Osvitanova.com.ua

Школярі та їх родини з усієї України за місяць пошили рекордну кількість екоторбинок. Під час другого Всеукраїнського проєкту «Мішечок» 21 873 учнів з 313 навчальних закладів, 24 областей України виготовили 47 269 мішечків, якими тепер користуються в повсякденному житті.

Найбільшу кількість пошили школярі Дніпропетровської, Донецької, Хмельницької, Миколаївської, Сумської областей. Учасники виготовляли торбинки, розмальовували їх, прикрашали аплікаціями, вирізками, орнаментами, створюючи справжні витвори мистецтва. Старші шили торбинки самостійно, меншим допомагали батьки, родичі, а комусь навіть чотирилапі друзі. Мішечки перетворилися в справжній хіт весни.

Проєкт організував Міжнародний молодіжний рух «School Recycling World» за сприяння Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства освіти і науки України, Українського державного центру позашкільної освіти, Національного еколого-натуралістичного центру та за підтримки. Генеральним партнером ініціативи виступила компанія PepsiCo Україна.

«Дякуємо всім учасникам та координаторам за проявлену соціальну активність, еко відповідальність та креатив. Попри труднощі через уведення дистанційного навчання в частині шкіл цього року Всеукраїнський проєкт «Мішечок» побив минулорічний рекорд. Він вів моду на використання багаторазових торбинок серед учнівської молоді та їх родин, поширив ідею відмови від пластикових пакетів, які не можуть відправлятися на перероблення та лежать на звалищах від 100 до 500 років залежно від типу», – коментує Президент Міжнародного молодіжного руху «School Recycling World» Юлія Мархель.

Переможцем конкурсу стала Середня загальноосвітня школа №98 міста Львова, де учні пошили цього року 3160 мішечків.

Координаторка проєкту в школі Перскова Ірина зазначає: «Учням дуже подобаються екоторбинки, створені власними руками, тому вони вже використовують їх у побуті та в якості подарунків. Мішечки не лише практичні та сприяють збереженню довкілля, але й роблять дітей видимими в темну пору доби, оскільки оздоблені світловідбивними стрічками, що, у свою чергу, зменшує травматизм на дорозі. Багато учнів розмалювали їх на екотематику, зображуючи забруднений ліс, планету та цикл сортування сміття. Тепер їх мішечки промовляють до світу і висловлюють позицію власників щодо збереження довкілля!».

За словами пані Ірини, діти планують продавати мішечки на шкільних та міських ярмарках, проводити флешмоби на екотематику в Інтернеті, просвітницькі акції біля супермаркетів, а у вересні подарувати разом з канцтоварами для школярів з соціально вразливих категорій.

                     

2 місце посів навчальний заклад у селі Первозванівка – КЗ «Первозванівське навчально-виховне об’єднання «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів дошкільний навчальний заклад» Кіровоградської області – 2509 мішечків.

Координаторка проєкту в школі Нагаєва Олена коментує: «Оскільки до пошиття торбинок долучилися 145 учнів, для створення такої великої кількості довелося докласти багато зусиль. Шили мішечки й вдома, і на уроках праці, і після занять, і на гуртках. Реалізувати наші мішечки плануємо таким чином: частина залишається для потреб родини, частину ми віддамо безплатно в магазини на заміну пакетам,  інші передаємо жителям села. В останній тиждень травня пройде благодійний ярмарок, де мішечок можна буде розіграти в лотереї з мінімальним внеском. Вторговані кошти підуть на закупівлю баків для сортування сміття в селі. Ті мішечки, що залишаться, ми роздаватимемо безплатно. Таким чином, хочемо залучимо різні верстви населення з різними фінансовими можливостями та привернути увагу всіх жителів до проблеми надлишкового використання пластикових пакетів. Наша громада дуже вдячна організаторам за поштовх до кращих змін та можливість залишити здорову природу нашого краю для майбутнього покоління!»

                        

3 місце – комунальний заклад «Нікопольська середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №22». За словами організаторів, пошиті 2021 мішечки символізують рік нового відліку – без поліетиленових пакетів. Учні провели акцію на мікрорайоні Металург, у межах якої дарували торбинки місцевим жителям біля супермаркету і розповідали про важливість заміни поліетиленових пакетів на багаторазові мішечки. Чемпіоном з виготовлення мішечків стала учениця 8-А класу Васількова Аліна, якій вдалося пошити 148 одиниць.

                      

«З самого початку конкурсу ми були налаштовані рішуче. Шили всі гуртом: учні, педагоги, батьки та родичі, іноді допомагали чотирилапі друзі. У школі проводили акції, челенджі, арт-майстерні, виставки. Справжньою родзинкою став мішечок «Дерево життя», листочки якого – відбитки пальців учнів класу. Мішечки команди «WOW TEAM» зроблені з агроволокна – матеріалу, який через три роки повністю розкладається. Надалі мішечки плануємо продати на аукціоні, кошти з якого підуть на лікування дівчинки Амелії з хворобою СМА1», – коментує координатор конкурсу в школі Ігор Черновол.

4 місце – Аджамський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Аджамської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області (1935 мішечків).

5 місце – Криворізька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №68 (1917 мішечків).

У межах конкурсу кожен тиждень оголошували підсумки індивідуальних номінацій, яких обирали журі за критеріями креативності, практичності та кількості. Кожні роботи були унікальними – тому обрати кращі торбинки для журі ставало досить важким завданням.

                     

Вихованка осередку національно-патріотичного виховання «Маленькі патріоти» ВДЦЕВ Анна-Марія Жирнова пошила 100 жовто-блакитних мішечків, які разом утворювали форму прапора.

 

Частина школярів підходили з гумором до пошиття торбинок. На своїх мішечках зображували диких тварин та домашніх улюбленців, а Іван Цицар створював мішечок разом зі своїм котиком.

                              

                           

Учасники вигадували різні варіації мішечків та інновації: мішечки для круп, для меду, хліба, печива, речей. Переможець індивідуальної номінації Косцинич Євген створив мішечок-трансформер, який з великої торбинки перетворюється в маленький аксесуар.

                    

Пошиття торбинок стало гарним сімейним дозвіллям. Батьки підтримували дітей, працювали в команді, разом підбирали матеріал та шили торбинки. А по закінченню шукали для них застосування: купували в них крупи, насіння, клали печиво та фрукти. Торбинки шили переважно з використаних речей, як-от джинсів, старих суконь, футболок, светрів чи одягу з секонд-хенду. Учасники наголошують на екологічності, привабливості та практичності торбинок, адже продукти в них зберігаються довше, ніж в пластикових пакетах.

          

До проєкт також долучалися шкільні колективи, показуючи гарний приклад учням. Загалом по Україні долучилося 463 вчителів.

Колектив кафедри початкових класів Ліцею №1 Івано-Франківська

До проєкту долучалися також учні зі спецшкіл. Мішечки шили разом з вчителями на уроках праці та з батьками. Учні Житомирської спецшколи №2 свої нові торбинки разом зі вчителькою тестували в супермаркеті. Купували продукти за списком.

Учасники розгортали цілі кампанії, проєкти, аби мотивувати своє оточення користуватися мішечками в побуті. У школах організовували власні змагання, майстер-класи, проводили виховні години, тематичні уроки. Окрім фото, діти ділилися відео процесу створення торбинки та монтували цілі соціальні ролики. 

Знайти роботи інших учасників можна в соціальних мережах за хештегами #мішечокSRW #schoolrecyclingworld #мішечок.

Хоча конкурс добіг до фіналу, проєкт все ще триває. Команда Міжнародного молодіжного руху «School Recycling World» дякує усім, хто долучився до проєкту та закликає продовжувати шити мішечки та користуватись ними щодня, разом творити нове екологічне майбутнє.

Попереду планується ще багато ініціатив. Підписуйтесь на сторінки організаторів та слідкуйте за новинами. До скорої зустрічі!

Деталі на сайті www.schoolrecycling.org 

Поширити у соц. мережах: