Osvitanova.com.ua

Хвала рукам, що пахнуть милом)

…Зранку збираюся вийти в магазин по хліб, молоко, яблука, мандарини і улюблені пластівці. Перевіряю, чи все поклала в рюкзак: ключі від квартири, гаманець, торбинку для продуктів, сухі й вологі серветки, паспорт в окремому відділі. Так, все є. Вдягнула захисну маску, ґумові рукавички, приклала руку до кишені куртки: антисептик також на своєму місці. А чи багато ми знаємо про антисептики, які купуємо? Які з них дієві і чому, а які ні?

Саме тому я вирішила запитати про невід’ємні речі нашого сьогодення – дезінфікуючі речовини в Дениса Білько, кандидата біологічних наук, доцента Національного університету «Києво-Могилянська Академія». Учений розповів, що ми повинні знати про так звані «антисептики». 

«Дезінфікуючими називаються такі речовини, які вбивають мікроорганізми. Дезінфікуючі засоби викликають необоротні зміни в протоплазмі клітини (денатурацію білків) і призводять, таким чином, до швидкої загибелі мікробів. Такий тип дії протимікробних речовин називається бактерицидним. Речовини, які мають бактерицидну дію, не мають вираженої вибіркової дії по відношенню до окремих видів мікробів.

Дезінфікуючі речовини використовують для знищення патогенних мікробів у навколишньому середовищі, тобто з метою дезінфекції, яка є важливою складовою в комплексі заходів з профілактики інфекційних захворювань. 

Антисептична дія – знешкодження патогенних мікроорганізмів в рані, на шкірі та слизових оболонках.

Дезінфікуюча дія – знешкодження патогенних мікроорганізмів у зовнішньому середовищі, на неживих предметах.

Антибіотикотерапія – знешкодження патогенних мікроорганізмів в організмі.

Вимоги до антисептичних та дезінфікуючих засобів:

Широкий спектр дії у відношенні мікроорганізмів, грибів та протозойних (тобто найпростіших – Д. Б.) мікроорганізмів, висока активність. Добра ефективність в присутності органічних речовин. Нетоксичність для людей та тварин. Відсутність місцевої дії (алергізуючої, подразнюючої), мінімальна всмоктуваність. Швидка поява та тривалість антисептичної дії. Хімічна стійкість, низька ціна. Дезініфікуючі засоби не повинні пошкоджувати оброблені предмети (викликати корозію металів, змінювати забарвлення).

Механізм дії антисептичних та дезінфікуючих засобів:

1. Денатурація білка.

2. Порушення проникності цитоплазматичної мембрани.

3. Інгібірування ферментів, важливих для життєдіяльності мікроорганізмів.

Оскільки до складу злісного коронавірусу COVID-19, який належить до родини коронавірусів SARS-CoV-2, входять РНК, білки, ліпіди, вуглеводи, то дезінфікуючі засоби, які можуть сприйняти руйнуванню цього вірусу, можуть містити такі сполуки і їх комбінації:

Неорганічні сполуки:

Галоїди викликають денатурацію білка та окислення ряду ферментів (галогенізуюча та окислююча дія на мікробну клітину).

Окислювачі порушують окислювально-відновні процеси білків протоплазми та ферментних систем мікробної клітини.

Кислоти і луги викликають денатурацію білка протоплазми мікробної клітини.

Солі важких металів – денатурацію білка, блокаду сульфгідрильних груп ферментних систем протоплазми мікробної клітини, утворення альбумінатів.

Органічні сполуки

Нітрофурани відновлюють нітрогрупу в аміногрупу, порушують функцію ДНК, гальмують клітинне дихання мікроорганізмів.

Ніфуроксазид блокує дегідрогенази, пригнічує дихальні ланцюги, цикл трикарбонових кислот і ряд інших біохімічних процесів у мікробній клітині; порушує мікробну стінку та цитоплазматичні мембрани. Знижує продукцію токсинів.

Барвники (наприклад діамантовий зелений, метиленовий синій, етакридину лактат) гальмують ферментативні процеси, утворюють важкорозчинні комплекси. Барвники посідають проміжне місце між антисептиками і хіміотерапевтичними засобами. Впливають на проникність клітинних мембран, викликають лізис.

Феноли блокують ферментативну активність дегідрогеназ. У великих дозах вони викликають денатурацію білка протоплазми мікробної клітин. Спектр протимікробної дії широкий, проте на спори та віруси фенол не впливає.

Похідні 8-оксихіналіну порушують синтез білко, утворюють хелати, останні посилюють окислювальні процеси у протоплазмі.

Альдегіди та спирти блокують ферментативну активність дегідрогеназ, денатурують білок протоплазми.

Детергенти знижують поверхневий натяг, порушують проникність клітинної оболонки мікробної клітини, а також осмотичну рівновагу, азотний і фосфорний обмін, під їхнім впливом відбувається активація протеолітичних ферментів, лізис і загибель бактеріальної клітини».

Звісно, ми навряд чи зустрічаємося із усім видами таких дезінфікуючих речовин у повсявдекнному житті. Зазвичай, наші «кишенькові» антисептики виготовлені на основі:

спиртовмісних речовин, парабенів (складних ефірів, які мають проти септичну і протигрибкову дії), трикзолану (синтечніх органічних сполук, які також мають антисептичну та анти грибкову дії і використовуються, зокрема, при виготовленні мила та дезодорантів), антисептиків з ароматичним сполуками; антисептик з антибактеріальними додатками (похідні антибіотиків).

Варто пам’ятати, що жоден антисептик не здатен захистити на 100% від вірусу COVID-19. Санітайзери варто використовувати лише як допоміжний засіб гігієни тоді, коли у вас немає можливості помити руки з милом (упродовж не менш як 30 секунд!). Давайте дотримуватися основних правил карантину і за можливості залишатися вдома!

Підготувала Ольга Світоч, менеджерка з комунікацій ліцею «Educator»

Поширити у соц. мережах: