Osvitanova.com.ua

Перед вами третій сезон українського мультсеріалу, заснованого на реальних подіях та нереальних пригодах, «Книга-мандрівка. Україна». В наступних серіях ви дізнаєтесь про архітектора Городецького, Запорізьку Січ, Григорія Сковороду, Марію Примаченко та історію саундтреку Різдва пісні «Щедрик».

1. Реп про МОВУ (BRAT & TIK TU FEAT. КНИГА-МАНДРІВКА)

Це спільна робота авторів мультсеріалу, музичної групи Tik Tu та львівського поета Григорія Семенчука, який виконує  реп-композиції під псевдонімом BRAT.

2. ФЕДОРІВ ПРО ГОРОДЕЦЬКОГО: химери, туалети і бетон

Владислав Городецький – один з найвідоміших та найнеординарніших архітекторів України. Він творив по всій країні, але справжню дружбу завів з Києвом, який прикрасив Костелом Святого Миколая, Караїмською кенасою, Музеєм українського і мистецтва і, звичайно ж, знаменитим Будинком з химерами. А за стінами цієї творчості стояв дивак, який полюбляв складати про себе уїдливі епіграми, літати над Хрещатиком на власному літаку та лякати живих коней на вулицях своїм залізним. Чому Городецький ходив по Києву з бідончиком, як звів Будинок з химерами, не витративши ні копійки та як влаштував масштабну рекламну кампанію матеріалу нового століття – бетону – дивіться у «Книзі-Мандрівці» просто зараз! А розкаже цю сповнену дивацтв історію сам Київ, який пильно спостерігав за життям архітектора, голосом засновника незалежного креативного агентства FEDORIV, корінний киянин Андрій Федорів.

3. Привиди ЗАПОРОЗЬКОЇ СІЧІ

Ця серія – унікальний трихвилинний екскурс в історію козацтва, адже присвячена вона Запорізькій Січі. Точніше січам. Якщо ви й досі не знаєте, скільки ж їх було, що відрізняло низових козаків від реєстрових, що поклало початок козацькому розбрату та про єдину в світі козацьку державу Гетьманщину – про все це дізнаєтеся разом з тим, хто продовжив славу козаків та зробив усе, щоби пам’ять про них пройшла крізь століття. Заінтриговані? Тоді скоріше тисніть play та занурюйтесь у прадавній, героїчний світ наших пращурів – у світ Запорозької Січі!

4. БОГДАН ЛОГВИНЕНКО (UKRAЇNER) ПРО СКОВОРОДУ

Ще задовго до того, як обраний Нео у виконанні Кіану Рівза вийшов з матриці, один українець зробив це в реальності. І був то філософ Григорій Сковорода. Як йому це вдалося? Виявляється, що він змалку нехтував правилами та шаблонами, за якими жили інші. І поки невгамовний світ його ловив у своїх лабіринтах, Сковорода досить вправно уникав його лабетів, бо знайшов… фонтан Істини! Про те, що таке сродна праця і чому тільки з нею можна бути щасливим, про філософію серця, яку могло створити лише велике українське серце, та про те, де ж Григорію Савичу вдалося відшукати фонтан Істини, який тисячоліттями шукає людство – розкаже уособлення матричного світу – Сан Сарич – голосом письменника, журналіста, громадського діяча, засновника суспільно-культурного проєкту Ukraїner – Богдана Логвиненка.

5. ІВАН ПУЛЮЙ: Біблія, Рентген і Тесла

Майже 175 років тому на Тернопільщині народився хлопчик, який бачив цей світ наскрізь! То був Іван Пулюй, який цю свою дивовижну здібність обернув на користь людству, адже саме завдяки йому воно отримало перший в історії знімок людського скелета. Невтомно вивчаючи дію струму у вакуумі, Пулюй створив ту, яка й розкаже сьогоднішню історію – Лямпу Пулюя, що стала предтечею відомого на весь світ відкриття німецького вченого Вільгельма Рентгена. Як сталося, що промені, котрим присвятив життя Пулюй, назвали рентгенівськими, як одна волосина стала основою для надміцної родини Пулюїв, як фізик працював пліч-о-пліч з Ніколою Теслою та як разом з Кулішем та Нечуєм-Левицьким наблизили українців до Бога – дивіться просто зараз у «Книзі-Мандрівці. Україна»!

6. ОСТАПЧУК про чудернацький всесвіт МАРІЇ ПРИМАЧЕНКО

Друзі, нова серія "Книги-мандрівки" присвячена одній з найдивовижніших художниць України – Марії Примаченко, яка все життя ходила на милицях, але літала у власній уяві. За місяць - 12 січня - родина художниці та вся країна відзначатимуть 110 річницю із дня її народження. Тому разом з @Ірена Карпа, яка написала сценарій серії про Марію Примаченко, ми спробували відтворити чудернацький всесвіт творчині, чиє наївне мистецтво, збурює уяву, бентежить розум та надихає вчених мистецтвознавців у всьому світі. Історію художниці розкажуть її яскраві, дивакуваті та дуже веселі творіння. Вони точно знають, як творчість Марії врятувала її родину від голодної смерті, як її роботи вразили митців на Всесвітній виставці у Парижі та чому Примаченко з родиною так і не евакуювали після трагедії на Чорнобильській АЕС. А говоритимуть звірі з цього світу голосом телеведучого Володимира Остапчука.

7. Як ДІДУХ Різдво врятував

Щороку, коли дні короткі, а ночі довжелезні й холодні, усіляка нечисть приходить на землю, аби вкрасти у людей надію і втопити землю в царстві ночі. Але раптом з’являється той, хто ввібрав у себе всю силу та щедрість української землі і вступає в запеклий бій із «чорними ходоками»! Ні, це не сюжет нового сезону «Гри престолів» і не історія нового Месника. Це історія Дідуха – невеличкого снопа, зжатого першим чи останнім, символа урожаю, багатства та безсмертного пращура (діда). Поки заокеанський Грінч краде Різдво, український Дідух його надійно оберігає, збираючи на Святвечір усіх родичів – живих і померлих. А от як йому це вдається, як Дідух щороку перемагає темряву та повертає надію людям – розкаже знайома багатьом комп’ютерна Сірі голосом телеведучої Рози Аль-Намрі.

8. ЗІБРОВ про Щедрик – саундтрек Різдва

Щедрик – колядка, яку знає майже весь світ. А створив цей шедевр сільський вчитель музики з України – Микола Леонтович. Мелодію Щедрика ви чуєте в десятках фільмів, серед яких «Сам удома», «Гаррі Поттер» та «Міцний горішок – 2». А «Книга-Мандрівка» поспішає розказати всім про цей різдвяний саундтрек, що набагато старший за саме Різдво, а також про те, чому Леонтович спалив сотні сторінок нот, перш ніж подарував людству «Щедрика», що врятувало колядку від забуття та чому композитор не з’явився на прем’єру шедевра, над яким працював понад 18 років. Місією з пошуків найкращої у світі колядки керує сам Санта, в якого бренд борода. А говоритиме він голосом народного артиста України Павла Зіброва, в якого вуса-бренд!

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: