Osvitanova.com.ua

Навички читання можуть змінити ваше життя. Lifehack.org зібрав ідеї, як більше читати книжок  і більше запам’ятовувати з прочитаного.

«Читання є одним з основних інструментів життя, хорошого життя». – Джозеф Аддісон

1. Визначте свою мету читання: дозвілля чи навчання

Загалом є дві великі причини для читання: для відпочинку чи для навчання. Якщо ви читаєте для дозвілля, розвиток навичок продуктивного читання не має бути пріоритетом. З усім тим, ви можете поглибити свою вдячність до літератури, розвиваючи навички читання. 

2. Робіть нотатки в книзі (якщо це, звісно, ваш екземпляр)

Ви коли-небудь помічали, що більшість друкованих книг мають поля? Ці пробіли полегшують вам додавання власних нотаток! У деяких книгах про бізнес та самовдосконалення є порожні сторінки для вправ та нотаток. Як тільки ви почнете писати в книжках (власних, зрозуміло), ви почнете глибше засвоювати прочитане. І опинитесь в гарній компанії, сер Артур Конан Дойл, Вірджинія Вулф та Вільям Блейк  також робили примітки на полях.

Важлива примітка: Пишіть лише у власних книгах. Бібліотеки - чудовий ресурс, і ви зобов’язані повернути книгу назад до бібліотеки, щоб інші могли читати її у найкращому стані. Якщо ви читаєте бібліотечні книги, ви все одно можете набути практики продуктивного читання, реалізувавши інші ідеї цієї статті.

3. Використовуйте стратегію «Копай глибше»

Стратегія копання передбачає глибоке вивчення теми та аналіз її з різних точок зору. Якщо ви хочете більше дізнатись про маркетинг, знайдіть три книжки, які розповідають про маркетинг з різних аспектів. 

4. Прочитайте про автора

Інформація про автора може значно поглибити ваш досвід. Дізнайтесь, яка його історія письменництва, який його шлях до написання книжок, що він вже написав і так далі.

5. Пишіть про прочитане

Пишіть відгуки про прочитані книжки. Заодно визначитесь, що зайшло, а що здалось поверховим чи недоречним. Запишіть також улюблені цитати.

6. Приєднайтесь до книжкового клубу

Участь у книжковому клубі стимулює читати, а потім обговорювати прочитане і глибше заглиблюватися в контекст книжки.

7. Запитайте себе, чи погоджуєтесь ви з автором

Коли ви читаєте хорошу книгу, то забуваєте про сон і читаєте всю ніч. Оцінюйте прочитане за висновками авторами та його посиланнями на дослідження інших авторів.

8. Дослідіть контекст вашого читання 

Зверніть увагу на посилання на інші книжки та дослідження. Це джерела для подальшого дослідження теми. \

{{read_more|Читайте також| 3870, 2036}}

9. Пишіть нотатки

Записуйте цитати з книжок у свій блокнот чи комп'ютер, чи куди вам зручно. Хай це буде добірка ідей для кращого життя, яка стане вашим джерелом потужності.

10. Рефлексуйте над прочитаним

Спостерігайте, що саме вам сподобалося в книзі. Шукайте те саме в інших. Ці спостереження допоможуть вам знайти інші книги, які вам сподобаються в майбутньому.

11. Читайте відгуки

Читання оглядів про прочитані книги може дати нову перспективу і ви зрозумієте, що залишити без уваги, а що варто якнайшвидше почати читати.

12. Розвивайте сили розуму, читаючи художню літературу

Читання художньої літератури допомагає краще зрозуміти людей. Чи це не привід більше читати художньої літератури?

13. Використовуйте допоміжні засоби для збільшення читання

Незалежно від того, читаєте ви художню літературу чи нон-фікшн, ви, ймовірно, час від часу стикаєтесь із незвичними ідеями, словами, місцями та іншим. Замість того, щоб пропускати плутані фрази, знайдіть час та подосліджуйте незнайоме онлайн. 

14. Підкреслюйте важливе 

Підкреслення – це класичний спосіб взаємодії з текстом, хоча вважається однією з найменш ефективних стратегій читання. 

15. Конспектуйте прочитане

Якщо ви читаєте літературу в рамках навчальної програми, пишіть конспекти.

16. Читайте кожен день

Багато людей ставлять перед собою цілі читати більше. Для цього потрібно виробити звичку читати протягом усього життя. Підказка — завжди носіть із собою книгу! Якщо ви не природний читач, шукайте способів додати читання до своїх звичок (наприклад, перед сном або по дорозі на роботу).

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки та групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram 

Поширити у соц. мережах: