Osvitanova.com.ua

Нещодавно ми зробили для вас добірку фільмів про математику і видатних математиків, а зараз пропонуємо переглянути щось з нашої добірки про фізику і видатних фізиків.

1. Стівен Гокінг.Теорія всього (Велика Британія, 2014)

Стрічку знято на основі книжки «Подорож в нескінченність: моє життя зі Стівеном» Джейн Гокінг. З неї ви дізнаєтесь про молодість всесвітньо відомого фізика Стівена Гокінга та його стосунки з майбутньою дружиною. У головній ролі – Енді Редмейн. 

2. Хокінг (Велика Британія, 2014)

Якщо попередня стрічка більше присвячена особистому життю Стівена Гокінга, то ця, з Бенедиктом Камбербетчем у головній ролі, розповідає про становлення Гокінга як вченого і його працю в Кембріджському університеті. 

3. Небезпечний елемент (США, 2020)

Фільм розповість про життя і дослідження Марії Склодовської-Кюрі – науковиці, володарці Нобелівських премій з фізики і хімії, яка є першою жінкою нобелівським лауреатом в історії і першим двічі нобелівським лауреатом в історії. В основі сюжету лежить графічний роман Лорена Реднісса Radioactive: Marie and Pierre Curie: A Tale of Love and Fallout, що оповідає про те, як Марія Кюрі відкрила радій і полоній.

4. Тесла (США, 2020)

У Голівуді декілька років планували зняти кіно про життя Ніколи Тесла. Нарешті – проєкт реалізовано, режисером став Майкл Алмерейда, у головній ролі – Ітан Гоук. У фільмі особливу увагу приділили суперництву Ніколи Тесли з Томасом Едісоном та стосункам вченого з донькою американського підприємця Дж. П. Моргана. 

5. Війна струмів (США, 2017)

У фільмі представлена історія «війни струмів» між електричними титанами Томасом Едісоном та партнерами Джорджем Вестінгаузом та Ніколою Теслою, які не могли дійти згоди чия електрична система буде живити сучасний світ. Едісон наполягав на постійному струмі (ПС), але це обмежувало в діапазоні та було дорого. Вестінгауз мав на меті довести користь змінного струму (ЗС), який міг працювати на великій відстані при значно нижчих витратах. Боротьба між конкуруючими системами загострюється, коли обидві компанії висувають пропозицію щодо освітлення Всесвітньої виставки.

6. Інтерстеллар (США, Велика Британія, Канада, 2014)

Фільм удостоївся похвали за доступне пояснення загальної теорії відносності, а також за високу наукову точність у зображенні червоточин. Статті про освітню цінність «Інтерстеллара» вийшли в журналах American Journal of Physics та Classical and Quantum Gravity. Всі фізичні явища в голлівудському фільмі були піддані ретельному аналізу, вчені рекомендують показувати фільм на уроках фізики для пояснення теорії відносності. За сюжетом на Землі різко погіршується клімат і NASA розробило секретний проект, покликаний відшукати у всесвіті придатну для життя планету.

7. Детонатор (США, 2004)



Головні герої стрічки зайняті створенням машини часу. Режисер Шейн Карут, математик за освітою заради фільму вивчав фізику і навіть зіграв одного з героїв. Від фільму у вас залишиться приємний післясмак, що ви долучилися до чогось розумного.

Читайте також 5 фактів про новий професійний стандарт учителя, які має знати кожен педагог

8. Шпигунська гра (США, 2018)

Розпал Другої світової війни. Життя Мо Берга, інтелектуала, поліглота, круто змінюється, коли йому пропонують співпрацю з Управлінням стратегічних служб (попередник ЦРУ). Завдяки своїм різноманітним талантам, а також вмінню зберігати секрети, Мо швидко освоюється в ролі шпигуна. Від виконання його першого завдання залежить доля всього світу. Берг повинен відправитися до фашистської Німеччини, щоб викрасти або знищити Вернера Гейзенберга, одного з учених — розроблювачів атомної бомби. На реальних подіях.

9. Портал (Австралія, 2018)

Чи дійсно є паралельні світи?  Жінка-вчена, чия спеціалізація – фізика елементарних частинок намагається знайти портал, що веде в інший світ. В результаті їй це вдається. У паралельному світі живуть двійники, але з ними відбуваються інші події, які доводять, що телепортація ні до чого доброго не приводить. 

10. Геліос (Гонконг, Китай, США, 2015)

Відомий терорист на прізвисько «Геліос» викрадає деяку кількість урану і тепер планує створити ядерну бомбу, щоб потім продати її одній з гонконзьких терористичних організацій. Головний інспектор міської поліції Лі Інь Мін, професор фізики Сіу Чи Ян і два експерта зі зброї, які приїхали з Південної Кореї незважаючи на протиріччя, що виникають між ними, повинні працювати разом, щоб не допустити катастрофи .

11. Геній (2017, серіал, США)

Серіал від National Geographic розповідає про те, як Альберт Ейнштейн в молодості не міг отримати роботу викладача, і як він прийшов до теорії відносності.

12. Чорнобиль (США, Велика Британія, серіал, 2019)

Серіал оповідає про події 1986 року, пов'язані з Чорнобильською катастрофою, що вважається найбільшою техногенною катастрофою в історії людства. Багато згадується термінології з фізики, з точки зору якої в серіалі припустилися багатьох неточностей. Але ж і ядерну фізику не так вже й просто пояснювати нефізикам.

Читайте також 20+ фільмів про геніальних математиків

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: