Osvitanova.com.ua

Мами в декреті набувають дещо іншого бачення себе в соціумі, в них відбувається переоцінка цінностей і тому вони рідко повертаються на свою попередню роботу. Дитина стає генератором ідей, надихає на нові звершення та захоплення! Мама  починає бачити, що в системі батьківства працює, а що ні, і це стосується і продуктів, і речей, і іграшок, а також сфери послуг. Мені здається, що немає такої мами, яка б не думала "як було б добре для дітей, якби…". Деякі розвивають свої ідеї та бажання до певних стартапів або ж великого бізнесу, і це не може не радувати.

В моєму особистому випадку все сталося не так класично. На офісну роботу я вийшла, коли малюку було півтори роки, але саме це в сукупності і сприяло розвитку моєї теперішньої діяльності. На роботі я мала таку собі онлайн-схованку, де дізналася про білінгвізм (двомовність), а синочок став моїм маленьким партнером, який допоміг мені провести лінгвістичний експеримент.

Читай також: Вырастить ребенка-билингва под силу каждому родителю

Коли я усвідомила, що Богдан в своі 2 роки і 8 місяців (4 місяці від початку нашого білінгвізму), вже говорить майже  повними реченнями англійською мовою (українською авжеж також), я мала несамовите бажання знайти йому друзів, з якими б він грався і спілкувався англійською, і розумів, що мама – це не єдине джерело іноземної, секретноі код-мови. З лютого 2015 я почала вести відкриту спільноту на просторах ВК, де публікувала різні ідеї для наших з сином англовечорів, щоб бути підготовленою з матеріалами та лексикою.

Пам'ятаю, як підбирала назву, починаючи зі Study English with Bo, але дуже швидко я схаменулася, розуміючи, що ми не вчимо англійську, ми на ній граємося, розважаємося, творимо, спілкуємося, ми насолоджуємося! Так народилася назва проекту Enjoy Eglish with Bo. Я залюбки ділилася власним досвідом започаткування англійської мови як другої рідної – дієвими лайфхаками в даній сфері, а також своїми спостереженнями цього феномену.

Мами України повільно приєднувалися до нашої спільноти, і я відчайдушно придумувала різноманітні варіанти пошуку білінгвів та зустрічей з києвлянами. Першою ідеєю був обмін книгами – у нас якраз активно розвивалася бібліотека Enjoy Bo Library). Ми зустрічалися на території парків чи дитячих майданчиків міста, гуляли, спілкуючись тільки англійською мовою, а ввечері насолоджувалися новинками англомовної дитячої літератури. Потім розпочалася низка англопікінків та дитячих англомовних свят в столиці. Все це підтримувалося спеціальним чатом для мам з усіх міст країни, де ми не могли натішитися спілкуванням, адже натхнення для розвитку англійської в своєму домі було більше, ніж достатньо!

На цьому відео ви можете побачити, як проходять наші англопікніки

Наразі маємо 3 мовні спільноти, 4 чати в мессенджері ФБ, 1 чат у вайбері, і тисячі мам, які виховують білінгвів, слідкують за нашими новинами та ідеями, а також сотні тих, хто активно відвідує наші івенти, майстер класи, уроки та навіть табори. 

Enjoy English with Bo – відкрита головна сторінка в мережі Фейсбук, в якій ви знайдете різноманітні статті-публікації, як виховувати білінгва, як удосконалити англійську в старшого білінгва, з якими проблемами можуть зіткнутися мами. Ми ділимося творчими ідеями, що можна робити разом із дітками, з англійськими інструкціями-підказками. Тут і сучасний STЕМ, експерименти, різні техніки малювання, роздруківки на різноманітні теми і для всіх рівнів, тематичні безкоштовні щомісячні марафони, де наприкінці багато мам стають призерами та отримають подарунки від нашої спільноти чи інших книжкових магазинів іноземної літератури для дітей.

Додатково ми створили бібліотеку Enjoy Bo Library де батьки можуть брати в оренду книги чи настольні ігри англійською чи іспанською мовами для дітей від 1 до 10 років. Книги ми надсилаємо в будь-яку точку країни, умови дуже прості: 5 книг, 3 тижня, по 18 грн книга. Коли мій син трохи підросте, я передам йому керівництво бібліотекою. 

Англомами Києва – назва вайбер-чату для батьків (https://invite.viber.com/?g=fzR1J6oyB0bD-6KgN3A4RFSp-9k1X0fh), які проживають в Києві чи недалеко від нього, де ми ділимося різноманітними подіями для дітей на англійській та українських мовах. Ми збираємся на фести, екскурсії навіть якщо вони проходять не на англійській, тому що на таких зустрічах мами  і діти все одно спілкуються виключно іноземною. Здебільшого частину таких подій складає саме наша спільнота, яка організовує, як мінімум чотири зустрічі на місяць, але також  мами чату діляться і іншими майстер-класами чи показами мультфільмів, де діти можуть почути іноземну в столиці. Ще одна функція чату – це вільна зустріч білінгвів в парку чи на майданчиках Києва, де мами знайомляться, а дітки того ж самого віку граються на англійській мові у непримушеній атмосфері. Таким чином, наші білінгви Києва не є самотніми, вони мають, як мінімум,  десятки друзів, яких можуть знайти через наш чат.

Також в нас є окремі чати для тих, хто вивчає іспанську, німецьку та французьку мови. Мами спілкуються про онлайн- та офлайн-курси, проводять спільні закупки матеріалів, діляться активностями, мультиками, навчальними відео, таким чином надихаючи один одного на розвиток додаткових іноземних мов. Майже в половини учасників даних чатів дітки являються мультилінгвами. Вони з народження або раннього дитинства (з 2-3 років) почали "жити" на одній з цих іноземних мов, тому в свої дошкільні роки можуть вільно володіти російською, українською, англійською та іншими іноземними мовами.

Особливу роль відішоає закритий, платний клуб для англомам країни Enjoy English with Bo Diaries. Це основне та найбільш активне місце зустрічі всіх батьків білінгвів та мультилінгвів. Інформація тут більш структурована, її значно більше. Кожен учасник має власний хештег та у формі щоденника може зберігати успіхи свого маляти, а також поділитися особистим безцінним досвідом у питанні білінгвізму. Ви знайдете тут ВСЕ, що потрібно знати батькам, які тільки хочуть розпочати розмовляти з дитиною англійською, і тим, хто вже вивчає третю іноземну мову як рідну.

Я разом з адміністраторами вкладаю багато зусиль і часу, щоб оптимізувати всі процеси і зробити контент якісним, тому ми вирішили зробити доступ платним. За символічні 100 грн на місяць учасники отримують відповіді на свої питання стосовно вивчення мови, а також матеріали під конкретний випадок, наприклад, відвідання театральної вистави чи святкування дня нарождення. Крім того, учасники отримують доступ до нашої бібліотеки і сезонних та тематичих гугл-дисків, де зібрана  інформація для мами, яка живе з малюком на англійській мові – тут знаходяться глосарії, аудиокниги, мультфільми тощо.

А ось тут на відео можете подивитися на на наших дітей-білінгв

Ми весь час в пошуках чогось англомовного для дітей в столиці, і тому на базі спільноти знайшли цікаві контакти, які можуть бути корисними не тільки білінгвам, а навіть тим, хто хотів би вдосконалити свою англійську.  Що маємо: уроки скалолазання, катання на роликах англійською мовою, сезонні уроки театру, уроки англогеографії, науки, СТЕМ  англійською, а також табори. 

Учасниці клубу – це просто неймовірні мами. Вони є носіями антисистеми “вчать тільки вчителі”, і розуміють, що найголовніше – це навчити дитину любити пізнавати світ та  навчатися, критично та креативно мислити, володіти всіма навичками соціального спілкування, а саме найважливіше – не мати в ньому меж, не зважаючи на те, в якій це буде країні та якою мовою. Білінгвізм - це ж не уроки за партою. Мами, щоденно покращують свою англійську, вчать глосарії (готові фрази), підготовлюють ігри, виписуючи нові слова, щоб потім передати це дітям. Це важкий процес, в який свідомо прийшли всі учасники нашого клубу, які точно знають, що немає нічого кращого, ніж подарувати іноземну в такому ранньому віці.

Отже, якщо ви відчуваєте, що для своєї дитини та вас особисто чогось не вистачає, створюйте це самі! Чотири роки назад розпочалося моє “хобі”, а зараз я з радістю назву це освітньо-соціальним проектом, який став рятівним кругом для багатьох родин. Я не можу не згадати свою сім'ю – чоловіка та маму, які надають вже стільки років всі умови для успішної підготовки до будь-якого свята, чи простих ігрових занять з Богданом, допомагаючи в усьому! Чоловік є офіційним фотографом всіх англомамозльотів, а також добрим другом всім діткам та сім'ям. Я вдячна всім мамам, які підтримали мене на початку створення групи, які є величезною підтримкою і наразі. Батьки, які займаються такою нелегкою справою, роблять глобальний вклад у майбутнє дитини. Така дитина ніколи не буде мислити односторонньо, вона є культурно збагаченою, і ми безсумнівно можемо назвати наших ще таких маленьких білінгвів громадянами світу. 

Поширити у соц. мережах: