Osvitanova.com.ua

Залучаючи дитину до добрих справ із раннього віку, батьки виховують у ній доброту і високу мораль

Робити добрі справи ніколи не рано. Більш того, психологи стверджують, що у дітей, які в ранньому та дошкільному віці звикли допомагати оточуючим, у старшому віці краще формується поняття про мораль. За допомогою простих занять діти різного віку можуть навчитися робити добро.

2 - 4 роки

Зберіть разом з дитиною букет польових квітів і подаруйте їх бабусі, сусідці або комусь, кому це може підняти настрій. Коли ви побачите, як на дитячому майданчику хтось грається на самоті, запропонуйте дитині погратися разом з ним. Зберіть з дитиною одяг, з якого вона вже виросла, і передайте в дитячий будинок. Навчіть дитину сортувати сміття і запропонуйте їй збирати макулатуру, яку потім можна здати на переробку. Це хороший привід розповісти дитині про те, що не всі види сміття можна переробляти, і вони можуть шкодити навколишньому середовищу. Подаруйте дитині скарбничку і час від часу давайте їй дрібні гроші (наприклад, здачу, яку ви отримуєте в магазині). Коли скарбничка наповниться, запропонуйте дитині купити на ці гроші щось собі, а частину грошей пожертвувати на благодійність.

5 - 7 років

Запропонуйте дитині передати деякі зі своїх іграшок у найближчий дитячий будинок або волонтерам, які збирають речі для дітей. Купіть разом з дитиною корм і передайте до місцевого притулку для тварин. Ви можете самі відвезти корм у притулок, щоб показати дитині, наскільки важливо дбати про безпритульних тварин. Коли у дитини буде День народження, подаруйте їй гроші і запропонуйте частину з них пожертвувати на благодійність. Запропонуйте дитині самій вибрати мету, на яку будуть пожертвувані гроші. Якщо у вашому місті є точки буккросингу, віднесіть з дитиною книги, які вона вже не читає. Також ви можете пожертвувати книги для дітей з дитячого будинку тощо.

8 років і старше

Розкажіть дитині про зникаючі види тварин у вашій місцевості. Знайдіть в Інтернеті і підтримайте волонтерські програми, спрямовані на збереження зникаючих видів. Під час прогулянки в парку влаштуйте разом з дитиною невелике прибирання території від сміття. Візьміть з собою кілька пакетів і рукавички. Згодом робіть такі прибирання території регулярно. Дізнайтеся, які волонтерські акції проводяться в школі у дитини. Запропонуйте їй взяти участь у цих акціях. Регулярно беріть участь з дитиною в зборі грошей, одягу або інших речей для її однолітків з дитячих будинків, дітей-переселенців тощо. Розкажіть дитині про те, що деякі її однолітки потребують звичних речей, таких як одяг або шкільне приладдя.

 

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: