Osvitanova.com.ua

 

Тривалий час між тими, хто планував виїзд до Сполучених Штатів Америки на постійне місце проживання, ходив міф про те, що вітчизняні дипломи в новій країні не знадобляться, тому доведеться вчити все заново, аби підтвердити вищу освіту. Останніми роками все більше бакалаврів і магістрів вважають, що ліпше пройти нескладні процедури і все-таки підтвердити здобуту на батьківщині освіту. Щоправда, не всі дипломи легко проходять нострифікацію (процедуру визнання іноземних документів про освіту). Багатьом доведеться бути терплячими і пройти складніший шлях підтвердження іноземного диплому в Америці, тобто евалюації.

У чому ж різниця цих процедур і як їх пройти, знають ті, хто вже це зробив в одному з американських штатів.

Емігранти з вищою освітою: на кого чекають?

Українці з дипломами програмістів і інженерів є бажаними емігрантами у штатах. Фахівці з технічних дисциплін можуть ще в Україні знайти роботу в американській компанії. Вони мають право перекласти свій диплом англійською, поставити «апостиль», і вже після цього переїжджати в обраний штат. Відповідно до Лісабонської конвенції, ратифікованої в Україні в 1999 році, дипломи шанованих вузів визнаються, якщо немає різниці у програмі навчання. Розвиток технологій у пріоритеті більшості американських компаній. Тож при працевлаштуванні у гарних фахівців з технічних дисциплін, особливо айтішників, навіть не дивитимуться диплом. Достатньо вказати в анкеті, що він є.

Трохи складніше, але цілком реально підтвердити диплом фінансовим аналітикам і лікарям високої категорії. Однак бухгалтери і медсестри повинні вчитися знову і підтверджувати освіту. Навіть знаючи досконало англійську та українську, не можна розраховувати на роботу перекладачем без підтвердження диплома. Складати доведеться термінологію, етику і ще низку дисциплін, а на додачу ще й пройти спецкурси.

Представники творчих професій, які розраховують підкорити Голлівуд у перші три дні до диплома повинні докласти якісне портфоліо. Без нього на роботу в кіностудію не візьмуть навіть геніального оператора. Хоча якщо вести переговори про працевлаштування ще до приїзду в США, роботодавець може знехтувати і освітою, і портфоліо майбутньої зірки кіноіндустрії.

«Мені довелося пройти процедуру нострифікації диплома бакалавра, щоб влаштуватися на роботу у компанію. Оскільки мій український виш потрапив у програму міжнародної угоди між країнами, багато часу це не зайняло. Більше цінувалися практичні знання, аніж диплом. Він був лише формальністю, адже компанія була дуже зацікавлена ​​у співпраці зі мною через те, що я фахівчиня з технічної галузі», – розповідає емігрантка Ольга.

Дівчина радить перекладати диплом і ставити апостиль удома. Адже ці документи потрібно завірити у нотаріуса. В США це набагато дорожче.

Евалюація. Не плутати з еволюцією і проходити покроково

Якщо еволюція це процес розвитку, то евалюація – це процес, у результаті якого отриманий раніше диплом може втратити свою цінність. Після того, як міжнародні експерти проведуть порівняльну характеристику диплома, оцінять якість освіти, прорахують скільки годин теорії та практики ви отримали за фахом, і чи відповідають вони світовим стандартам, стане зрозуміло, що дещо доведеться довчити, перескласти, а то й опанувати наново. На початку ступінь диплома буде занижений, але не назавжди. Кожен американський університет має курси для тих, кому потрібно підвищити GPA (середній бал диплому). Але це не евалюація, а всього лише крок до неї.

«У США є ціла асоціація – NACES – це кілька десятків компаній, які спеціалізуються на евалюації. Але потрібно розуміти, що не всі ці компанії оцінюються у роботодавців і в університетах. Буває, що людина витратила час, чекала кілька місяців, витратила гроші, а на роботу за фахом так і не потрапила, тому що евалюацію провели не ті люди. Тут потрібно розуміти, до кого йти, які бали підвищувати, який ступінь диплома влаштує роботодавця», - розповідає директор компанії «Другий паспорт» Юрій Моша.

У американців прийнято перед працевлаштуванням проводити не тільки співбесіду, але й тестування кандидатів. Часом воно є вирішальним. Головна принада евалюації у тому, що навіть якщо виявиться, що диплом не дотягує до магістра, а всього лише до бакалавра, то на підставі цього документа можна вступити на спеціальні курси і довчитися, отримавши нові знання і новий диплом.

Нострифікація та евалюація в США: які документи потрібні

Для підтвердження диплома потрібен сам диплом і додаток до нього. Підроблений документ швидко виявиться, адже американська сторона робить запит в Міносвіти і перевіряє, чи дійсно ця людина навчалася у вказаний період в цьому університеті. Перевірять кваліфікацію вишу, як він був атестований і чи відповідає зазначена спеціальність тій базі знань, які отримав випускник.

«Українські вузи часто для залучення студентів обіцяють видати диплом міжнародного зразка. Та на практиці – це просто папірець, у якому відомості вказані українською та англійською мовами, і позначка, що він нібито міжнародний. Однак ніде у світі його не визнають. Тож не варто вестися на дешеві трюки, потрібно розуміти, що нострифікацію або евалюацію за кордоном доведеться все одно пройти», – розповідає Андрій, постраждалий від незнання правил підтвердження дипломів.

Для медиків, які розраховують підтвердити диплом і працювати у штатах, є низка порад:

- не бійтеся віддавати оригінали документів для нострифікації;

- налаштуйтеся на те, що чекати доведеться довго – від кількох місяців до року;

- ймовірніше за все, вам доведеться перші чотири роки працювати асистентом лікаря, а, якщо знадобиться заповнити прогалини, на які вкаже комісія, пройти курси в університеті.

 

Варто звернути увагу і на те, що підтверджувати дипломи в рази дешевше, ніж отримувати освіту з нуля в США. Випускник, який одержує разом з дипломом борг в 100 тисяч доларів – тут норма. Однак і зарплати у дипломованих фахівців в рази більше, ніж у тих, хто вибрав для себе роботу, без вищої освіти.

Поширити у соц. мережах: