Osvitanova.com.ua

Бритва Оккама — це принцип, який говорить: якщо є два способи пояснити одне явище, слід вибрати той, що простіше. Але чи завжди він працює та й чи потрібно його постійно застосовувати — розповідає Loyеr.

«Сутності не повинні примножуватися без необхідності» — так сформулював цю ідею філософ Вільям з Оккама, який жив в XIV столітті та був ченцем-францисканцем.

Суворо кажучи, Оккам не винайшов свою «бритву» — схожим способом мислення користувалися ще з часів Аристотеля, але він успішно її популяризував серед сучасників. Лезо виникло ж завдяки грі слів у латинському оригіналі — зголити також означає знайти істину, відокремити хибне припущення.

Робота цього методу узгоджується з законами термодинаміки — для того, щоб вчинити певну дію, потрібно мінімально необхідну кількість енергії — і не більше. Цим принципом у своїй роботі керуються вчені, лікарі та юристи. Але це не означає, що її не можна застосовувати і в повсякденному житті.

Сьогодні ми простою мовою описуємо, як цей принцип працює та підібрали поради, як використовувати бритву не лише у роботі, а у повсякденному житті.

Все слід спрощувати до тих пір, поки це можливо, але не більше того

Юристи вже давно знають, що краще рухатися від простого до складного. Якщо одне й те саме явище можна пояснити двома способами, для доказу вибирають той, що містить менше змінних.

По-перше, так гіпотезу буде простіше перевірити, а якщо результати виявляться неповними, то завжди є можливість їх розширити. По-друге, простіші стратегії найчастіше виявляються не менш ефективними.

До прикладу, Ейнштейн при роботі над теорією відносності прагнув зробити всі елементи якомога простішими, але не позбавленими доказів. Хокінг у «Короткій історії часу» писав, що у всесвіті можливо й існує щось надприродне, але краще виключити з теорії всі домисли, які ми не можемо спостерігати.

Між іншим, Альберт Ейнштейн таким чином сформулював принцип «леза Оккама»: «Все слід спрощувати доти, поки це можливо, але не більше того».

Покарання не повинні завдавати більше шкоди, ніж самі злочини

Англійський філософ та правознавець Джеремі Бентам сформулював цю ідею на рубежі XVIII і XIX століть, спостерігаючи за правосуддям у Великобританії. Його хвилювала практика надмірних покарань, коли за крадіжку хліба можна було отримати кілька років каторжних робіт.

Довічне ув’язнення за вбивство — справедливе покарання, адже запобігає вбивствам та стражданням у майбутньому. Але роки каторги для збіднілого, який вкрав собі прожиток, нікому не допомагали.

Завдяки роботам Бентама, які ґрунтувалися на принципах оккамовской бритви, пенітенціарна система Британії зазнала безліч змін та почала рух в сторону реабілітації злочинців.

Якщо ти чуєш тупіт копит, то це швидше кінь, ніж зебра

Але найкраще бритвою Оккама маніпулюють сучасні лікарі. Вони вважають за краще користуватися бритвою при діагностуванні хвороби. Під час диференціальної діагностики вони розглядають всі хвороби з симптомами пацієнта, а потім поступово перевіряють та виключають малоймовірні та ті, що не підтвердилися.

Так, при епідемії грипу пацієнта, в якого виявляються симптоми грипу, швидше за все будуть лікувати саме від нього, ніж від чогось більш рідкісного. Такий підхід знижує ризик «залікувати» людину та допомагає уникнути побічних ефектів від непотрібних ліків.

Бритва Оккама кожен день

Давайте подивимся, як застосовувати цей філософський інструмент у звичайному житті, коли мова не йде про побудову ментальних моделей. Насправді все просто.

Якщо є відчуття, що звіт чи щось схоже з сотнею таблиць та п’ятьма десятками сторінок ніхто не буде читати, можна намалювати п’ять сторінок з простою для розуміння інфографікою. Пам’ятайте: найточніші повідомлення — повідомлення мінімальної довжини.

Письменниця Колін Вал пропонує користуватися «бритвою» не тільки в роботі, але і в житті.

«Навіщо тримати кілька різних ноутбуків для роботи, якщо користуєтеся ви тільки одним?» — запитує вона своїх читачів. Позбавтеся від мотлоху, відсічіть зайве, і ви зрозумієте, що жити стало простіше. А час, який раніше йшов на організацію безладу, тепер можна використати з користю.

При оцінці особистих проблем Бритва Оккама теж працює — завжди намагайтеся дійти найпростішого рішення, радить на своєму курсі письменник з великим досвідом у сфері освіти для дорослих Джон Робін. Якщо через сильний стрес ви погано спите і від цього болить голова, найпростіше та ефективне рішення — це не приймати знеболююче або снодійне, а позбутися джерела стресу.

Але з простотою можна і переборщити. Тому переконайтеся, що обраний вами шлях буде дійсно повним та вичерпним. Якщо є підстави ввести якісь додаткові елементи — зробіть це. «Бритва Оккама» може стати й дуже небезпечною — навіть Платон не зміг обійтися без уточнень.

Коли учні попросили Платона дати визначення людини, філософ сказав: «Людина є тварина на двох ногах, позбавлена пір’я». Почувши це, Діоген зловив півня, обскуб його та, принісши в Академію, оголосив: «Ось платонівська людина!». Після чого Платон додав до свого визначення: «І з плоскими нігтями».

Джерело фото pexels

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: