Osvitanova.com.ua

Із кожним новим роком Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» усе більше й більше тішить українських читачів літературними новинками — дитячими та дорослими, художніми та науково-популярними, виданнями, створеними українськими письменниками й ілюстраторами, та довгоочікуваними перекладами світових бестселерів. Отож, щоби допомогти вам не загубитися у морі літер та картинок, редакція Букмолі вирішила зробити добірку найсмачніших новинок дитячої та підліткової літератури. Для початку — золота двадцятка, з героїнями якої ми встигли ознайомитись і яких можемо впевнено, керуючися власними смаками, рекомендувати до прочитання, розглядання та придбання.

А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА

Будинок, Дж. Патрик Льюїс, Роберто Інноченті

8+
Якщо ви звикли до того, що у книжках автор тексту важливіший/головніший, тоді ви, певно, ніколи не гортали книжок, які ілюстрував Роберто Інноченті — знаменитий італійський художник, законний власник безлічі нагород та лауреат найпрестижнішої премії у галузі дитячої літератури та ілюстрації — міжнародної премії Ганса Християна Андерсена.
«Будинок» — одна з найпопулярніших його робіт, яка закохує і малих, і дорослих читачів вишуканими деталями та несподіваними візуальними сюжетними лініями.

Artbooks

Викрадення Мони Лізи, Маайкен Коолен, Нікі Тойніссен

0+
Дитячих видань, які залучають читачів активно співпрацювати з малюнком, шукати, розглядати, інтерпретувати та розплутувати різноманітні загадки, на українському книжковому ринку більшає. І це добре, бо такі книжки-пошуківки як «Викрадення Мони Лізи» Маайкена Коолена та Нікі Тойніссена, що захопливо, дотепно та напрочуд симпатично розповідає історію про викрадення знаменитої картини Леонардо да Вінчі, про відомі архітектурні та культурні пам’ятки усієї Європи та про героїв, які дуже сильно нагадують відомих персонажів світового дитліту, — дарують чудову можливість закохати у читання навтіь найбільших нечитак.

Видавництво

Про це говорять лише з кроликами, Анна Хьоґлунд

12+
Якщо ви вже читали «Бути мною», що минулого року з’явилася у «Видавництві», тоді навряд очікуватимете від нової перекладеної в Україні книжки відомої шведської ілюстраторки та письменниці Анни Хьоґлунд чогось звичайного. І не дарма, адже підліткова книжка-картинка «Про це говорять лише з кроликами» — геть не масова література, що сподобається усім та кожному. Та, запевняємо, ця надзвичайно філософська історія про тринадцятирічного підлітка — народженого людьми кролика, який є не-таким, який є самотнім і занадто чутливим для цього світу, який просто не здатен знайти спільну мову з людьми — таки заслуговує на увагу, позяк здатна подарувати не тільки задоволення від читання/розглядання, але й справжню насолоду.

Читайте також: Бути кроликом: екзистенційна класика від Анни Хьоґлунд

Видавництво Віват

Джейн, лисиця і я, Фанні Брітт, Ізабель Арсено

9+
Нарешті — це саме те слово, яким варто реагувати на появу українського перекладу знаменитого графічного роману «Джейн, лисиця і я». Ця вишукана інтертекстуальна й дуже потрібна читачам історія дівчинки Елен не просто розповідає про такі актуальні для школярів проблеми як булінг, бодішеймінг та самотність, але й розкриває перед читачами кілька секретів виживання у цьому світі.

Читайте також: Ізабель Арсено про створення графічного роману «Джейн, лисиця і я»

Фанатка, Рейнбоу Ровелл

14+
«Фанатка» — це цілком пристойне й захопливе читво для усіх, кому до душі припав роман Рейнбоу Ровелл «Елеанор і Парк», усіх, кому не набридли в підлітковій літературі теми кохання та дружби, пошуків себе і дорослішання, та усіх, хто бодай раз у житті закохувався у літературних героїв.

Видавництво Старого Лева

Армстронґ. Неймовірні пригоди Мишеняти, яке літало на Місяць, Торбен Кульман

6+
Після того, як одне мишеня на ім’я Ліндберґ стало справжнім винахідником й, аби врятувати своїх друзів, перелетіло через океан, інше відважне мишеня, щоби довести усім знайомим і незнайомим мишам, що Місяць — то зовсім не сир, збудувало космічний корабель та зробило перші кроки поверхнею супутника Землі…
Як і перша книжка Торбена Кульмана, «Армстронґ» — це цікава й захоплива історія на межі вигадки та реальності, на межі художньої та пізнавальної літератури, яка, поза всіма сумнівами, заслуговує на увагу.

Джордж і Великий вибух, Стівен Гокінґ, Люсі Гокінґ

9+
Не прочитати останню частину знаменитої трилогії Стівена та Люсі Гокінґів неможливо, тому — так, ця книжка безперечний mustread.

Чиатйте також: «Джордж і таємний ключ до Всесвіту»: врятувати світ може кожен

Як збудувати дім, Мартін Содомка

7+
І знову книжка на межі художньої та пізнавальної літератури, і знову продовження серії, повз яке годі пройти повз. Бо ж навіть якщо ви вже встигли змайструвати автомобіль, літак і мотоцикл, жити вам однаково ніде, а збудувати будинок без захопливої інструкції від Мартіна Содомки ой як складно.

Рік у місті, Катажина Богуцька

3+
А ось і ще один цікавий віммельбух у скарбничку маленьких і уважних читачів, які прагнуть досліджувати не тільки природу, а й місто, у якому живуть.
«Рік у місті» — це дванадцять картин про дванадцять місяців одного року. Кожен місяць — детально промальований «кадр» міста з усіма його мешканцями, зображеними в різних ситуаціях, за різної погоди, вдень або вночі. На двох додаткових розворотах — презентація героїв та інтерактивна гра.

Читайте також: Як не заблукати у віммельбухах?

 

Тоді я був просто Ульф, Ульф Старк

10+
Уже традиційно до Книжкового Арсеналу радимо Ульфа Старка. Цього разу — розповідь про дитячі та підліткові роки життя самого письменника, про легке та смішне, про важке та сумне, про творчість і стосунки зі світом, про мрії та дивацтва, без яких, здається, не обходиться жоден хороший письменник.

КМ-Букс

Малий мільярдер, Девід Вольямс

9+
Якщо ви досі не встигли переконатися в тому, що Девід Вольямс має чудове почуття гумору, ви просто зобов’язані прочитати його дитячу повість «Малий мільярдер» — безмежно дотепну, смішну і водночас надзвичайно милу історію про справжню дружбу, що чимось нагадує досі не перекладену (на превеликий жаль) книжку Енді Стентона «Mr Gum and the Biscuit Billionaire».

Основи

 

Мій дідусь, Катаріна Собрал

4+
Намальована у традиціях 50-х років книжка-картинка Катаріни Собрал розповідає про час, його перебіг та постійну за ним гонитву, вчить насолоджуватися моментом, цінувати рідних та знаходити щастя в буденному. Чому її варто читати дітям та разом із дітьми? Тут все просто, бо ж розповідь Катаріни Собрал — вербальна і, головним чином, візуальна — просто неперевершена.

Читайте також: «Мій дідусь»: Катаріна Собрал про створення книжки-картинки

Ранок

Англійський словник у малюнках, Анна Ріббінг, Міа Нільсон

4+
Цілком можливо, вчити англійські слова — справа не з найцікавіших та найзахопливіших лише в тому випадку, якщо робити це без допомоги малюнків чудової ілюстраторки Мії Нільсон, книжки-картинки якої ми читаємо на зустрічах Літклубу Букмоль.

Міла, маленька повітряна піратка, Штефані Далє

4+
Сильних, активних і незалежних персонажок у дитліті завжди не вистачає, тому поява чергової книжки Штефані Далє — це гарна новина, адже у головній героїні цієї історії, маленькій піратці на ім’я Міла, чимало читачок знайдуть натхнення та підтримку.

Nebo BookLab Publishing

Фріда, Ітзіар Міранда, Хорхе Міранда

5+
«Фріда» — це ще одна безмежно красива книжка про сильну, активну й буквально незламну дівчинку/дівчину, реальна історія тієї самої Фріди Кало — знаменитої мексиканської художниці, на долю якої припало чимало труднощів та випробувань. Історія, яка обов’язково надихне своїх читачів і читачок, хоч і змусить кілька разів пустити сльозинку.

Час майстрів

Кастор – на всі лапи майстер: пече пиріг та вирощує квасолю, Ларс Клінтінг

3+
Улюбленець дітей усього світу бобер Кастор нарешті заговорив українською мовою. Тепер він разом зі своїм помічником Фріппе зможе навчити наших малюків всьому тому, що вміє сам. А вміє він дуже багато: майструвати, теслювати, фарбувати, ремонтувати, куховарити… Цікаві та дотепні розповіді з неперевершеними ілюстраціями ― одночасно і розвага, і пізнання нового, і детальна інструкція, як своїми руками зробити щось корисне.

Чорні вівці

Про малого крота, який хотів дізнатися, хто наклав йому на голову, Вернер Ґольцварт, Вольф Ерльбрух

3+
Книжка-картинка Вернера Ґольцварта та Вольфа Ерльбруха «Про малого крота, який хотів дізнатися, хто наклав йому на голову» належить до тих дитячих текстів, на українське видання якої ми чекали вже давно. Вона інтригує, захоплює, розважає, спонукає ламати стереотипи і думати-думати-думати.

Читайте також: Детектив про какашки, крота та справжню вендету

Читаріум

Архітектори у світі тварин та Лікарі у світі тварин

6+
А ось і троянди й виноград, прекрасне і корисне від видавництва «Читаріум» — одразу дві чудові дитячі пізнавальні книжки, які розповідають про тварин настільки захопливо, що після прочитання хочеться стати якщо не біологами, тоді архітекторами або лікарями.
Обидва видання — і «Архітектори у світі тварин», яку написав архітектор Даніель Нассар, а намалював Хуліо Антоніо Бласко, і «Лікарі у світі тварин», яку створили лікар-ветеринар Енджі Тріус і хімік-невролог Марк Дорані, — пропонують доволі неординарний погляд на світ тварин і водночас світ людей, між якими, як виявляється, є ціла купа цікавих паралелей.

Тато на зв’язку, Філіп де Кемметер

4+
Проста, смішна й цікава історія про татівство, про залежність від соціальних мереж, про Інтернет і про те, як і наскільки важливо жити реальним життям і живим спілкуванням.

Урбіно

Розкажу тобі, мамо. Що роблять коти, Ніколя Кухарська, Йоанна Вайс

3+
Віммельбух, енциклопедія, комікси, жарти та котики — книжка «Розкажу тобі, мамо. Що роблять коти» містить усе, що полюбляють і діти, і дорослі, тому є безперечним майстхевом.

Очевидно, що до цієї добірки потрапили далеко не всі новинки перекладної дитячої та підліткової літератури Книжкового Арсеналу. Так само очевидно й те, що наші смаки можуть відрізнятися від ваших. Отож уважно розглядайте все-все-все та обирайте те, що припаде до смаку вам і вашим дітям. І не забувайте про невеликий список того, що варто брати до уваги, коли ви обираєте книжки.

 

 

Поширити у соц. мережах: