Osvitanova.com.ua

Медіасервіс MEGOGO спільно з Українським інститутом книги продовжують створювати аудіоказки в рамках проєкту «365 казок на ніч». Крім різдвяного циклу наразі вже доступний до прослуховування цикл аудіоказок про природу. Усі аудіотвори доступні до прослуховування абсолютно безоплатно. Знайти їх можна у розділі MEGOGO Audio додатку MEGOGO для смартфонів на базі iOS та Android, а також для автомобілів з аудіосистемою Apple CarPlay та Android Auto. Або на YouTube-каналі Українського інституту книги.

«Ми раді долучитися і працювати над збільшенням якісного україномовного аудіоконтенту. Нам дуже хочеться, аби проєкт став ще одним варіантом проведення дозвілля. Аудіоконтент є нешкідливим для зору та зручним для фонового споживання. Завдяки звуковому оформленню, що підсилює сюжет казок, слухачі зануряться в атмосферу кожної історії. Казки, начитані професійними дикторами, можуть бути інтерактивним елементом занять з української мови та літератури, а також розповісти дітям про різноманіття природи звернути увагу на дбайливе ставлення до неї», — менеджерка MEGOGO Audio Катерина Котвіцька. 

Щоб отримати максимум користі й задоволення від прослуховування «365 казок на ніч», рекомендується здійснити кілька послідовних кроків. 

Уважно послухати з дитиною казку (затримати увагу допоможуть ілюстрації).  Після перегляду відео зазирнути в опис  під ним і відкрити текст казки.  Прочитати його разом і розібрати з малюком незрозумілі слова чи сюжетні моменти.  Завантажити і роздрукувати файл з ігровими завданнями, які спрямовані на розвиток усвідомленого читання і навичок аналізу прочитаного.  Серед завдань — малювання, лічба, аплікація, орігамі, завдання на логіку та багато інших.  

До більшості казок розроблені вправи з розвитку мовлення — вони спеціально марковані. Виконання таких вправ сприяє розвитку комунікативних здібностей дитини і є найвищою ланкою осмислення тексту. Ці прості завдання навчають дитину обговорювати прочитане й інтегрувати нове у власний досвід, а з віком привчають до регулярного читання.

Нижче ви знайдете історії, сюжети яких змальовують різноманіття флори й фауни, а також вчать цінувати й оберігати планету. Серед озвучених казок — твори Ольги Купріян, Марії Солтис-Смирнової, Олени Шкаврон, Віталії Савченко, Ольги Полевіної, Наталії Шейн, Еліни Заржицької та Євгенії Пірог.  

Вибрати казки організаторам допомогли психологиня Марина Клімова та Наталія Козар, завідувачка відділу координації культурно-освітніх проєктів Центральної бібліотеки ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва та оглядачка дитячої літератури, а озвучили їх цього разу професійні диктори.

1. Олена Шкаврон, Наталія Шейн «Восьминогий ілюзіоніст»

Хто живе у глибинах морських? Тобі добре знайомий цей персонаж, тільки впізнати його не так просто, бо це справжній майстер перевтілення! І як він це робить..? Слухай!

2. Ольга Купріян «Квіти пані Биби»

Пані Биба ду-у-уже любить квіти у своєму саду! Та, на лихо, не лише їй вони так сильно подобаються… Дехто капосний унадився ходити до пані Биби «в гості» – й одно тільки шкодить – ніяк не проженеш! Як тут бути? І, до речі, хто така ця пані Биба?

3. Віталія Савченко «Про ромашку та мурашку»

Мурашка та Ромашка опинились у скруті й обидві тепер дуже засмучені. Біда у кожної своя, а от боротися з нею легше разом! Дізнавайся, як рятувалися приятельки й хто їм у тому допомагав.

4. Еліна Заржицька «Про що повідала Червона книга»

Черепаха Наталка, сорока Соня, тритон Триша та пелікан Пантелій Говорій дуже люблять читати велику Червону книгу! Отак збираються всі гуртом, умощуються зручненько і гортають, гортають... А Триша навіть носить її з собою всюди у наплічнику. Чому ця книга «червона» і що ж у ній такого цікавого..?

5. Євгенія Пірог «Як Ласка навчився дружити»

Зухвалий Ласка вважає себе найкрутішим серед звірів, бо їздить на супермодній тачці! Тільки-от ніхто з ним не дружить, ніхто навіть не хоче змагатися з ним у перегонах. Та і не треба! Усі вони невдахи, у порівнянні з таким крутієм, хіба ні? Але одного разу Ласка потрапляє в халепу…

6. Марія Солтис-Смирнова «Кактус Федько»

Федько – інакший, зовсім не подібний до своїх красунь-сусідок на підвіконні. Федько – кактус, і через це всі йому дошкуляють. А він, між іншим, теж дуже симпатичний і з усіма радий би дружити! І як переконати їх, що колючки зовсім не страшні..?

7. Українська народна казка «Як Квітень до Березня в гості їздив»

Наприкінці зими, коли Лютий надто вже лютує, тоді всі з нетерпінням чекають весни й тепла. Від того Березень зробився дуже гоноровий: хоче якомога довше панувати сам і не пускає брата Квітня на зміну. І як не старається той, а все ніяк до Березня не добереться! Добре, що є кмітливий Травень…

8. Марія Солтис-Смирнова «Про маленьку краплинку»

Маленька Краплинка викотилася з темряви підземної річки – і ось перед нею цілий світ, повний «атракціонів». Не знала вона, що може бути і росою, і хмаринкою, і дощиком – стільки пригод тут! А що, як гайнути аж за море..?

9. Олена Шкаврон, Наталія Шейн «Манул підманув»

А хто це такий – поважний і хижий – з родини котячих? Леопард? Рись? Ні-і-і – це манул, і ти його краще стережись: надто вже підозрілий він. Одно ходить нишком довкола, пихато муркоче – точно чогось вичікує...

10. Олена Шкаврон, Наталія Шейн «Піймати небо»

Найбільші метелики у світі подібні до неба. Вони гарні акробати і просто дуже гарні. А коли захочуть, то ще й фокуси показують! На них полюють хижаки і люди. Хтось ними смакує, а хтось милується. Але як же вони звуться, ці чарівні метелики, і де мешкають?

11. Марія Солтис-Смирнова «Як звірята джерело рятували»

Могутній дуб – єдиний захисник маленького лісового струмочка. Та одного разу так розгулялася люта стихія, що боронити його стало нікому… Що ж робити? Чи врятують звірята свою домівку самотужки?

12. Ольга Полевіна «Ведмедик і сніг»

Малятам, бува, як закортить чкурнути кудись, поки дорослі не бачать. Ось, наприклад, малий Ведмедик дуже хоче побачити зиму і той, як його, – сніг! А мама одно змушує їсти рибу і готуватися до сплячки. Але ж це так нудно! Нехай-но вона засне, і Ведмедик обов’язково розвідає, що ж це за пора така страшна – зима.

13. Олена Шкаврон, Наталія Шейн «Смугастий стрілець»

Хто-хто живе на Мадагаскарі? Та кого тільки там немає – і всяк своєю мовою говорить. А смугастий тенрек з усіх найкрасномовніший, чи то пак – найголкомовніший, от! Бо замість слів у нього справжні стріли! До речі, а хто такий тенрек..?

14. Ольга Полевіна «Пригоди жука-оленя»

Молодий жук-олень тільки починає пізнавати світ – і все йому цікаво: з ким дружити, що їсти, куди помандрувати, як, зрештою, знайти своїх рогатих родичів? Тільки самому боязко – добре, що є вірний напарник хрущ!

15. Ольга Полевіна «Оса і Бджола»

Навіщо робити мед, коли можна поласувати ним на людській кухні? Правда? Правда! Так собі мислить зухвала Оса. А от знайома її – Бджола-трудівниця – не знає спокою у вічних клопотах, і все сама, все сама. Хто ж із них має рацію...?

16. Олена Шкаврон, Наталія Шейн «Сміливий та кмітливий»

Чемпіони з підземних схованок! Довговухі, як віслюки; довгоносі, як слони; і хвостики мають тонкі, щурячі; а нюх який гострий – і що ж то за диво-звірі, і де їх шукати? Дочекайся-но сутінок в африканській саванні та виходь знайомитися! Це ж ми трубкозуби!

17. Марія Солтис-Смирнова «Як сонце з водою у хованки грались»

Сонечко сьогодні в такому гарному настрої – аж причепуритися кортить! Але, от біда, водне люстерко засліплює очі, і ніяк у нього не зазирнеш. Може, прогулятися? І тут халепа: на шляху стільки калюж та озерець… Може, хіба вітерець підсобить?

18. Ольга Полевіна «Сонечко»

Як щодо печені з попелиць? А може, горнятко роси до снідання? Ага, комахи ще ті гурмани! Не все ж їм людську городину шкодити. До речі, а хто полює на самих комах? І що спільного між помічником-сонечком та колорадським жуком-шкідником? Слухай!

19. Віталія Савченко «Букетик для мами»

Борсучок Бориско дуже хоче потішити маму і самостійно зібрати для неї гарний букет. Але як бути малому, коли перед ним ціла галявина квітів, і всі вони по-своєму прекрасні..?

20. Ольга Полевіна «Пригоди дощової краплі»

Усе має свій початок та кінець, але, схоже, дехто перехитрив час! Одна дощова крапля живе на світі, здається, вже цілу вічність, і кожне перевтілення дарує їй дивовижні пригоди, і немає їм кінця-краю. Як же у неї це виходить? Слухай!

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: