Osvitanova.com.ua

Керри Макдональд (Kerry McDonald)  –  мама чотирьох дітей, які ніколи не відвідували школу, авторка книги  Unschooled: Raising Curious, Well-Educated Children Outside the Conventional Classroom написала для Foundation For Economic Education статтю про зв'язок між анскулінгом* та підприємництвом.

За своєю суттю підприємці – це креативні діячі, котрі полюбляють експериментувати. Вони не сприймають існуючий стан речей та постійно створюють нові підходи та ідеї для вирішення різноманітних проблем. Це мрійники та достатньо ризикові люди, що з усіх людських якостей найбільше цінують винахідливість. Вони завжди досягають свого. 

Не дивно, що багато дітей, які знаходяться на домашньому навчанні (їх називають анскулерами), у майбутньому стають підприємцями.

Вони ростуть вільними від примусового шкільного розпорядку і традиційної системи освіти та розвивають у собі інтереси, що в майбутньому можуть виявитися початком чудової кар’єри. Їх креативність та допитливість розкриваються у всій своїй повноті без впливу системи, що заснована на дотриманні норм та правил. Енергія та жвавість думок, що культивується домашнім навчанням, розвивають витримку, яка потрібна для успішного виводу бізнес-ідей на конкурентний ринок.

Статистика вражає. В опитуванні дорослих анскулерів у Бостонському коледжі професор Петер Грей зі своєю колегою Джиною Райлі виявили, що більше половини людей, які вчилися у домашньому режимі, стали підприємцями. Цікаво, що кореляція між анскулерами та підприємцями була найбільшою з дітьми, що вчилися вдома постійно, якщо порівнювати з тими, хто вчився у домашньому режимі тільки певну частину часу.

Анскулери створюють неймовірний бізнес

Зв’язок між анскулінгом та підприємництвом прослідковується до смішного чітко. Карен Леонг – 19-річний кондитер-декоратор, яка керує власним невеликим бізнесом. Вона навчалася вдома з самого дитинства та дізналася про прикрашання кондитерських виробів за допомогою відео на YouTube, коли їй було 11. Вона проявила інтерес та пройшла тривалі курси по декоруванню кондитерських виробів. Сьогодні її бізнес росте, а вона вважає, що домашня освіта зіграла неабияку роль в її становленні як підприємця. У нещодавньому інтерв’ю виданню New Straits Times вона розповідає про своє виховання так: «Мої батьки брали активну участь у моєму навчанні. І я вважаю, що це природно: навчати свою дитину, відкрито спілкуватися з нею та підтримувати міцні стосунки».

Ще один дорослий анскулер – Захарій Деттмор, підприємець із Нью-Джерсі. У нещодавньому інтерв’ю для Lyndhurst Daily Voice Деттмор описав, як домашня освіта дозволила йому притримуватись своїх інтересів з урахуванням його пристрасті до будівництва та конструювання, яка проявилася ще у 8-річному віці. Він стверджує у статті: «Мене завжди цікавило будівництво та те, як працюють різні речі, тому свої навички читання я розвивав за допомогою документальних статей, що мене цікавили. Я не був обмежений рамками сучасної системи освіти».

У 13 років він пройшов курс по конструюванню елементів будинку та почав свою кар’єру в якості підрядника. Зараз, у 29 років, Деттмор керує успішним ремонтним бізнесом з кількома підлеглими.

Підприємництво в основі анскулінгу

Успішні бізнесмени та приватні підприємці керуються своїми власними цілями та інтересами для створення чогось нового, що матиме цінність для інших. Анскулерам же надається повна свобода у виборі своїх інтересів та прагнень, щоб створити саме ці цілі. Увесь їх час та простір направлені на вивчення того, що їм подобається.

Анскулери оточені дорослими, котрі їх підтримують та допомагають визначити їхні майбутні інтереси за допомогою курсів та репетиторів по окремим дисциплінам і галузям знань. Цей процес вивчення індивідуальних інтересів за підтримкою дорослих створює ідеальні умови для підприємця-початківця, щоб зрозуміти свої нові можливості та дослідити їх.

Джим Рон, американський бізнесмен та письменник, одного разу сказав: «Формальна освіта дозволяє жити, а самоосвіта дозволяє жити щасливо». Саме тому у анскулерів є чудовий старт для будь-яких починань, які вони тільки захочуть.

*Анскулінг – ненавчання, відрізняється від хоумскулінга тим, що тут немає взагалі ніякої системи освіти і прив'язки до школи, лише жива зацікавленність дитини, яку підживлюють батьки. Автором цієї методики вважається Джон Холт. Десь у 70-х роках минулого століття американець, надихнувшись природною допитливістю дітей, їх постійною жагою пізнавати щось нове, поклав початок цьому напрямку у домашній освіті. Сьогодні анскулінг в Україні на законному рівні неможливий (прим. ред.)

За переклад статті редакція дякує онлайн-школі англійскої мови EnglishDom.

Поширити у соц. мережах: