Osvitanova.com.ua

Агенція з добору шкіл для дітей School Navigator у співпраці з освітнім медіапорталом Освіта Нова ініціювали спеціальний проект «Інтерв'ю зі школами». Мета проєкту – роз'яснити батькам різницю між конкретними приватними школами. 

Трохи передісторії.

Агенція з добору шкіл School Navigator спеціалізується на вивченні запитів батьків та виявляє критерії, на які варто орієнтуватись при виборі школи. Зокрема, проводить глибинне інтерв'ю з батьками, психолог спілкується з дитиною. На основі особливостей сімейної ситуації та особливостей розвитку дитини аналітичний відділ агенції шукає школу, яка покаже найкращий результат співпраці саме з цією сім’єю.

Такий підхід зменшує хаос на ринку української шкільної освіти та негатив у сторону шкільних закладів. Команда School Navigator переконалась, що поганих шкіл немає. Є недостатньо інформації та нерозуміння різниці. 

Тож результатом цієї колаборації стануть глибинні інтерв'ю з представниками інноваційних/альтернативних/приватних шкіл України. Представляємо вашій увазі школу Main School.

 

Ваші ім'я та прізвище, посада/роль у школі:

Лілія Рвач – директорка приватного ліцею Main School.

 

Яку проблему шкільного навчання ви хотіли вирішити відкриттям цієї школи? 

Спочатку було відкрито Main Academy –  IT-курси для дорослих, що вирішили змінити професію або вивчити щось нове для себе, а також для студентів державних ВНЗ, де не викладають IT у сучасному форматі. Пізніше ми відкрили школу програмування для дітей, а вже потім – ліцей. Тобто IT для нас на першому місці, ми одні з лідерів у сфері навчання сучасних технологій. У нашій школі на високому рівні викладається IT з 1 до 11 класу, є власні напрацьовані навчальні програми. 

Оскільки батьки турбуються про те, щоб діти, займаючись ІТ, не перестали комунікувати з однолітками та брати участь у соціальному житті, ми створили у школі психологічну службу. Вона займається зокрема соціальною адаптацією дітей, допомогою в розумінні себе та оточення, розвитком комунікативних навичок, роботи в команді, кооперації. Ми підтримуємо кожну дитину, допомагаємо розкрити таланти, вчимо виходити з конфліктних ситуацій.

У молодших дітей у програмі передбачено розвиток емоційного інтелекту та емоційної грамотності. У старших – все те, що стосується підлітків: стосунки з особами іншої статі, вміння дружити, прощати, спілкуватися. Тобто ми даємо багато всього того, що деколи не встигають дати батьки.

В якому форматі працює ваша школа і де розташована?

У нас є два напрями: стаціонарна школа та дистанційна.

З вересня відкривається повноцінна онлайн-школа з уроками в режимі реального часу. У дистанційній школі ще буде крута фішка: для учнів 10-11 класів дарується 2 курси від Main Academy, тобто вже конкретних, дуже глибоких курсів, завдяки яким вони вже можуть отримати професію у сфері ІТ й навіть підробляти.

Стаціонарна школа знаходиться в місті Києві. Поки в нас одна локація – вул. Голосіївська,17, друга планується на лівому березі. На базі школи проходять також ІТ-курси для дітей, і ще одна IT-школа працює за нашою франшизою поряд з метро Лівобережна. Також ми маємо філіал у Кременчуці.

У якому році відкрилася школа і чи вже маєте випускників?

Ми працюємо з 2017 року. У цьому році вперше випустили 11 клас. А 9 клас випускали всі 4 роки роботи школи.

Відгук випускників про Main School

Чи лежать у концепції вашої школи якісь конкретні методики/концепції/філософії?

У концепції нашої школи ми використовуємо адаптований мікс програм і методик, які успішно використовуються у світі. Школа щороку змінюється. Наприкінці кожного року ми проводимо стратегічні сесії, на яких присутні батьки, діти, адміністрація й учителі. У кожного є можливість зробити акцент на позитивному й вказати на те, що варто допрацювати. Батьки підписують зі школою тристоронній договір: школа, батьки й учні.

Які класичні ознаки школи ви залишили, а що вважаєте альтернативним підходом?

Ми вивчаємо класичні предмети: алгебра, геометрія, українська мова і т. д. Відрізняється підхід до викладання, маленька кількість дітей у класі, що дає змогу ефективно засвоїти матеріал. Ми школа повного дня, працюємо до 19.00. Усі навчальні матеріали закуповуються й зберігаються в школі. 

У нас є електронні щоденники та електронна платформа для комунікації батьків з учителем. Менеджер з комунікацій займається взаємозв'язком між батьками, учнями й учителями. Якщо батьки хочуть з кимось зустрітися, обговорити певні питання, для цього є окрема людина. До того ж усі відзначають нашу теплу атмосферу в колективі. Діти можуть називати вчителів просто на ім'я.

Розкажіть про свою програму, яку ви використовуєте у початковій/середній/старшій школі? Чому саме її?

Діти навчаються за програмою затвердженою Міністерством освіти й науки, але з додатковими авторськими уроками. Таким чином ми трохи скорочуємо програму, але нічого не виключаємо. Математика, українська й англійська мови – це те, що є незмінним. А в старшій школі ще хімія, біологія та фізика. Уроків на день трохи більше, ніж в інших школах, але розклад побудований так, що в них немає постійного перенавантаження. Наші учні вивчають STEM, Social з психологами, IT (4 рази на тиждень), займаються музикою, спортом, танцями й усіма іншими стандартними предметами в повному обсязі.

Чи готуєте ви дітей до тестів для отримання атестату, ДПА та ЗНО?

Ми готуємо до ДПА/ЗНО. У 9-11 класах ми скорочуємо ті предмети, які можна пройти базово, натомість приділяємо особливу увагу предметам, які будуть на ЗНО – математиці, українській та англійській мовам (по 6-8 годин на тиждень). Це батьків влаштовує, бо коли дитина повертається зі школи, то вона вже вільна й може йти на свої додаткові секції. У 4 класі теж виділяються окремі години для підготовки до ДПА. Поки що ми видаємо атестат лише українського зразка.

Як у вас організовано зворотний зв'язок з батьками: хто його ініціює, як часто та через який канал?

Вчителі пишуть фідбек на кожну виставлену оцінку, це все відображено в платформі (в електронному щоденнику). Після кожного семестру кожен вчитель по кожній дитині пише коротку інформаційну довідку для батьків. Усі дуже задоволені таким підходом. Після безкоштовних пробних днів теж надається фідбек батькам від учителів. Зазвичай це все відбувається через нашу електронну платформу, але якщо батьки ще до неї не підключені, то так, як їм зручно (Viber, Telegram).

Які функції виконують тьютор та куратор у вашій школі?  

Так, у кожного класу є свій куратор, вчитель-предметник, який виконує функцію класного керівника, у початковій школі - це тьютор. В обов’язки тьютора входить: 

психологічно-педагогічна діяльність з індивідуалізації освіти, спрямована на виявлення і розвиток освітніх мотивів та інтересів учня, його самостійності;  психологічний та організаційний супровід класу, медіація та вирішення конфліктів;  налагодження комунікації з батьками.

З першого класу у вас проходять заняття з психологом. Розкажіть докладніше про роботу психолога в школі

Психолог на заняттях допомагає дітям розвинути в собі комунікаційні навички, надає підтримку вчителям та тьюторам за потреби, проводить «Батьківські клуби», дає зворотний зв’язок по дітях батькам. Сприяє запобіганню конфліктам, адаптації дітей та організації комфортного середовища.

Розкажіть про засвоєння англійської мови: як це у вас відбувається?

Деякі дисципліни (2 уроки на тиждень) викладаються англійською мовою, але вчитель перекладає на українську за необхідності. Тобто в нас білінгвальне навчання. Англійська мова в молодшій школі щодня, в середній – 4 уроки на тиждень, у старшій – 6. Для всіх класів передбачена участь у Speaking Club. У 1-4 класах ще є 2 години на тиждень Science4Us – спеціальної програми з вивчення наукових дисциплін в інтерактивній формі англійською мовою. До того ж уся програма IT є англомовною. Пояснення відбувається українською, а терміни й усе інше – англійською.

Як ви розвиваєте фізичну культуру у школі?

Замість звичайних уроків з фізичної культури, у нас є курс Activity, який ділиться на два модулі: Activity Sport та Activity Dance. На Activity Sport заняття відбуваються як мікс акробатики, пілатесу, стретчингу. У нас є дуже багато різного обладнання, а викладачі круто викладають. Activity Dance – це хіп-хоп, джаз-фанк, а також є танцювальний гурток. До того ж у другій половині дня є додаткові спортивні гуртки, серед них і тхеквондо. На прогулянки ми деколи ходимо в Голосіївський парк, адже нам туди йти хвилини три. Activity проходить двічі на тиждень, деколи проводиться на свіжому повітрі. 

Які можливості мають діти розвивати у собі наукові та творчі здібності?

Одна з пріоритетних задач Main School – гармонійний розвиток учнів. Тому навчальна програма реалізована у трьох напрямах: Intellect, Activity, Esthetic. Останній направлений якраз на розвиток творчих здібностей дітей через уроки арту, танців і музики, а також гуртки архітектури, дизайну, 2D і 3D анімації, відеомонтажу, танців. У програму навчання включені різноманітні ігри, як авторські, підготовлені вчителем, так і різні інтерактивні онлайн-ігри. Учні школи можуть розкрити свій талант в одній або декількох областях: академічне навчання, лідерство, технології, мистецтво, ігри, спорт. 

У ході навчальної діяльності діти отримують можливість для самовираження, використовуючи різні способи презентації та виступів. У школі стимулюється розвиток уяви, креативності й самовираження через 

ігрову діяльність, 

участь в різних заходах, 

музичну творчість, 

драматизацію, 

створення історій та медіа презентацій, 

візуальне вираження, дизайн, анімації, колажі, комікси, 

проєктну діяльність та інше.

У нас організовуються тематичні тижні, місяці, різноманітні свята, спектаклі й виступи. Ми відзначаємо День вишиванки, Андріївські вечорниці й багато інших свят. У нас є шкільний парламент, президент, дебати, і немає стандартного дзвоника, ми цілий тиждень слухаємо ту мелодію, яку обрав клас-переможець. Наші восьмикласники написали програму, у яку введено розклад, і дзвінки лунають автоматично.

Як організовано вільний час дітей?

Після закінчення основних занять діти можуть піти додому, залишитися робити домашні завдання, попросити допомоги вчителів, піти на додаткові гуртки або просто поспілкуватися з друзями. Бали ми нараховуємо класам не лише за навчання, а й за позашкільну активність, тому учні мотивовані постійно щось придумувати й готуватися разом. Якщо дитина хоче провести час на самоті, то вона може піти в окремі маленькі класи й відпочити там.

У Main School відбувається багато подій і заходів, у яких беруть участь учні ліцею. Ми впевнені, що окрім академічних знань, сучасні діти потребують навичок живої комунікації, творчого мислення, самопрезентації та командної роботи. Саме тому приділяємо увагу й позашкільним заняттям у ліцеї. Завдяки їм діти можуть спробувати для себе різні сфери, проявити свої здібності, виявити таланти та можливо знайти своє призначення.

Серед напрямів позашкільного дозвілля: участь у шкільному парламенті, вечірки та змагання, тематичні тижні, фестивалі та церемонії, дебати, флешмоби.

Як діти мають можливість розвивати у собі підприємницькі здібності?

Навчання побудовано таким чином, що учні усвідомлюють зв'язок навчання з реальністю, що дає їм повне уявлення про те, чому цей матеріал потрібно вивчати. Наприклад, на уроках математики учні отримують реальні відповіді на питання, навіщо нам це потрібно: виписувати чеки, оплачувати рахунки, купувати продукти, планувати бюджет та інше.

Як організоване харчування?

У нас є кейтеринг, розроблене дієтологами меню, узгоджене з батьками. Замовлення відбуваються через додаток. На кожному поверсі є їдальня, прибиральниця, буфетниця, яка сервірує дітям столи. Усе харчування відстежується, якщо дитина з якихось причин не отримувала їжу, то це не оплачується. Вартість повноцінного денного раціону – 150 грн.

Зрозуміло, що батьки завжди турбуються за безпеку своїх дітей. Як ви її забезпечуєте?

Наші діти знаходяться під охороною компанії Sheriff, по всій школі встановлено відеонагляд. Трансляція з камер нікуди не надається.

Якщо дитина фізично пошкодила себе, які дії шкільного персоналу у такому разі?

У школі завжди знаходиться медичний  працівник, до того ж весь персонал пройшов тренінги та сертифікований по домедичній та першій медичній допомозі від «Червоного хреста».

З яким запитом до вас варто звертатись батькам, щоб його точно було задоволено?

Ми гармонійна школа, яка підходить практично всім дітям, оскільки ми не лише навчаємо IT, а й виховуємо особистість. Наша школа неодноразово допомагала дітям, у яких були проблеми з комунікацією, ми надаємо необхідну психологічну підтримку. На зустрічах і після пробних днів ми запитуємо батьків, що вони очікують від школи, і якщо наші погляди збігаються, то ми приймаємо дитину.

Звертаючись до всіх батьків планети, щоб ви побажали/порекомендували їм робити для розвитку/щастя своїх дітей?

Просто любіть своїх дітей. Не за щось конкретне, не за те, що він/вона відмінник/відмінниця, а просто так. Тоді він/вона зможуть досягнути всього задуманого.

Записатися на консультацію

Бліц

Назва Main School Формат офлайн та онлайн-школа (онлайн з вересня 2021) Адреса Київ, вул. Голосіївська,17 Рік відкриття 2017 Наявні класи 1-11 Макс. кількість дітей у класі 1-4 класи до 15 дітей, 5-9 до 18, 10-11 до 12 Загальна кількість дітей у школі 180 (максимум 220) Програма навчання НУШ, класична держпрограма з додатковими авторськими уроками, поглиблене вивчення IT та STEM, заняття з психологом Вступний внесок 15 000 грн одноразово Вартість навчання до 150 000 грн/рік Сайт mainschool.ua

Якщо ви бажаєте також розповісти нашим читачам про свою школу і стати зрозумілішими для своїх клієнтів, залишайте заявку тут.

Фото надані Main School

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: