Osvitanova.com.ua

В Україні активні і креативні фахівці з різних сфер можуть стати вчителями і змінити життя школярів. Для цього не потрібно педагогічної освіти – достатньо бажання і любові до дітей.

ФАКТ. Кілька років тому Україна приєдналася до міжнародної програми Teach For All, мета якої – забезпечити всім дітям доступ до якісної освіти. Teach For All – це мережа шкіл і ком’юніті педагогів і тьюторів, які, як місіонери, приходять у ті школи, в яких діти мають проблеми з успішністю. Часто це школи в бідних районах або заклади для дітей з особливими освітніми потребами. При цьому «вчителі-місіонери» отримують зарплату за свою працю, стипендію, яка покриває витрати на проживання, і масу кар’єрних перспектив.

Сьогодні міжнародна мережа об’єднує вже 48 країн, 55 тис. учасників програм і 9 млн школярів.

Українська організація називається «Навчай для України». Поки серед її партнерів близько 20 шкіл у різних областях країни.

З ОСВІТОЮ І БЕЗ. Організатори кажуть, що шукають мотивовану молодь, яка хоче і може міняти світ, а також розуміє важливість освіти. Зі свого боку можуть запропонувати молодим людям навчання за програмою розвитку лідерства. За фактом, це підготовка шкільних вчителів нового формату, наставників, які допомагають учням знайти свій шлях у житті, повірити в себе і придбати необхідні для досягнення мрії навички.

При цьому, щоб стати учасником програми і відправитися в школу, педагогічна освіта не потрібна. Потрібно мати ступінь бакалавра за будь-якої спеціальності, бути громадянином України, мати можливість присвятити два роки роботі з дітьми та півтора місяці – власному навчанню. Також програма вимагає переїзду в той населений пункт, де знайдеться вакансія (зазвичай це сільські школи).

НАВІЩО ЦЕ ПОТРІБНО? В Україні, як і в багатьох країнах світу, якість освіти визначається місцем навчання. Наприклад, діти з віддалених сільських шкіл, де мало вчителів, а матеріально-технічна база практично не оновлюється, мають менші шанси на вступ до університету, аніж їхні однолітки з великих міст. У цих умовах є кілька можливостей підвищити якість одержуваних знань: привезти учнів до хороших учителів (саме так працює мережа опорних шкіл) або привезти хороших вчителів до учнів – цим і займається «Навчай для України».

Програма вирішує питання зайнятості молодих фахівців. Наприклад, у Великій Британії вона входить в топ-5 роботодавців для випускників та допомагає долати вікові стереотипи при працевлаштуванні. І якщо в звичайних умовах дипломовані педагоги або взагалі не йдуть в школу після випуску, або йдуть з професії через кілька років, то учасники програми, навпаки, вважають за краще залишатися в системі освіти. Вони продовжують вчити, будують кар’єру в системі управління або відкривають свої школи, роблячи позитивний вплив на освіту.

Поширити у соц. мережах: