємо дітям, батькам та вчителям до уваги анімовані лекції із природничих наук — зоології та біології. За допомогою цих відео від каналів TED-Ed, Stated Clearly, MinuteEarth школярі дізнаються, які жителі планети з’явилися раніше, ніж динозаври, чому бджоли люблять шестикутники та наскільки великим є океан.

Вік Землі. 4 способи збагнути/Four ways to understand the Earth’s age

Нашій планеті вже 4,6 мільярди років. Але як нам збагнути, це мало чи багато? Як знайти наше місце в геологічній хронології? Та що станеться, коли Земля «постаріє»? Відповіді дасть лекція від спікера TED.

Докази еволюції/What is the Evidence for Evolution?

Поняття еволюції та природного відбору міцно увійшли в науку, оскільки були безліч разів підтверджені. Та що саме можна вважати свідченням еволюції, а що — фейком? У цьому відео ви побачите декілька справжніх доказів.

Чому біологічне різноманіття важливе?/Why is biodiversity so important?

Найбагатші екосистеми нашої планети здаються незмінною структурою, проте їх можна легко зруйнувати. Джунглі можуть перетворитися на пустелю, а рифи — в позбавлені життя скелі. Що робить одну екосистему стійкою, а іншу слабкою? Вчений Кім Прешоф докладно пояснює, що вся справа у біорізноманітті.

Медузи з’явилися раніше за динозаврів. Як вони протрималися так довго?/Jellyfish predate dinosaurs. How have they survived so long?

Чи знали ви, що деякі медузи довші за синього кита, а деякі розміром із піщинку? Одні види виділяють смертоносну отруту, а інші зберігають таємницю, яка допомогла зробити найдивовижніше відкриття в біології. Вони населяють океан щонайменше півмільярда років і не думають зникати. Науковець Девід Ґрюбер дослідить таємничих медуз разом із глядачами.

Чому в тиранозавра такі маленькі передні лапи/Why did T-Rex have Such Tiny Paws?

Нас завжди цікавлять такі, на перший погляд, чудернацькі запитання. Та й, справді, чому в найвідомішого динозавра настільки маленьки передні кінцівки? Ви дуже здивуєтеся, коли почуєте відповідь!

Як еволюціонувало пір’я?/How did feathers evolve?

Щоб розглянути еволюцію сучасного пташиного пір’я, необхідно почати здалеку — з динозаврів. Лектор Карл Циммер покаже, яким було пір’я за часів динозаврів та продемонструє ознаки того, що динозаври є пращурами птахів.

Наскільки великим є океан/How big is the ocean?

Хоча ми і звикли розділяти океан на п’ять акваторій, насправді океан один. Тож, як ви вважаєте: наскільки він великий? Він займає 71% поверхні планети і у ньому міститься 99% усієї біосфери. Відеолекція пояснить, чому це так.

Чому Еверест настільки високий/Why is Mount Everest so tall?

Вершина Джомолунгми, також відомої як гора Еверест, розташовується на висоті 8,848 метрів над рівнем моря, і за цим показником вона є найвищою на планеті. Яким чином це кам’яне утворення отримало таку висоту, пояснять на каналі TED-Ed.

Чому листя зелене/Why Are Leaves Green?

Ви коли-небудь задавалися питанням, чому листя зелене, а не червоне, синє або чорне? Автори відео спробували відповісти на це запитання максимально зрозуміло. (Відео у двох частинах).

Як дерева переживають зиму/How do Trees Survive Winter?

Яким чином дерева виживають взимку? Як їм вдається пережити дуже сильні морози і навесні спокійно розквітати та випускати листя? Протягом хвилини біологи пояснять цей феномен.

Що з’явилося раніше: курка чи яйце?/Which Came First — The Chicken or the Egg?

Це питання не давало спати ані філософам, ані зоологам, ані антропологам. А відповідь виявилася дуже простою. Прослухайте цікаву доповідь, і будете також посвячені у таємницю курко-яйцевого буття.

Птахи зимують в озерах?/Birds that Hibernate in Lakes?

У цьому відео пояснюється, що птахи не сплять у озерах, не мігрують на Місяць, але займаються унікальними подорожами, про які люди дізналися у дуже незвичний спосіб.

Чому бджоли надають перевагу шестикутникам/Why do honeybees love hexagons?

Бджоли — одні з найкращих математиків у природі. Вони не тільки можуть розраховувати кути та усвідомлювати округлість Землі, ці комахи будують та живуть в одній з найбільш математично довершених архітектурних конструкцій — вулику. Вчені Зак Паттрсон та Енді Петерсон пропонують разом заглибитися у дуже цікаву геометрію бджолиного дому.

Загадкові мешканці океанських глибин/The otherworldly creatures in the ocean’s deepest depths

Близько 60% океану — холодна темна товща води, глибина якої становить 11 тисяч метрів. Ця зона відома як глибинні води, і хоча вона здається негостинним та віддаленим куточком планети, насправді є одним із густонаселених місць на Землі. Науковиця Лідія Лінс досліджує види, що живуть в загадковому світі.

Яким чином тварини можуть бачити в темряві?/How do animals see in the dark?

Для людського ока ніч являє собою аморфне сіре тло. Але багато тварин, що ведуть нічний спосіб життя, бачать темряву у багатстві та розмаїтті деталей, форм і кольорів. Як саме відрізняється зір людини від нічного метелика або кішки? Вчена Анна Штекль розкриє загадку нічного зору.

Поширити у соц. мережах: