Osvitanova.com.ua

Які з професій будуть найкращими у майбутньому? Чи можна підготуватися до професій завтрашнього дня вже сьогодні? Багато хто з нас хотів би отримати остаточні відповіді на ці питання. Але, звичайно, ніхто не може сказати точно, що нас чекає попереду. Все, що ми можемо зробити зараз, це здогадуватись, базуючись на тенденціях сьогодення та минулого. Однак навіть такі здогадки можуть допомогти нам отримати уявлення про дивовижні перспективи.

Єдине, що ми знаємо точно, – зміни будуть. Світ зазнає соціальних, культурних, економічних, екологічних та технологічних трансформацій. Деякі з них можна передбачити (наприклад, ймовірний вплив зміни клімату). Нові виклики можуть виникнути без будь-якого попередження. І «приємні несподіванки» можуть призвести до нових позитивних відкриттів, що вирішать давні проблеми.

Тому прогноз найкращих професій майбутнього вимагає розуміння того, що всі змінні будуть взаємодіяти заплутаним та несподіваним чином. Багато професій завтрашнього дня, ймовірно, будуть результатом сьогоднішнього науково-технічного прогресу. Але більшість професій майбутнього, скоріше за все, ще не існують, і про їх велику частину ми поки не маємо уявлення. Насправді, за однією з оцінок, майже дві третини сьогоднішніх вихованців дитячих садків, зрештою, матимуть професії, які сьогодні не існують взагалі.

Звичайно ж, багато сьогоднішніх занять будуть і надалі частиною майбутнього, але вони зазнають змін так, як і все інше. І багато професій стануть чимось кардинально новим – або ж і зовсім зникнуть. Це питання можна обмірковувати протягом тривалого часу. Адже багато хто з нас має природний спротив змінам та невідомому. Ми можем відчувати себе надто безпечно в існуючій зоні комфорту.

Тому варто вивчити та уявити професійні можливості 51 професії, що перелічені нижче. Вони можуть розкрити нові перспективи або запропонувати «дорожню карту» професійного зросту, які ви, можливо, захочете адаптувати, щоб бути готовими до найцікавіших варіантів розвитку ситуації майбутнього. Багато професійних галузей вже змінюються та перетинаються одна з одною, що є процесом, який завжди може прискоритись. Але не дайте цьому застати вас зненацька. Ця стаття покаже вам кілька хороших варіантів кар’єри, на які варто звернути увагу.

Професії, що існують вже сьогодні

На сьогоднішній день великим попитом користується значна кількість професій, які, ймовірно, і надалі матимуть хороші перспективи протягом наступних десятиліть. Люди інших професій виконують роботу, пов’язану з передовими технологіями та культурними змінами. У них перспективи не настільки хороші, але ця ситуація може дуже швидко змінитися. Наступні приклади описують декілька вже існуючих професій, які можуть стати чудовою опцією для кар’єрних змін.

1. Технік сонячної енергетики

Сонячна енергетика і надалі буде важливою частиною переходу людства до чистого енергоносія. Вартість сонячної енергії постійно знижується і стає доступнішою. У містах по всьому світу фахівці з сонячної енергії користуються стабільною зайнятістю у зростаючій галузі виробництва електроенергії.

2. Технік вітроенергетики

Уже сьогодні ця галузь складає велику частку загального енергодобування. І, швидше за все, в майбутньому вона лише набиратеме оберти, а це означає, що для встановлення, обслуговування та ремонту гігантських вітрогенераторів знадобляться кваліфіковані фахівці.

3. Середній медичний персонал

Враховуючи зростання середньої тривалості життя населення, в системі охорони здоров’я може виникнути підвищена потреба у медичних працівниках середньої ланки (дипломовані медсестри)

4. Розробник програмного забезпечення

У міру того, як росте Інтернет, і машини стають розумнішими та підключаються до нас і один до одного, потреба в талановитих розробниках програмного забезпечення буде тільки зростати. Особливо, розробка мобільних додатків, що прогнозовано вважається однією з найкращих кар'єр у 2020 році та в подальшому.

5. Фізиотерапевт

Із збільшенням кількості людей похилого віку в суспільстві зростатиме потреба у фахівцях з фізичної терапії. Багато людей похилого віку з плином часу потребують у тій чи іншій формі фізичну реабілітацію, обезболювання, допомоги у пересуванні або терапевтичне лікування.

6. Дипломована медсестра

Із зростанням чисельності людей похилого віку, буде збільшуватися потреба у медсестрах. Ймовірно, дипломовані медсестри будуть продовжувати користуватися великим попитом протягом наступних десятиліть, навіть якщо їхня роль дещо зміниться через технологічний прогрес та інновації в медицині.

7. Менеджер з охорони здоров’я

Сектор охорони здоров’я може зазнати протягом найближчих десятиліть більше змін, аніж більшість інших галузей. Кожна медична установа потребуватиме висококваліфікованих керівників та менеджерів, які допоможуть їм адаптуватися до правових, нормативних та технологічних змін, в той же час покращуючи якість та ефективність наданих послуг.

8. Спеціаліст з аналізу даних

Завдяки прогресу обчислювальних технологій та зростанню кількості інформації, що відстежується та вимірюється, кількість даних, що збираються щороку, зростає з вражаючою швидкістю. Тому попит з боку організацій та бізнесу на таких професіоналів буде лише збільшуватися.

9. Спеціаліст із цифрового контенту

Одним з найбільших складових культурного прогресу, що набуває все більшого значення, є рух до більш динамічних, цифрових, інтерактивних засобів масової інформації. Тому фахівець з цифрового контенту завжди буде користуватися попитом..

10. Аналітик інформаційної безпеки

Оскільки наш сучасний спосіб життя стає все тісніше пов’язаним з комп’ютерами та залежним від інформаційних технологій, ми всі стаємо більш вразливими до кібератак. Кібербезпека є проблемою у всьому світі, і кіберзлочинці перебувають в постійному процесі вдосконалення своїх атак. Тому такі фахівці все більше будуть затребувані з боку урядових організацій та стратегічно важливих.

11. Аналітик комп'ютерних систем

Кількість підстав для отримання освіти в галузі інформатики, ймовірно, буде лише зростати, оскільки інформаційні технології стають все складнішими та інтегруються з усім в нашому житті. Саме тому у все більшій кількості організацій, ймовірно, зростатиме попит на системних аналітиків.

12. Інженер-біомедик

Професіонали в цій галузі вже починають робити революцію в галузі охорони здоров'я. Насправді, біомедична інженерія – це, мабуть, одна з професій, які мають найбільший позитивний вплив на майбутнє. Зрештою, інженери-біомедики беруть участь у всіх видах передових наукових досліджень та розробок. Наприклад, багато з них розробляють такі речі, як складні медичні пристрої, штучні органи, біонічні частини тіла та біологічні імплантати.

13.Спеціаліст з машинобудування

Ви хотіли б взяти участь у розробці деяких з найбільш цікавих новітніх технологій? Все частіше інженери-механіки та техніки в галузі машинобудування залучаються до проектування та тестування таких речей, як передові розробки роботів, обладнання для автоматизації, машини для 3D-друку та пристрої генерації чистої енергії.

14. Спеціаліст з електроніки

Оскільки електронні мікросхеми та інші компоненти стають все меншими, все складнішими та потужнішими, професіонали повинні вирішити, як отримати найбільше користі від останніх технологічних досягнень. Вони можуть допомогти у розробці таких речей, як досконаліші комп'ютери, автоматизована техніка, портативні медичні прилади та навігаційне і комунікаційне обладнання.

15. Радник з цифрових реабілітацій

Оскільки наше життя стає все більш насиченим соціальними медіа та іншими онлайн-подіями, зростає усвідомлення того, що багато з нас насправді залежать від технологій, які ми використовуємо. Отже, одна з найкращих професій майбутнього може передбачати допомогу людям в «детоксикації» після надмірного споживання такої інформації.

16. Розробники блокчейна

Ви, мабуть, уже чули про цифрову криптовалюту під назвою Bitcoin. Але що ви знаєте про технологію, яка робить це взагалі можливим? Технологія Blockchain працює як розподілена криптографічна бухгалтерська книга, яка може зробити економічні та інші види транзакцій децентралізованими, швидкими та більш захищеними. Багато експертів вважають, що технологія блокчейну з часом змінить світ в тій же мірі, як його змінив Інтернет. Ось чому професіонали, які розуміють, як розробити практичні сервіси та продукти з застосуванням технології блокчейну, скоріш за все, будуть користуватися великим попитом і в майбутньому.

17. Оператор/диспетчер цивільних або комерційних безпілотних літальних апаратів (БПЛА)

Уряд намагається знайти найкращий спосіб врегулювання використання безпілотників. Зрештою, люди продовжують вигадувати нові шляхи використання можливостей дистанційних польотів. На відміну від дронів, що в основному використовуються з військовою чи рекреаційною метою, БПЛА все частіше використовуються з цивільною та комерційною метою.

18. Спеціаліст з розумного будівництва

З кожним роком все більше будинків, офісів та фабрик використовують технології автоматизації для управління різними будівельними системами, такими як освітлення, опалення, кондиціонування та безпека. Для встановлення, обслуговування та ремонту цих систем потрібні будуть професіонали.

19. Спеціаліст з 3D-друку

Багато футуристів вважають, що ми осягнули лише малу частку того, що дозволяє зробити 3D-друк. Любителі, промислові дизайнери, інженери-біомедики та інші люди вже експериментують із виготовленням під замовлення таких речей, як інструменти, їжа, одяг, побутові предмети, медичні імплантати, авіаційні/автомобільні компоненти та електроніка. Тож фахівці, які спеціалізуються на обслуговуванні обладнання для 3D-друку, швидше за все, будуть користуватися зростаючим попитом.

20. Розробник технологій доповненої реальності (AR-технологій)

Розширена реальність може мати великий вплив на особисте та професійне життя кожного, оскільки вона, ймовірно, вплине на усі події та галузі індустріального й публічного простору. Тож розробники доповненої реальності потрібні для обміркованого проектування і планування безпечного та ефективного використання цієї технології.

21. Радник з питань особистої конфіденційності

По мірі того, як технології розвиваються і росте їх вплив на наше життя, стає все важче і складніше підтримувати нашу конфіденційність. Це виклик, що ставатиме тільки складнішим, оскільки технологія розпізнавання обличчя та технології розширеної реальності набувають широкого поширення. Тож професіонали, які спеціалізуються на захисті конфіденційності без втрат головних переваг соціальних медіа чи інших технологій, швидше за все, будуть користуватись попитом.

22. Радник з персонального брендінгу

Навіть серед великих організацій найм професіоналів-фрілансерів для короткострокових проектів стає все більшою тенденцією. Тому таким професіоналам потрібно буде докладати багато зусиль для постійної самореклами. Особисті консультанти з брендінгу будуть допомогати своїм клієнтам підтримувати публічний імідж, необхідний для пошуку замовників.

23. Спеціаліст з робототехніки

Найближчими десятиліттями майже у кожному будинку може працювати складна робототехніка, яка допомагатиме виконувати рутинну роботу по дому, таку як прання, приготування їжі, прибирання та догляд за газоном. Але така роботизована техніка, ймовірно, не завжди працюватиме як слід. Тож можуть знадобитися кваліфіковані фахівці для ремонту або перепрограмування роботів, що були зламані, зійшли з розуму або перестали функціонувати взагалі.

24. Інженер з дистанційної охорони здоров’я

У міру того, як робототехніка та комунікаційні технології стають все досконалішими, для лікарів та інших фахівців у галузі охорони здоров’я стає можливим консультувати пацієнтів, не перебуваючи безпосередньо поруч з ними. Розробляється і вдосконалюється технологія, що дозволяє хірургам виконувати віддалені операції за допомогою роботів. В майбутньому багато інженерів з охорони здоров'я розроблятимуть та координуватимуть використання передових технологій, що дозволяють проходити діагностику та лікування майже в будь-якого медичного фахівця у світі, незалежно від того, де він чи вона знаходиться.

25. Спеціаліст з урбанізованого сільського господарства

Попит на професійних фермерів урбанізованого господарства, швидше за все, зросте, оскільки все більше міст та їх мешканців розуміють, що їх виживання залежить від вирощування продуктів харчування на місцях.

26. Нанотехнолог

По мірі дорослішання нанотехнологій, потрібні будуть люди, які не тільки їх будуть створювати і вдосконалювати, а ремонтувати й підтримувати їх бездоганну роботу.

27. Технік з біомеханіки

Біонічні кінцівки стають все досконалішими. Цілком можливо, що одного дня навіть люди без інвалідності захочуть встановити такі біомеханічні покращення свого тіла для того, щоб насолоджуватися надлюдськими можливостями. Але технологія, ймовірно, буде настільки складною, що лише люди зі спецнавичками зможуть її відремонтувати, модернізувати або налаштувати.

28. Генний інженер

Ідея дітей, створених за замовленням і з особистими побажаннями батьків, може на сьогоднішній день здаватись чимось неприйнятним, але ставлення людей до цього може змінитися в міру дозрівання генної інженерії і все більше компаній починає комерціалізувати отриману технологію.

29. Спеціаліст з етики

Людство ще не до кінця зрозуміло, що ми не повинні робити щось тільки тому, що ми це можемо. Спеціалісти з етики допомагатимуть нам зрозуміти відповіді на складні питання стосовно нових технологій та їх потенційних наслідків. Наприклад, чи слід допускати створення «дітей на замовлення»? Хто має батьківські права, коли людина зачата, вирощена і народжена в лабораторії поза материнським лоном? Якою кількістю інформації про інших людей ми можемо володіти? Питань дуже багато, враховуючи те, як швидко технології змінюють наш світ.

30. Дизайнер віртуальної реальності (VR)

Більшість людей люблять подорожувати та досліджувати місця, де вони ніколи не були. Однак вам не обов’язково потрібно фізично їхати куди-небудь, щоб побачити і отримати враження від нових місць. Створюються цілі віртуальні світи, і відповідна технологія все більше буде дозволяти взаємодіяти з ними, використовуючи всі ваші чуття. Талановиті VR-дизайнери можуть стати дуже затребуваними, оскільки VR-розробники знаходяться в конкуренції між собою через зростаючий попит на більш складні, реалістичні та багаті на образи віртуальні враження.

31. Директор конкурсу з вирішення проблем

Деякі люди вважають, що вирішення найбільших проблем людства можна знайти, створивши конкурси з великими грошовими нагородами для переможців. Стимулюючи інтенсивні дослідження та розробки, формуються нові команди розумних та творчих людей, які б без цього могли і не існувати взагалі. XPRIZE – це, мабуть, найвідоміший приклад цього типу стимульованої конкуренції. Фундація XPRIZE проводить змагання, пов’язані з такими проблемами, як грамотність дорослих, безпечніші громади, освоєння космосу, глобальна освіта тощо. Кільіксть подібного роду конкурсів може збільшуватись, і для цього знадобляться професіонали, які зможуть їх створювати та управляти ними.

32. Інженер синтетичної біології

Чи знаєте ви, що вчені в цій галузі вже створюють вирощене в лабораторіях м'ясо, задля якого не потрібно вирощувати чи вбивати жодних сільськогосподарських тварин? Маючи знання з молекулярної біології, фізики, хімії та інженерії, люди, які займаються цією справою, можуть врешті-решт створити будь-які види штучних організмів або переробити ті, що уже існують в природі, для того, щоб здійснити медичні та промислові прориви, які ще ніхто собі й не уявляв.

33. Директор з проектно-орієнтованого персоналу

Оскільки все більше компаній переходять на проектно-орієнтовану модель зайнятості, швидше за все спеціалісти з кадрових ресурсів будуть користуватись все більшим попитом для вибору та координації найкращих позаштатних працівників індивідуально для кожного проекту.

34. Інженер з контролю за погодою

Зміну клімату вже зараз вважають причиною частих посух, повеней, різних суворих та несподіваних явищ погоди. Але з розвитком кліматології у майбутньому може з'явитись можливість безпечно та ефективно маніпулювати погодою передбачуваними способами..

Вакансії, які поки не існують (але, скоріш за все, існуватимуть)

Вам подобається заглядати у ще більш далеке майбутнє? Світ швидко змінюється. Щодня виникають нові можливості. Тож було б добре розглянути більш футуристичні варіанти професій. Деякими з найбільш перспективних кар'єр майбутнього можуть бути такі.

35. Організаційний руйнівник

Коли існуючі компанії та організації розширюються, вони часто втрачають здатність до інновацій, що робить їх вразливими до конкуренції з боку більш спритних стартапів. Оскільки багато футуристів передбачають тенденцію до розвитку менших, здатних до адаптації організацій, багато великих компаній та некомерційних організацій можуть захотіти з'ясувати, як стати подібними на своїх конкурентів меншого розміру. Роль руйнівника полягала б у впровадженні декількох, здавалося б, хаотичних змін в організації, які сприятимуть розвитку креативності, прийняття ризиків, співпраці та інновацій.

36. Гід по індивідуальній освіті

Школа є все ще ефективним способом вчитися та отримувати атестати, що визнаються в суспільстві. Але в майбутньому освіта може стати більш індивідуалізованою і навіть зручнішою, ніж сьогоднішні онлайн-програми. Гіди по індивідуальній освіті можуть працювати як тренери та консультанти, допомагаючи людям обирати курси або розробляти індивідуальні плани навчання з задіяними інструкторами-фрілансерами.

37. Виробник кастомізованих частин тіла

У якийсь момент черги на трансплантацію органів, ймовірно, відійдуть в минуле. Цілком можливо, що лікарі зможуть замовити кастомізовані органи, які вирощуються або друкуються 3D-принтерами, з використанням власних клітин пацієнта.

38. Спеціаліст з імплантації мозку.

Людський мозок неймовірно складний, але розуміння людством того, як він працює, відбувається швидше, ніж більшість із нас про це здогадується. Оскільки ми поєднуємо швидкий прогрес нейронауки з дивовижними досягненнями комп'ютерних технологій, ми досягнемо справді дивовижних можливостей.

39. Особистий менеджер мікробіому.

Коли мова заходить про те, що можна зробити маючи вчений ступінь в галузі біології, наступна професія, швидше за все, не є реальністю сьогодення, але вона може з’явитися протягом наступних десятиліть. По мірі того, як вчені дізнаються більше про різномаїття видів бактерій, які живуть всередині нас та на нашій шкірі, вони виявляють, що ці мікроорганізми можуть грати істотну роль у нашому здоров’ї та самопочутті. Насправді, правильний баланс бактерій може бути вирішальним для таких речей, як запобігання ожирінню, хвороби серця, хронічна втома та проблеми психічного здоров'я. Тож фахівці, що знають, як керувати нашою особистою мікробіотою, можуть стати такими ж необхідними, як лікарі сьогодні.

40. Фармацевт-хендмейдер

Кар’єра аптекаря якою вона є сьогодні, ймовірно, буде існувати довгий час. Але в міру того, як 3D-друк набуває все більшого поширення, може стати можливим швидке виготовлення індивідуальних препаратів для людей на замовлення (на відміну від видачі лікарських засобів масового виробництва). Такі лікарські засоби можуть бути розроблені на основі унікальних рис генетики, звичок та історії хвороби людини.

41. Координатор міської безпеки

У світі, що швидко змінюється, з все швидше зростаючим населенням у містах, захист людей одне від одного може стати складним завданням. Професіоналам кримінального правосуддя та правоохоронних органів доведеться адаптуватися та знайти способи використання нових технологій, не порушуючи прав людей. Це може відкрити велику кількість вакансій для спеціалістів з безпеки із спеціалізованими навичками координації роботи людей та роботів, штучного інтелекту та інших передових технологій в умовах урбанізації.

42. Організатор заходів присвячених закінченню життя та увіковічненню пам’яті

Оскільки наша культура та економіка все більше розглядає особистість людини як бренд, можливо, багато людей, заздалегідь перед смертю захочуть спланувати вишукані панахиди та урочистості, які будуть більш екстравагантними, ніж ті, що пропонують сьогодні більшість розпорядників похоронних бюро. Окрім того, закони можуть змінити для того, щоб дати більшій кількості людей можливість закінчити своє життя шляхом добровільної евтаназії, що саме по собі може стати спеціально запланованим обрядом в масштабах весілля. А тому, знадобляться професіонали, які можуть допомогти скоординувати великі урочистості присвячені закінченню життя та віддати належну шану померлим.

43. Інженер надрозумного транспорту

В недалекому майбутньому люди вже не будуть операторами транспортних засобів. Автомобілі з автопілотом, скоріше за все, лише початок. Завдяки більш розумним машинам та кільком передовим технологіям, які вже створені або розробляються, майбутнє повне автоматизованих транспортних мереж може стати реальністю. Нова парадигма смарт-доріг, вакуумних тунелей, поїздів, що рухаються з допомогою магнітної левітації та багатьох інших розвинутих транспортних систем може замінити ту, що існує сьогодні.

44. Кібердизайнер

Поєднавши найкращі риси живого організму та передової робототехніки, можна створити нові частини тіла, можливості яких будуть перевершувати можливості своїх природних прототипів. А отже, в майбутньому можуть бути затребувані найбільш креативні кібердизайнери, оскільки люди намагатимуться поєднати себе з машинами для того, щоб вдосконалити своє тіло. Людство може також розробити кіборгів з метою використання в охороні здоров'я, розвагах, спорті, дослідженні космосу та багатьох інших галузях.

45. Дизайнер робо- та голографічних аватарів

Люди, що все більше часу проводитимуть у віртуальних світах, можуть захотіти поспілкуватися зі своїми віртуальними друзями чи важливими для них особами без необхідності носити VR-приладдя. Таким чином, технології можуть врешті-решт дозволити цим віртуальним друзям постати в якості аватарів у реальному світі в тілі робота або 3D-голограмі. І для цих аватарів знадобляться дизайнери.

46. Гід по космосу

Такі компанії, як SpaceX та Virgin Galactic, вже планують комерціалізувати космічні подорожі для громадськості. У відносно недалекому майбутньому космічні туристи зможуть виходити на орбіту задля сімейного відпочинку, невеликої пригоди чи навіть для ведення бізнесу. Якщо будуть існувати бази на Місяці, такі люди, можливо, будуть і там. Звичайно, більшість із нас не космонавти. Ось чому потрібні спеціальні гіди, які допоможуть людям підготуватися до космічних подорожей та адаптуватися до нового середовища на орбіті.

47. Медсестри та лікарі у космосі

Польоти у космос пов'язані з великою кількістю викликів для медицини. Людський організм просто не пристосований до середовища з нульовою гравітацією. І, ймовірно, пройде довгий час, поки ми не винайдемо практичної технології штучної сили тяжіння. Таким чином, потрібно буде стежити (а в деяких випадках лікувати) за такими медичними станами, як втрата м'язової маси або вплив космічного випромінювання на космічних туристів. Спеціалізовані лікарі та медсестри, ймовірно, знадобляться для тривалого перебування в космосі, щоб доглядати за звичайними людьми, які здійснюватимуть подорожі за межі атмосфери Землі.

48. Оператор сміттєзвалищного черв'яка

Швидка індустріалізація світу уже спричиняє дефіцит деяких видобутих ресурсів. За останні кілька десятиліть багато ресурсів, які були видобуті з землі, зрештою були закопані знову в якості сміття. Багато продуктів, які ми викинули, містять цінні елементи, необхідні галузям для виробництва нових продуктів та продовження функціонування. Тому необхідними будуть заходи щодо видобутку цих елементів з багатьох сміттєзвалищ у світі. Деякі футуристи передбачають майбутнє, коли машини-черв'яки, частково керовані людьми, будуть рити ходи у звалищах відходів та видобувати цінні ресурси, заповнюючи тунелі родючими грунтами.

49. Відроджувач вимерлих видів флори і фауни

Діяльність людини продовжує спричиняти вимирання різних рослин, тварин та мікроорганізмів. У багатьох випадках ми не усвідомлюємо, наскільки ці види важливі для здоров'я екосистем світу до тих пір, поки вони не зникають. Оскільки зоологи та інші вчені все більше взнають про широкомасштабні екологічні наслідки вимирання, стає зрозуміло, що багато видів відіграють вирішальну роль у підтримці навколишнього середовища, від якого залежить й доля людства. Тому важливо оберігати види тварин та рослин, що є на межі зникнення. Але наука може також дійти до того, що ми зможемо фактично відродити деякі види, які вимерли раніше, і реінтегрувати їх у їхнє природне середовище.

50. Радник в питаннях стосунків з андроїдами

Ми ще далекі до того, щоб ходити на побачення з роботами, наділеними інтелектом людини. Але деякі вчені вважають, що штучний інтелект зрештою буде розвиненим до того рівня, що зробить це можливим. Якщо це станеться, вплив на соціум буде величезний. Людям, які плануватимуть вступити у романтичні стосунки з роботами, наділеними штучним інтелектом, ймовірно, знадобиться велика кількість експертних порад, щоб орієнтуватися у складних культурних стереотипах та уникнути можливих небезпек. Особливо, якщо ми коли-небудь досягнемо Сингулярності – теоретичної точки майбутнього, коли автономні машини стануть розумнішими за людей.

51. Спеціаліст з трансплантації свідомості

Так, така професія звучить неправдоподібною. Але деякі експерти вважають, що це може стати реальністю. До кінця цього століття стане можливим перенесення людського розуму у комп'ютер і збереження його для подальшого перенесення назад у той самий чи інший людський мозок. Деякі люди можуть навіть перевести свій розум у клона самих себе, у синтетичні організми зі штучним мозком або в кіборгів, розроблених для розширення їхньої свідомості.

Адаптований переклад з англійської
Джерело
Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: