Osvitanova.com.ua

Незвичайний проект організував вчитель однієї з рівненських шкіл, намагаючись вирішити проблему браку якісного наочного матеріалу для своїх учнів.

Віталій Шевчук викладає фізику та астрономію. Без якісного наочного матеріалу тут не обійтись, але науково-популярних фільмів українською мовою в мережі не так багато. «Так виникла ідея створення україномовного науково-популярного каналу. Російськомовних каналів є досить багато, у тому числі й таких, що є авторами власних роликів», – розповідає педагог.

Український проект стартував з перекладу та озвучення роликів відомих і популярних у світі каналів: MinuteEarth, AsapScience, MinutePhysics, Stated Clearly, TED, TED-Ed, Veritassium та інших. Перші три ролики пан Віталій локалізував разом з дружиною – вдома і у досить спартанських умовах.

«На початку навчального року розповів про ідею своїм учням. Тоді проект отримав назву «Цікава наука», – відзначає Віталій Шевчук. – Проект некомерційний. Відео поширюються на Youtube-каналі проекту згідно принципів Fair Use, що передбачає відсутність монетизації та вказівку на авторів та першоджерела. Згодом плануємо створювати і власний науковий контент для школярів, студентів, учителів та усіх, хто бажає отримувати інформацію про науку українською мовою».

Український контент пропонує найцікавіші відео з тих, що руйнують стереотипи про «нудну науку» та просто пояснюють досить складні наукові питання. Деякі з них дивіться нижче.

Чому під землею гаряче?

Чому весь пісок однаковий?

Будова клітини

Що з’явилося раніше: курка чи яйце?

З чого складається Всесвіт?

Як ваш телефон змінює вас?

Що таке метаболізм?

Що таке еволюція?

Наскільки великим є Всесвіт?

Що таке ДНК і як вона працює?

Читай також Цікава наука – українською 2! 10 фільмів, що пояснюють складні питання просто

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

 

Поширити у соц. мережах: