Osvitanova.com.ua

До вартості квитка лоукоста, в нашому випадку Wizz Air, безкоштовно входить лише ручна поклажа. За повноцінну валізу треба доплачувати. Тому я багато уваги я приділила саме правилам перевезення ручної поклажі (в тому числі рідини/косметичних засобів) і обмірковуванню та придбанню тільки необхідних речей з мінімальною вагою, коли ми вирішили, що наша дитина їде в закордонний табір.

1. "Правильна" валіза для ручної поклажі

У кожної авіакомпанії свої дозволені розміри і вага ручної поклажі. Наприклад:
Wizz Air 55 X 40 X 23 см, макс. 10 кг
Vueling Airlines 55 X 40 X 20 см, макс. 10 кг
Turkish Airlines 55 X 40 X 20 см, макс. 8 кг
Air France 55 X 35 X 25 см, макс. 12 кг
Ryanair 55 X 40 X 20 см, макс. 10 кг
МАУ 55 X 40 X 20 см, макс. 7 кг
Aegean Air 55 X 40 X 23 см, макс. 8 кг

Багаж таких розмірів найчастіше дозволяється взяти з собою в салон, але обов'язково ознайомтеся з правилами авіакомпанії на офіційному сайті. Більшість валіз, які можна купити в Україні, таких розмірів –55 X 40 X 23 см. Можна також обрати рюкзак або дорожню сумку на ваш смак.

Якісна валіза 55 X 40 X 23 см коштує від 1200 грн. Краще обирати різнокольорову або з яскравими деталями, щоб вона відрізнялася поміж інших. Також можна придбати до неї чохол, краще яскравий ніж темний.

2. Сумка-пояс

Якщо авіакомпанія – лоукостер, то окрім однієї безкоштовної валізи/ручної поклажі, яка інколи здається в багаж (як у Wizz Air зараз), дозволяється взяти з собою маленьку сумочку на пояс, куди можна покласти телефон, гроші, пауер-банк, паспорт. Або сумочка з тканини – легка і небагато місця займає. Сумка-пояс коштує від 200 грн. Ми придбали валізу на колесах і сумку-пояс з мінімальною вагою.

3. Кантер електронний.

Завжди необхідна річ для мандрівників, особливо з ручною поклажею, до якої авіакомпанії ставляться дуже принципово – жодного понаднормового граму. Я давно мріяла про кантер і знайшла цю рарітетну річ в господарському магазину. Коштує приблизно 100 грн. Зважили і поклали з собою у валізу, щоб на зворотньому рейсі було все добре.

4. Нотаріально завірений дозвіл.

Якщо дитина до 16 років подорожує без батьків, то обов'язково потрібен нотаріально завірений дозвіл на вивезення дитини за кордон, оформлений на дорослого керівника групи. Від обох батьків в одній довіреності. Вартість: 300-500 грн.

5. Рідини і косметичні засоби.

Окрема тема – як перевозити рідину і косметичні засоби. Дозволено пакувати кожну рідину у баночки (бажано прозорі) тільки до 100 мл, загальним обємом в 1 л. Я давно користуюсь органайзером "My Travel Pack". Вартість – 350.00 грн. 

6. Гроші

Трохи готівки. Бажано відкрити банківську картку юніора. Вона повинна бути іменна, по-іншому дитина не зможе розрахуватися нею.

7. Телефонний зв'язок.

Зараз всі мобільні оператори надають безліч різних пропозицій щодо користування мобільним телефоном за кордоном. Ми обрали роумінг для інтернет-зв'язку – мінімум 500-600 Мбайт, повинно вистачити на тиждень.

8. Ліки

Тільки перевірені на екстренні випадки. У всіх інших ситуаціях необхідно звертатися до страхової компанії. Обов'язково треба додавати інструкціїї до ліків, прикордонники мають право перевірити дійові речовини медичних засобів та для чого вони застосовуються.

9. Речі і взуття

Ми мали вкластися в 10 кг. І це було дуже складно – взяти з собою тільки найнеобхідніший одяг та взуття. Найтяжчі речі – кофту, куртку і штани вдягнула на себе.

10. Їжа і напої

На рейсах лоукостерів не годують і не дають напої, це платні послуги, з собою зазвичай пропускають парочку запакованих снеків – круасан, печиво, горішки, сухофрукти, яблуко, тощо (суха їжа). Напої з собою в салон брати не дозволяється.

11. Перелік речей

Напишіть перелік абсолютно всього, що бере дитина з собою. Можна ще підписати всі особисті речі на бірках. Потім легше буде зібрати все своє до купи.

Також я навчила доньку "правильно" пакувати одяг у валізу – не складати окремо кожну річ, а аккуратно класти весь одяг один на одний, замотувати все разом – в інтернеті багато є відео на цю тему. Таким чином одяг виглядає більш доглянутим в мандрівці (навіть ніколи не беру праску з собою) і займає менше місця.

Я завжди вкладаю саме у валізу копії документів – на подорож, закордонного паспорту і свідоцтва про народження, також на окремому листочку пишу латинськими літерами контактні дані з телефоном і українську адресу, на випадок втрати багажу.

Потім ще фотографую на телефон свою валізу. Якщо раптом вашу валізу хтось інший випадково забере (бо насправді схожих дуже багато, особливо чорних, краще не купувати валізи темних кольорів), тоді скоріше по фото можна знайти ваш багаж.

Пам'ятайте про ОРИГІНАЛИ закордонного паспорту, нотаріально завіреного дозволу на вивезення дитини і свідоцтва про народження!

Поширити у соц. мережах: