Osvitanova.com.ua

Візуальне оформлення  допомагає логічно структурувати будь-яку інформацію, що сприяє швидкому  та ефективному засвоєнню навчального матеріалу.

 

Інтерактивна книга

Останнім часом формат інтерактивної книги набирає все більше популярності в Україні. Їх використовують, як для розваг та розвитку дітей, так і для навчання дорослих.  Текст, доповнений 3D моделями, аудіо, відеоматеріалами та тематичними анімаціями здатен більше зацікавити людину, а отже запам’ятовується надовго.

Як це працює? При дотику до екрану відповідні елементи починають певним чином рухатись. У такий спосіб кожен учасник, маючи доступ до  додатку на мобільному телефоні, може бути не лише слухачем, а й відчути себе активним учасником певних подій.

Як створити?

Інтерактивні книги можна придбати на сайтах видавництв або у книжкових магазинах. Зазвичай посилання на додаток, за допомогою якого книга перетворюється на інтерактивну, знаходиться на обкладинці самої книги.

 

Хмара тегів

Хмара тегів або хмара слів – це візуальне відтворення списку слів, міток чи категорій на єдиному спільному зображенні, який успішно можна використати в навчальній роботі. За допомогою таких хмар можна візуалізувати термінологію з певної теми у більш наочний спосіб. Кольорова хмара зі слів приковує погляд до об’єкта і змушує зосередитися на конкретних понятійних категоріях.  Хмара містить в собі як візуальну інформацію, так і змістовне навантаження – сам текст. Це сприяє більш ефективній роботі з інформацією.

Як створити?

За допомогою таких онлайн-сервісів, як
WordClouds
Worditout

 

Трейлер

Це короткий відеоролик на 3-5 хвилин, що доповнює розповідь про певне явище, історичну подію, книгу. Як правило цей метод можна використовувати для подачі будь-якої інформації, на будь-яку тему. Відповідно до поставленої  мети роботи, до підготовки трейлера можуть бути залучені всі учасники освітніх програм.

Для роботи з даною  методикою необхідно володіти навичками відео зйомки  та монтажу.

Як створити?

Створювати відео можна за допомогою спеціальних програм, які встановлюються на персональний комп’ютер чи у мобільний телефон. Для користувачів ПК будуть корисні такі програми, як
Windows Movie Maker (для початківців)
Vegas Pro (для більш впевнених користувачів).
Якщо створювати відео вам зручніше через мобільні додатки, то зверніть увагу на
PowerDirector Video Editor

 

Лепбук

Лепбук – це інтерактивна тематична тека, саморобна паперова книга з кишенями, рухливими деталями. Майже кінцевий етап самостійної дослідницької роботи для того, хто навчається. Лепбук створюється самостійно у вільній формі. Процес створення лепбуку – це індивідуальний та креативний підхід до систематизації  навчального матеріалу, який дозволяє структурувати отриману інформацію, використовуючи творчій потенціал особистості. Що, в свою чергу, сприяє поглибленню, закріпленню та систематизації отриманої інформації.

Як створити?

Щоб створити власний лепбук, знадобляться аркуші картону, білий та кольоровий папір, стрічки для квілінгу, кольорові олівці, ручки, маркери, звичайні та фігурні ножиці, клей, скотч, степлер, декоративні елементи (наліпки, фото, малюнки, ґудзики тощо) та трохи вашої уяви.

 

Mind map або Інтелект-карта

У майндмеппінгу використовуються інструменти, які дозволяють максимально урізноманітнити запис і активувати процес сприйняття інформації. Різна товщина ліній, різні кольори гілок, точно вибрані ключові слова, образи і символи, важливі особисто для вас – все це створює яскравий візуальний продукт, який не залишить байдужим. При побудові ментальної карти активізуються різні здатності нашого мислення. Завдяки цьому техніка ментальних карт допомагає не тільки організувати інформацію, але і краще сприйняти, зрозуміти, запам’ятати і проасоціювати її.

Як створити?

Інтелект-карту можна створити за допомогою паперу та кольорових маркерів, а можна скористатися безкоштовними онлайн сервісами
Coggle
Freemind

 

Таймлайн


В наш час існує дуже потужний інструментарій, як в прикладних програмах, так і серед веб-сервісів за допомогою якого можна створити цікаву, незвичайну, авторську стрічку часу. Цей спосіб візуалізації буде корисний для запам’ятовування хронології подій чи явищ. Стрічки часу можна використовувати для перевірки знань та під час засвоєння нової теми.

Як створити?

За допомогою онлайн сервісів
Time.Graphics
Sutori
Tline

 

Скрайбінг

Педагоги найчастіше використовують цей метод, щоб донести до слухачів інформацію у максимально зрозумілому і привабливому форматі. Це насамперед мистецтво відтворювати вербальну комунікацію в малюнках, у реальному часі, в процесі доповіді.  Скрайб-презентація відображає ключові поняття, ідеї та взаємозв’язок між ними. Це допомагає краще зрозуміти зміст та запам’ятати сенс нової інформації завдяки залученню візуалізації.

Наразі скрайбінг — інноваційна технологія, за допомогою якої можна привернути увагу слухачів, забезпечити їх додатковою інформацією та виокремити головні моменти доповіді.

Як створити?

За допомогою таких програм як
Power Point
GoAnimate 
Animaker 

Поширити у соц. мережах: