Osvitanova.com.ua

Дитячий практичний психолог в своєму арсеналі має багато цікавих ігор та методик. Чи знали ви, що можна адаптувати Метафоричні картки і зробити досить ресурсну та терапевтичну сесію з маленькими клієнтами?

Варто попередити, що дані ігри будуть корисними для дітей від 5-ти років, для тих які вже мають достатній рівень розвитку уяви та абстрактного мислення.

У мене в кабінеті є колода карт Асоціаціі, в якій надзвичайно яскраві малюнки, які так полюбляють діти.

Які ж завдання можна давати дитині, граючись з метафоричними картками?

Обрати картку, яка нагадує ту чи іншу емоцію (радість, злість, сум, цікавість, страх і т. д.) Гра розвиває емоційний інтелект і допомагає виразити почуття. Обрати картку, яка найбільше нагадує себе зараз та себе у майбутньому і розповісти про неї історію. Гра допомогає дослідити як дитина бачить себе, які в неї є бажання та потреби. Уявити, що дитина отримала чарівну паличку, яка може виконати три будь-яких бажання і обрати три картки, які відповідають трьом бажанням. Дана гра дозволить глибше дослідити мотиваційну сферу дитини, зрозуміти її бажання  та незадоволені потреби. Обрати картку, яка є продовження до історії, яку почав психолог. Ця гра дозволить активувати внутрішні ресурси дитини, особливо, якщо в історії є якась проблема яку необхідно вирішити. Психолог може придумати історію, схожу на проблемну ситуацію в якій опинилась чи може опинитись дитина. Обрати 5 карток, на яких зображено те, що дитина б взяла на безлюдний острів. Завдання дозволить глибше зазирнути в незадоволені потреби та акцентувати увагу на реально потрібних речах для дитини.

І на останок давайте пригадаємо правила, достримуючись яких необхідно проводити заняття з метафоричними картками.

не примушувати говорити, якщо дитина не хоче, не критикувати будь-які асоціації та зауваження, не навішувати «ярликів». не нав’язувати власне бачення зображення.

Дитячий практичний психолог
Луньова Анна

Поширити у соц. мережах: