Osvitanova.com.ua

Перед вами перша публікація з циклу із 12 статей, які представляють стислий виклад 12 світових бестселерів про так звані м'які навички, які наразі важливіші за hard skills. Присвячена вона книзі Деніела Гоулмана «Емоційний інтелект. Чому він може означати більше ніж IQ» (Emotional Intelligence Why it Can Matter More Than IQ by Daniel Goleman), в якій автор розповідає про важливість емоційного розвитку на всіх етапах життя людини і як почати ефективно використовувати емоційний інтелект у роботі та в особистому житті. 

Що таке емоційний інтелект

Поняття «коефіцієнт інтелекту» – IQ, стало по-справжньому популярним у 60-х роках минулого століття одночасно із розповсюдженням однойменних тестів. Таке визнання пояснюється тим, що люди нарешті отримали простий та зрозумілий інструмент для оцінки інтелекту: тепер уся сукупність здібностей, навичок та людського потенціалу зводилась до одного числа. Було модним мірятись IQ між собою, а деякі роботодавці напряму повідомляли кандидатам, що їх найбільше цікавить рівень IQ майбутніх співробітників.

Проте, незабаром стало зрозумілим те, що усю різноманітність особистості людини неможливо звести до однієї лише цифри. Високий IQ, як виявилось, не завжди був підставою для успіху. З’явилась потреба в інших, менш однобоких способах оцінки потенціалу людини. Вчені почали говорити про роль емоцій як фактора успіху не лише в особистій сфері, але й у кар’єрному розвитку. Як наслідок виник термін “емоційний інтелект”, що характеризує здатність людини розуміти свої емоції та емоції інших людей та впливати на них.

Емоції є визначальним компонентом спрямованості та активності усіх психічних процесів: мислення, пам’яті, уваги, мовлення тощо, вони дозволяють жити повноцінним життям і навчатися на своєму досвіді, інтерпретувати почуття оточуючих людей та передбачати їх дії, швидко реагувати на ситуацію. 

Анатомія емоцій

За виникнення емоцій відповідає мигдалевидне тіло – ділянка мозку, що розташована у скроневій частці кожної півкулі. Мигдалина – це своєрідна система оповіщення для мозку, аварійний сигнал, що вмикає інші реакції мозку. Людина, в якої мигдалин немає, повністю втрачає зв’язок із зовнішнім світом й не може ані відчувати власних емоцій, ані розпізнавати емоції інших. Люди без емоцій не здатні діяти: одного разу лікарі здійснили спробу вилікувати нервові розлади у пацієнта шляхом видалення мигдалин. У результаті операції ця людина, хоч і не втратила здібностей спілкуватись та взаємодіяти з оточуючими, але повністю перестала ними цікавитись: не впізнавала ні друзів, ні рідних та була абсолютно байдужою до їх страждань, втративши ініціативу та прагнення до дій. Найяскравіші прояви роботи мигдалин – ті моменти нашого життя, про які внаслідок ми шкодуємо більше за все.

Наш мозок не лише накопичує факти, але й запам'ятовує емоції, пов’язані з певними життєвими ситуаціями. Внаслідок цього у майбутньому в пам'яті переживають відродження різноманітні почуття: радості, страху, смутку, задоволення, жалю, любові, туги, болю тощо. Питання про те, які події краще запам'ятовуються: пов'язані з позитивними або негативними емоціями, — є дискусійним, але беззаперечним є те, що події, які викликали у нас емоції надовго залишаються у нашій голові.

Гоулман зазначає, що наш мозок біологічно налаштований розпізнавати чужі емоції й потрібно лише регулярно практикуватися. Ми, навіть не усвідомлюючи цього, маємо «нейронні радари», що миттєво реєструють, наприклад, нещирість. Міміка, жести, тембр голосу, темп мови людини кажуть підсвідомості куди більше, ніж самі слова. Звідси й виникає знайоме кожному відчуття «щось не так»: свідомість ще не бачить причин для занепокоєння, а мигдалеподібне тіло нашого мозку вже підняло тривогу.

Як проявляється емоційний інтелект

Крім зазначеного в інфографіці, високий чи низький емоційний інтелект людини, що займає керівну посаду, здатний мотивувати (чи демотивувати) робочий колектив. Нижче цей факт проілюстровано на прикладі.

У 1978 році при підльоті до аеропорту Портленда, штат Орегон, літак зазнав аварії. Командир екіпажу виявив несправність, але поки він самостійно намагався усунути проблему, закінчилось пальне, й літак упав. Що ж робили інші члени екіпажу? Вони просто чекали. Командир був відомий своїм запальним характером, тому екіпаж настільки боявся його, що ніхто не насмілився відкрити рота.

Необхідність взаємодіяти на емоційному рівні у сфері бізнесу – це ідея, до якої багато хто ще не звик. Часто керівники вважають, що вони мають бути беземоційними й важливо не втрачати здатність приймати жорсткі рішення. Ця концепція, звісно ж, хибна. Лідерство – це не домінування, а здатність переконати людей разом рухатись до спільної мети, здатність мотивувати їх. Керівник із розвиненим емоційним інтелектом:

максимально конкретний – якщо його не влаштовують певні дії підлеглих, він обов'язково вказує, які саме та чому. Загальна критика, як-от "ви погано працюєте", не показує жодних результатів, крім демотиваціїї та деморалізації колективу; запропонує рішення – щонайменше, вкаже на напрямки покращення; озвучує фідбек особисто – інакше співробітник не матиме можливості дати відповідь, що завжди демотивує; проявляє емпатію – лідери, які не наділені здатністю до емпатії, схильні критикувати підлеглих занадто жорстко, зводячи нанівець їх бажання покращувати свої результати.

Дослідження також показують, що гарний емоційний фон, вміння контролювати негативні емоції, здатність до емпатії, ефективної взаємодії з людьми – найважливіші фактори збереження фізичного здоров'я. Хронічні негативні емоції мають токсичний ефект, крім того, лікарі відмічають, що психічне здоров'я – такий само об'єкт для моніторинга й, за необхідності, для лікування, як і фізичне.

Читай також Стислий виклад 12 світових бестселерів з soft skills. Частина 3: Вміння перетворювати перешкоди на можливості

Коли ви зможете розпізнавати свої почуття та керувати ними, емоційний інтелект допоможе сконцентруватися на досягненні певних цілей.

Припустимо, в якості домашнього завдання вам потрібно написати есе. Вам не подобається задана тема, і ви б вважали за краще замість цього піти в кіно. Емоційний інтелект допоможе керувати такими різними почуттями. Ви можете спробувати поглянути на тему під іншим кутом зору. Можливо, який-небудь її аспект зацікавить вас. А знаючи, які почуття викликає похід в кіно, ви зможете на час відкласти це задоволення, смакуючи його. На практиці доведено – студенти, що керують своєю завантаженістю, як правило, досягають успіху, навіть якщо мають середній показник IQ.

Як розвивати емоційний інтелект

Емоційний інтелект, як і будь-яка інша здібність, має потенціал розвитку. Емоційний розвиток починається з перших днів нашого життя й за ранній емоційний розвиток відповідають батьки. Тому дуже важливо, щоб вони самі були розвинуті в емоційному плані й не допускали грубих помилок.

Три головні помилки батьків, які впливають на емоційний інтелект дитини:

Батьки зовсім ігнорують почуття дітей, ставляться до них з прикрістю та зневагою, а це зі свого боку руйнує емоційну близькість між ними та дітьми. Батьки дають почуттям дитини занадто велику свободу, дозволяючи їм виражати свої емоції у будь-якій формі, що призводить до емоційної розбещеності. Емоції дітей викликають батьківський гнів та осуд, що вчить дітей подавляти свої емоції та буквально змушує  їх перестати "відчувати".

Друзі, саме час подбати про свій емоційний інтелект: з'ясуйте, який ваш нинішний стан та які аспекти потребують доопрацювання. Пам'ятайте, будь-які сильні емоції «заразливі» – не лише погані, але й позитивні.

Ми не просто виплескуємо свої почуття у світ, а, хочемо того чи ні, передаємо їх, як естафетну паличку: робимо тих, хто знаходиться поруч, щасливіше або нещасніше, викликаємо радість і печаль, сміх і сльози. Ми несвідомо синхронізуємось із нашими співрозмовниками – починаємо так само жестикулювати, говорити з тими ж інтонаціями. І чим у ближчих стосунках ми знаходимося з людиною, тим яскравіше проявляється ця синхронізація, і тим більше задоволення й користі приносить спілкування, коли всі учасники комунікації заряджені на позитив.

Статтю та інфографіки підготовлено з використанням нотаток Валерії Заболотної та матеріалів книг Деніела Гоулмана «Емоційний інтелект. Чому він може означати більше ніж IQ» та коуч-книги Smart Reading 12 soft skills 21 століття.

Читай також: Стислий виклад 12 світових бестселерів з soft skills. Частина 2: Фрірайтинг

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: