Osvitanova.com.ua

Засновник компанії Toyota, Сакічі Тойода, постійно користується правилом «п’яти чому». Давайте і ми розглянемо, як це правило може допомогти нам у різних життєвих ситуаціях.

П’ять чому – техніка, яка використовується для вивчення причинно-наслідкових зв’язків, що лежать в основі тієї чи іншої проблеми. Основним завданням техніки є пошук першопричини виникнення дефекту або проблеми з допомогою повторення одного питання – «Чому?». Кожне наступне питання задається до відповіді на попереднє запитання. Кількість «5» підібрано емпіричним шляхом і вважається достатнім для знаходження вирішення типових проблем.

Приклад:

Чому сів акумулятор? Тому що не працює генератор, чому? Проблеми з ременем генератора, чому? Ремінь був в порядку до цього моменту, але жодного разу не змінювався, чому? Автомобіль не проходив належного технічного огляду за рекомендованим графіком.

Деякі люди можуть знайти першопричину своєї проблеми з власного життя:

Чому я хочу нову куртку? тому що я хочу всіх здивувати. Чому ти хочеш всіх здивувати? тому що хочу, щоб на мене звернули увагу. Чому тобі потрібно, щоб на тебе звернули увагу? Тому що я відчуваю себе невпевнено. Чому ти відчуваєш себе невпевнено? Тому що я ніяк не можу реалізуватися, тому що я сиджу на одному місці. Чому ти не можеш реалізувати себе? Тому що я займаюся тим, що мені не подобається.

І до чого тут куртка?

Можливо, першопричина проблеми людини закладена ще глибше, але, як правило, саме П’ять Чому дозволяють знайти джерело проблеми.

Пан Сакічі Тойода вважає, що у відповіді на п’яте «чому» і криється першопричина, яку на перший погляд не видно.

П’яте «тому що» дозволяє побачити те, що ховається всередині.

Це дуже дієвий спосіб перевірити, що людина насправді приховує, в чому боїться зізнатися навіть собі, чого дійсно хоче, а що – просто дурниця.
 

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: