Osvitanova.com.ua

Стрес від ЗНО та ейфорія від випускних вже позаду, але гаряче літо для абітурієнтів на цьому не закінчується. Попереду головне – вступ до університету. Хтось вже остаточно визначився, а хтось буде подаватись до декількох ВНЗ відразу на декілька спеціальностей – в надії пройти на бюджет чи стати студентом омріяного закладу вищої освіти.

Як же не помилитись з вибором свого майбутнього університету? Мій чекліст вам у допомогу!

1. Проаналізуйте, де працюють випускники даного університету

Я не випадково поставив цей пункт першим. Це найкращий показник якості освіти та середовища, в якому Ви будете знаходитись наступні 4-6 років. Якщо випускники працюють в посередніх компаніях, не по спеціальності або серед них немає відомих особистостей – це перший дзвіночок, що з цим університетом щось не так. Успішні випускники – це обличчя закладу вищої освіти!

2. Прогляньте на сайті викладацький склад кафедр

А хто ж буде вас вчити наступні роки? Скільки серед викладачів кандидатів та докторів наук? Скільки практиків? Переважає молодь чи досвідчені викладачі? Відповіді на всі ці питання дуже важливі. Ідеально якщо теорію викладають кандидати або доктори наук, а практичні заняття ведуть практики – тобто люди, які мають досвід роботи в цій сфері.

3. Зверніть увагу на технічне обладнання університету

Так, більшість університетів у нас державні і відчувають брак фінансування. Проте ви не можете вивчати комп’ютерні науки, сидячи за партою. Причому, цей перелік не обмежується лише IT-спеціальностями. Дизайн, маркетинг, архітектура, медицина... Зараз майже кожна спеціальність потребує якісного матеріально-технічного забезпечення. Спробуйте дізнатись чи є це в наявності у вашому потенційному місці навчання.

4. Дізнайтесь про програми академічної мобільності

Я ні в якому разі не закликаю кидати все та вступати за кордоном, але що поганого в тому, щоб провчитись семестр чи рік в європейському чи американському університеті? А може просто відвідати літню школу? Дізнайтесь, які в університету є партнери за кордоном, які програми вже реалізуються і яким чином можна на них потрапити. Це значно посилитьвВаше резюме у майбутньому.

5. Поцікавтесь практикою та стажуванням

Дуже часто студенти починають працювати ще під час навчання. Найчастіше роботу вони знаходять самі і не за спеціальністю. Але деякі університети «товаришують» з різними провідними компаніями – у студентів таких ВУЗів завжди є направлення на практику і варіант для працевлаштування в майбутньому. Пошукайте на сайті університету чи розпитайте діючих студентів про наявність таких програм. Це значно полегшить вам пошук роботи у майбутньому.

6. Підпишіться на сторінки студентських спільнот у соцмережах

Хочу звернути увагу, що варто підписатись саме на сторінки, що ведуться студентами, а не офіційні аккаунти. Бо в офіційних пабліках завжди стабільність та добробут: ректор виступає з промовою, усміхнені студенти у вишиванках та з віночками щиро радіють, що навчаються у найкращому університеті Всесвіту. Але наскільки це відповідає дійсності – питання. За правдою треба йти до неофіційних спільнот. До речі, від їх активності залежить і насиченість студентського життя в цьому ВУЗі. Якщо пабліків зовсім немає – це поганий знак. Ймовірно, що всім байдуже і студентське життя в цьому місці мертве.

7. Проаналізуйте рейтинги університетів

Я навмисно ставлю цей пункт останнім. Адже якщо шість попередніх залишили у вас приємні враження – то або рейтинг остаточно все підтвердить, або він просто бреше. Яким чином рейтинг може брехати? Дуже просто. Наприклад, однією зі складових рейтингу є кількість статей викладачів у Scopus. Що ж таке Scopus? Це міжнародна база наукових статей, – за одну публікацію тут потрібно заплатити декілька сотень доларів! Деякі університети змушують своїх викладачів публікуватись у Scopus. В результаті: багато статей – високий рейтинг. Але очевидно, що від кількості статей якість навчання аж ніяк не зростає. Тому я і поставив цей пункт останнім.

Яким би складним не був вибір, я бажаю вам, щоб наступні роки були одними із кращих у вашому житті і ви завжди згадували студентство з особливою теплотою, як це роблю я!

Поширити у соц. мережах: