Osvitanova.com.ua

Система нашої освіти в даний момент є для мене дуже актуальною і болючою темою, оскільки в наступному році моя дитина повинна йти в школу. Але з проблемами ми починаємо стикатись вже зараз. Я так розумію, що деякі педагоги в дитячому садку вирішили ґрунтовно підготувати батьків до школи в психологічному плані.

Я просто не розумію, як ці люди зібралися вчити мою дитину і що вони можуть їй дати?! З вихователькою нам дуже пощастило. Але везіння полягає в тому, що свій вибір дошкільного закладу ми зробили, ґрунтуючись на тому, який у дитини буде вихователь, а не на впорядкованості приміщення і крутості іграшок. До вибору першого вчителя ми підійдемо ще більш серйозно. Хоча думки про домашню освіту стали все частіше відвідувати мою і так уже заморочену всіма цими питаннями голову. Я не хочу, щоб роботи зробили з моєї дитини чергового робота, який в змозі працювати і мислити виключно за інструкцією. Наша система освіти неповоротка і я не впевнена, що те, чому будуть вчити мою дитину в школі, буде актуально через 11 років. Тому якщо вас цікавить все, що стосується навчання дітей поза школою, вам буде цікаво прочитати кілька порад від людей, які вже мають цей досвід.

Що таке домашнє навчання?

У Лео Бабаути, автора блогу Zenhabits і вже пристойної кількості книг про життя в стилі мінімал, четверо дітей, які не ходять до школи і навчаються вдома. І він вирішив поділитися своїм досвідом домашнього навчання у своєму блозі.

Він, як і я і багато моїх знайомих, вважає, що на даний момент система освіти не в змозі дати дітям те, що їм дійсно необхідно. У школі готують роботів, які не в змозі навчатися самостійно і для того, щоб засвоїти новий матеріал, їм потрібен учитель. Школа - це суцільні правила і заборони. Для дітей це скоріше каторга і під час уроків та підготовки домашнього завдання вони, швидше, не живуть, а відбувають термін. Після чого йдуть гуляти і займатися іншими справами, тобто жити.

Удома ж навчання для дітей - це веселощі. І воно триваєне певний відрізок часу, а відбувається постійно: кожна нова прочитана книга, намальована картина або бесіда з цікавою людиною є уроком. Діти вчаться не за строгими правилами - це ж не каторга. Для них таке навчання і є саме життя, в процесі якої вони постійно дізнаються щось нове і цікаве, а життя - це найбільша та найцікавіша в світі школа з дивовижними викладачами та майстернями.

Якщо в школі займаються за чіткими інструкціями і спеціально підібраним підручниками, то вдома ви можете використовувати будь-яке джерело інформації.

У школі учні вчаться чітко слідувати інструкціям, а вдома ви можете навчити дитину думати своєю головою.

У школі всі вчаться в одному темпі і під однією програмою. Вдома ж дитина вчитися в тому темпі, який допомагає краще за все засвоювати інформацію. Всі діти різні. Сприйняття і запам'ятовування різної інформації теж різні, тому не можна всіх зрівняти. Вдома немає відстаючих і двієчників. В домашньому навчанні не існує невдах.

Позитивні сторони домашньої освіти

У школі вчать слідувати інструкціям і готують хороших найманих працівників. Домашнє навчання дозволяє дітям думати своєю головою і приймати рішення самостійно для того, щоб орієнтуватися в незвіданих водах. Домашнє навчання готує підприємців, а не роботів.

Це набагато природніше.  Це дає відчуття свободи. Шкільна структура добра для тих, хто любить, щоб рішення за них приймав хтось інший. Але якщо ви хочете приймати власні рішення і дізнаватися речі по мірі необхідності, вам потрібно буде більше свободи, ніж може дати школа.

Ми вчимося разом з дітьми. Школа робить так, що батьки поступово повністю віддаляються від процесу навчання. Під час домашнього навчання батьки постійно поруч, вони допомагають, підказують і направляють. Крім того, що ви самі дізнаєтесь багато нового і цікавого, ваші діти навчаються взаємодіяти з іншими людьми для того, щоб в майбутньому з їх допомогою знаходити відповіді на свої запитання.

Це набагато веселіше. Як я вже писала, школа - це навчання в строго обмежений період часу. Тому дуже часто замість того, щоб слухати вчителя, діти дивляться на годинник в очікуванні закінчення цієї каторги. Домашнє навчання не є чимось примусовим. Воно невід'ємне від життя і не обмежене у часі.

Як вчитися вдома

Оскільки  навчання вдома - це заняття без правил, складно побудувати єдину систему. Тому спочатку буде трохи страшно. Страшно не через те, що дитині буде складно, а через те, що ви можете не впоратися.

Прислухайтеся до своєї дитини. Років до шести вже зрозуміло, що їй особливо подобається, а що дається важко. Все залежить від нахилів вашої дитини. Це можуть бути точні науки або пристрасть до літератури чи мов. А, можливо, у вас росте майбутній геніальний скрипаль або художник.

Сила питань. Всі діти обожнюють задавати питання. І це дуже добре, тому що питання є прекрасною можливістю дізнатися щось нове. Шукайте відповіді разом з ними в книгах, в мережі або запитуйте у фахівців у цій галузі, якщо серед ваших знайомих такі є.

Ваші знайомі – неймовірне джерело знань. Хто найкраще розповість про те, як працює двигун автомобіля - вчитель в школі або автомеханік? Те ж саме стосується і всього іншого. Не бійтеся ставити питання разом зі своєю дитиною. Багатьом це буде дуже приємно і вони із задоволенням поділяться знаннями про своїй улюбленій справі.

Грайте в ігри. Грайте у всі види ігор і не зосереджуйте на те, чому саме може навчити ця гра. Головне, що дітям буде весело і вони дізнаються, що життя може бути грою, і будуть вчитися в цій грі.

Не забувайте про наукові проекти. Це може бути збір макета або дослід з рослинами. Це може бути все, що завгодно, і все, що стосується науки. А ще це може бути дуже весело.

Потурайте інтересам дитини. Якщо ви бачите, що ваша дитина дуже зацікавився якою-небудь наукою, допомагайте їй дізнатися про цю область якомога більше цікавого.

Відпочинок від шкільної системи і перенастроювання. Якщо ваша дитина вже провчилася якийсь час в школі, їй потрібно буде трохи часу для того, щоб відійти від системи і почати своє навчання без рамок. Це може бути як тиждень або два, так і кілька місяців. Не переживайте, ви зможете швидко надолужити згаяний час.

Підсовуйте цікаві журнали і книги. Це буде хорошим стимулом для навчання чомусь новому. Звідки у дитини може з'явитися інтерес, наприклад, до дайвінгу, якщо він ніколи не читав про нього або не дивився зачаровують ролики про підводний світ?

Знайдіть свій шлях. Найголовніше в домашньому навчання - це з'ясувати, що підходить саме вашій дитині. Пробуйте різні речі. Грайте. Майструйте. Гуляйте і зустрічайтеся з новими людьми, які можуть розповісти багато цікавого. Вам завжди має бути весело і цікаво. Не повинно бути ніякого примусу. Як тільки дитина відчує, що її змушують щось робити, інтерес моментально зникне.

Будьте терплячі. Ви не побачите швидких результатів, але ваше дитя змінюється, нехай і повільно. Вам може здатися, що вона лінується і не хоче вчитися і тут же з'явиться спокуса змусити дитину зробити щось, що стосується навчання. Але так ви все зіпсуєте. Просто дозвольте їм грати в те, у що вони хочуть. З часом вони навчаться самі регулювати свої ігри і навчання.

Довіряйте. Дуже важливо довіряти своїм дітям і спочатку це може бути дуже складно - вірити в те, що вони цілком в змозі вчитися самостійно. Якщо їх щось зацікавило, вони обов'язково це вивчать.

Якщо чесно, то оглядаючись на своє навчання в школі я не розумію, навіщо було напихати мене всім цим, якщо в підсумку згодилося менше половини? Ерудованість? Мені здається, що це скоріше даремна трата часу. Ну от скажіть, навіщо мені знати все про загін членистоногих, якщо тільки я не збираюся стати біологом або зоологом?! Так, потрібно знати, звідки з'являються яблука на деревах, але навіщо ж так детально? Скільки часу і сил було витрачено на те, що ніколи в житті не пригодиться? Навіщо тягнути весь цей багаж, який забив досить цінний ресурс - пам'ять - майже доверху? Краще подорожувати з метою і знаннями, які допоможуть її досягти якомога швидше. А якщо мені потрібно буде зробити щось ще і я не буду знати, як, тоді я просто знайду необхідну інформацію і навчуся.

Це буде дуже складно, але якщо ви не опустите руки, будете довіряти своїм дітям і самі не будете лінуватися, у вас обов'язково все вийде. Це дуже спірне і складне питання - чи потрібна дітям школа. Я думаю, що знайдеться величезна кількість людей, які стануть на захист шкільної системи. Але ми в змозі зробити правильний вибір самостійно, без огляду на те, що скажуть люди і те, що тепер дитина не ходить до школи, як всі інші. А хто всі ці інші?

Що скажете? Ви зважилися б відмовитися від школи і навчати свою дитину вдома?

Поширити у соц. мережах: