Osvitanova.com.ua

Колишній керівник Українського центру оцінювання якості освіти, в. о. директора Навчально-методичного центру забезпечення якості освіти Ігор Лікарчук запевнив, що проблема репетиторства з'явилася не сьогодні, а через рік після запровадження ЗНО. Тобто років десять тому.

Тоді батькам стало зрозуміло, що у величезній кількості випадків без стороннього кваліфікованоо педагогічного супроводу їхні діти ЗНО не складуть. Про це Лікарчук написав на своїй сторінці у Facebook. 

"Якщо комусь здається, що репетитори займаються дурничками і лише гребуть гроші лопатою – дарма так думаєте. До репетитора ніхто, на відміну від школи, не зобов'язаний йти. Якщо репетитор не буде робити того, за що йому платять гроші, до нього ніхто не піде. Знову ж таки: на відміну від школи. За хороший продукт потрібно платити хороші гроші. Саме тому вартість репетиторських послуг у багатьох випадках не дуже низька. Але її також не можна назвати захмарною. Знову ж таки: не подобається чи не можете платити, то тут уже ніхто нічого не зробить", – пояснив він. 

Офіційна ж освіта була, є і буде проти репетиторів, адже це конкуренція. Як зазначив Лікарчук, брати участь в конкурентній боротьбі офіційна освіта не здатна. 

"Репетиторство в Україні розвивається трьома шляхами. Велика кількість педагогів, офіційно зареєструвавшись як підприємці, надають репетиторські послуги, платять податки і живуть цивілізовано. Це найкраще і найрозумніше, що можна зробити. І на місці державних мужів я зробив би все, щоб стимулювати навернення в цю групу всіх, хто займається репетиторство. Так має бути.  Друга група – ті, хто не працюють в школах, але репетиторством займаються "підпільно". На мою думку, це не зовсім цивілізовано, але як вирішити проблему я написав вище. Третя група – так звані шкільні "підпільні" репетитори. Працюючи в школах, вони репетиторствують зі своїми учнями. Інколи навіть під час офіційного навчального процесу. Це ракова пухлина в школах. Позбутися її не допоможуть примочки та компреси. Лише радикальні методи – звільнення керівників шкіл і горе-репетиторів, які зловживають своїм службовим положенням. Добре, що МОН нарешті висловило свою офіційну позицію стосовно таких", – написав експерт. 

Ігор Лікарчук підтримує репетиторство, але лише тоді, коли воно цивілізоване. 

"Як альтернативу недолуглій у ряді випадків офіційній шкільній освіті. Цивілізоване репетиторство повинне мати право на життя і на підтримку держави. Краще із ним, аніж без нього. За результатами відомої мені соціології майже 70 % тих, хто складає ЗНО, користуються послугами репетиторів. Уявляю, якими були б його результати, якби репетиторів не було. І я категорично проти підпільного репетиторства. З ним потрібно наполегливо боротися. Бо воно руйнує офіційну освіту із середини", – додав він. 

Поширити у соц. мережах: