Osvitanova.com.ua

Із січня місяця зарплата педагогів виросла на 9% — чи цього достатньо? Враховуючи, що це лише 720 гривень, мабуть, для мотивації вчителів така сума мізерна. В Україні платня освітян досить довго балансувала на межі мінімальної і щоб виживати педагогам доводиться брати на себе ще більше обов’язків і в результаті – вигорати на роботі. Проєкт Прошколу дослідив, скільки коштує робота вчителів в інших країнах та з чого складається місячний прибуток українських викладачів. 

Місячні прибутки вчителів в інших країнах

Як думаєте, яка країна може похизуватися найвищою платнею в школі? Це крихітне королівство Люксембург. Тут учителі отримують від $6900. Окрім того, мають повний соціальний пакет. Але варто зауважити, що й середні ціни в цій країні теж в рази перевищують українські. Однак, мабуть, усі вчителі вже подумки поставили собі питання: «Як влаштуватися на роботу в Люксембурзі?»

Насправді, найвищі показники платні для вчителів – у Європі. Саме тут розташовані три країни, які не шкодують бюджету на оплату праці викладачів. Окрім уже згаданого Люксембурга, це Німеччина ($5100) та Швейцарія ($5100). Якщо поглянути за океан, то навіть у США зарплати не такі високі — середній показник $3600, до речі так само, як і в Мексиці. 

У Китаї, наприклад, вчителі отримують $600. Робота вважається дуже престижною, однак аби мати більшу зарплату, доведеться пройти кілька етапів – від учителя сільської школи, далі вчителя-помічника, і лише з досвідом можна отримати місце в великій міській школі на постійній основі. 

Що ж у країнах не таких віддалених? Наприклад, сусідня нам Польща виплачує освітянам $1200, а Естонія — $1600. Тут школи буквально змагаються за вчителів, адже їх в країні бракує, оскільки навіть така платня не є достатньою (мінімальний рівень доходу в країні $1300). Однак навчальні заклади шукають різних методів мотивації та максимально піклуються про своїх працівників, аби ті лишалися на своєму місці. Для них обирають актуальні програми навчання, знімають всі зайві обов’язки та підтримують авторські методики викладання й розвитку учнів. 

Звісно, на цьому фоні платня українського вчителя, яка, залежно від курсу, коливається від $180 до $195, виглядає плачевно. 

«Мій колега працює вчителем історії. Він мусить гарувати, як віл, адже його платні ледве вистачає на базові потреби родини. І будьмо відвертими, в нашій країні мало кому потрібні репетитори з історії чи навіть науковці» — Андрій, учитель інформатики в загальноосвітній школі

Читай також Як учителю захистити себе? Шість документів, які варто знати

Завдяки чому вчителі в Україні можуть мати більшу платню в школі

У вже згаданій нами Естонії, наприклад, немає жодної тарифної сітки. Є ставка вчителя і все. У нас, аби отримати надбавку необхідно докласти зусиль. Які ж є методи, аби мати більшу платню в школі? 

Отримати вищу кваліфікацію. А задля цього необхідно пройти сертифікацію або атестацію. Яка, до речі, може бути як чергова, так і позачергова за вашим бажанням. Головна умова – не раніше, аніж через 2 роки після попереднього присвоєння вашої кваліфікації. Які трофеї? Наприклад, «старший учитель» отримує 10% надбавки.  Взяти більшу кількість годин. Мінімальна ставка учителя – 18 годин, але законодавство ніяк не регулює максимальне навантаження. Тому, якщо є сили і час, учителі найчастіше користуються цим способом збільшити свій дохід.  Працювати за сумісництвом. Ви можете суміщати посади та мати додатково 0,5 ставки за таку роботу. Окрім того, учитель може брати ще роботу понад – але вже з погодинною оплатою праці (якщо у нього вже є ставка та пів ставки)  Стати класним керівником. За подібну відповідальність держава нараховує 25%, якщо ви обираєте вести старші класи.  Взяти додаткові обов’язки – наприклад, завідувати кабінетом, бути керівником гуртка чи проводити різні заходи в школі як педагог-організатор.  Згадати про престижність – за неї школа має виплачувати вчителям від 5% до 30%. Скільки саме – вирішує дирекція.  Працювати в класах НУШ та інклюзивних класах — така робота додає педагогам стабільні 20%. 

Загалом, середня зарплата вчителя в країні вище мінімальної, як правило, це десь 7000 –7600 гривень. Але як бачимо, аби мати хоча б такі гроші, необхідно дійсно гарувати та працювати інколи на кількох посадах. Педагоги завантажують себе так, аби мати змогу отримувати гідну платню, у той час, як працюють на межі виснаження.

Сподіваємося, що наступні освітні реформи більш суттєво вплинуть на матеріальну сторону роботи вчителя, інакше, швидкість старіння професії та падіння рівня її престижності буде лише прискорюватися. А разом із цим падатиме і рівень освіти. Якщо раптом у вас виникають питання стосовно роботи в школі, пишіть нам на безкоштовну консультацію вчителів Прошколу

Поширити у соц. мережах: