Osvitanova.com.ua

Викладачка біології в Ліцеї Educator Олеся Безсмертна підготувала добірку корисних онлайн-ресурсів для вивчення біології відповідно до календарного плану.

6-й клас (Ботаніка)

Ботаніка часто залишається таємницею за сімома замками для дітей. Допоможіть дітям розкрити ці таємниці, оскільки саме з блоку Ботаніки починається любов до природи.

«Flora Incognita» 

PlantNet Plant Identification

Це два додатки для визначення рослин. За допомогою камери смартфона ви фотографуєте квіти і листки обраної рослини і вже через декілька секунд отримуєте пропозицію щодо назви рослини. Ці застосунки можна використати для здійснення фотопроєкту «Рослини мого саду (городу, найближчого лісу)».

7-й клас (Зоологія)

Зоологія часто є більш захопливою, аніж, наприклад, ботаніка. Незважаючи на те, що нас оточують і рослини, і тварини, безумовна перевага тварин є в тому, що вони бігають, повзають та стрибають. Тому важливо в цей період «підігріти» зацікавленість. З цією метою можна використати деякі онлайн-платформи. 

Explore.org  – зібрання веб-камер для спостереження за природою. Можна доручити учням спостереження за конкретними тваринами, за якими вони могли б спостерігати протягом декількох тижнів. Порадьте, щоб вони проводили спостереження по кілька хвилин в день і робили записи спостережень в щоденнику.

Добірка документальних фільмів про тварин, які залишать незабутні враження на все життя, на каналі Explore Documentary Films

8-й клас (Анатомія людини)

Анатомія людини є, напевно, найбільш цікавим блоком біології для учнів. Оскільки саме тут можна отримати знання про будову власного тіла, дізнатися\ за якими законами воно працює та отримати відповіді на каверзні питання, які давно цікавили. Звичайно, для вивчення анатомії людини дуже важливим є унаочнення. В мережі є низка електронних ресурсів, які мають можливість візуалізовувати вивчений теоретичний матеріал. 

Тут ви знайдете віртуальний анатомічний атлас у 3D-форматі  Healthline Body Maps. А на цьому ресурсі – Zygote body – є можливість переглядати модель тіла людини по шарах, змінювати масштаб і швидко перемикатися на деталі, які вас цікавлять. Наприклад, можна таким чином ідентифікувати частина тіла, знайти певний м'яз, кістку або орган. 

Федерація американських вчених (FAS) розробила чудову освітню програму ІМУННА АТАКА для вивчення теми «Регуляція функцій організму»

9-й клас (Загальна біологія)

Вивчення біології в 9-му класі є чи не найскладнішим. Вивчення основ молекулярної біології, генетики вимагає базових знань, розуміння процесу «що, звідки і куди». Для полегшення засвєння тем також можуть бути використані деякі онлайн-ресурси. 

Сellsalive.com – інтерактивна бібліотека з цитології, мікробіології, імунології, генетики. Можна весело і корисно провести час з мікроскопічними об'єктами, поглянути про них відео, анімацію, погратися у флеш-ігри із клітинами. Інтерфейс простий, пояснення — доступною англійською. (для вивчення теми «Структура клітини»)

Vewiley.com  – інтерактивна бібліотека з біохімії та молекулярної біології. Хоча пояснення англомовні, анімація — цілком доступна для розуміння. А флеш-ігри допоможуть краще уявити молекулярні процеси. (для вивчення тем «Хімічний склад клітини та біологічні молекули», «Структура клітини»)

АйМолекула: Биологія ДНК – додаток «айМолекула: Біологія ДНК» розповідає про дивовижний світ клітинної біології. (для вивчення теми «Збереження та реалізація спадкової інформації»)

10-11-й клас (Біологія та екологія)

Старшокласники вже все знають, все бачили. Принаймні, на їхню думку. Важливим під час навчання біології в 10-11-х класах чимось здивувати та водночас зацікавити. 

В нагоді може стати онлайн-експозиція «Природознавство» від Arts & Culture Google, яка охоплює віртуальні екскурсії по 50 музеях природної історії.

Вжитися в образ лауреата Нобелівської премії і провести віртуальний експеримент легко з іграми і моделями на сайті Нобелівської премії. Цей розділ складається з 46 модулів, з яких 29 є інтерактивними навчальними іграми, присвяченими великим відкриттям лауреатів Нобелівської премії. Поряд з кожною грою знаходяться посилання, де є детальна інформація про зміст наукового відкриття.

Virtulab.net – російськомовна онлайн-лабораторія. Охоплює близько 50 тем із загальної біології, ботаніки, анатомії. У деяких інтерактивних роботах можна самостійно поставити експеримент: дослідити мікроскопічні об'єкти, розітнути жабу, скласти раціон харчування чи навіть створити свою затишну екосистему з пірамідою енергії і консументами. (для вивчення теми «Обмін речовин та енергії»)

Explorelearning.com – дуже добре візуалізований онлайн-симулятор експериментів, які можна ставити самому, навіть з еволюції. (для вивчення теми «Спадковість і мінливість»)

Також для всіх класів можна знайти досліди для вивчення певної конкретної теми в низці віртуальних лабораторій для онлайн- дослідів:

http://onlinelabs.in/biology

http://www.occc.edu/biologylabs/

https://learningcenter.nsta.org/mylibrary/collection.aspx?id=ldPT0QtbY/w_E 

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: