Osvitanova.com.ua

Ця добірка буде корисною не лише для дітей, а й для батьків та вчителів, які можуть зробити із нудних уроків справжнє свято. Ми зібрали найцікавіші анімаційні лекції від освітніх YouTube-каналів, що допоможуть зрозуміти астрономію або закохають дітей у космос ще більше.

1. Наскільки великий Всесвіт

У цьому відео астроном Ліз розповідає нам про розширення Всесвіту, космічний горизонт та погляд у минуле. Дуже пізнавальне та просто цікаве відео від Royal Museums Greenwich.

2. Чому Сонячна система пласка

Думаємо, що навіть дорослі не знали цього факту, але це дійсно так і є. Яким чином вона стала такою? Чи є у цьому сенсі наша зоряна система унікальною? На ці питання дає відповіді анімація від каналу MinutePhysics впродовж хвилини.

3. Що таке карликова планета

Карликові планети багато в чому схожі на звичайні, але свою назву вони отримали не просто так. У чому ж різниця, дізнайтеся за 60 секунд.

4. Справжня наука про паралельні всесвіти

За шість хвилин ви дізнаєтеся буквально все про сучасні теорії паралельних всесвітів та про мультивсесвіт. А також у лекції: як треба класифікувати паралельні світи та що воно таке «теорія струн».

5. Що всередині чорної діри?

Що таке чорна діра? Що таке горизонт подій? Чи можна потрапити, а потім вибратися із чорної діри? Що знаходиться у неї всередині? На усі ці запитання ви отримаєте відповіді у цьому анімаційному відео від астрономів Royal Museums Greenwich.

6. Айнштайн і спеціальна теорія відносності

Коли Айнштайн опублікував спеціальну теорію відносності, багато хто із вчених обурився, мовляв, він не пояснив, якими є принципи її дії в неінерційних системах відліку та на гравітаційні сили. Отже, Айнштайнові згодом довелося публікувати загальну теорію відносності. Але у цьому відео розповідається лише про першу.

7. Як вода потрапила на Землю?

Усі ми звикли вважати воду тією речовиною, яка існувала тут з часів утворення планети, але насправді усе зовсім не так.

8. Як ми знаємо, що чорні діри існують?

Якщо ви чули лише́ одну річ про чорні діри, це, ймовірно, те, що як тільки що-не́будь потрапить всере́дину горизонту поді́й чорної діри́, нічого, навіть світло, не зможе вийти звідти. Тут природним буде здивуватися: оскільки ніщо не може вирватися з чорної діри, я́к ми можемо спостерігати їх? Як ми дізналися, що вони взагалі існу́ють?

9. Що таке темна матерія і темна енергія

З чого в основному складається космос? Не з зірок, не з планет... І навіть не з атомів. А з того, що вчені називають темною енергією. І дотепер ніхто не знає, що це таке. Телескоп NASA WFIRST дозволить відкрити завісу цієї космологічної таємниці і вивчити минуле нашого Всесвіту, одночасно прогнозуючи її майбутнє.

10. Космічні камені

Існує багато назв, пов’язаних із космічними каменями. Тож яка між ними різниця? Приєднуйтесь до Грінвічської Королівської обсерваторії, щоб з’ясувати це. Астрономи також розкажуть, як космічні камені допомагають вченим досліджувати нашу планету.

11. Як ми знаємо, скільки років Сонцю?

Який вік Сонця? Яким чином ми вирахували вік Сонця? На скільки ще вистачить йому «палива» до того, як воно поглине внутрішні планети під час свого розширення? На усі ці запитання ви отримаєте відповіді у цьому чудовому відео від астрономів Royal Museums Greenwich.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: