Osvitanova.com.ua

Цей пост присвячено моїй вірі у те, що будь-який нелегкий час – час можливостей.

Все почалося з того, що у 8-му класі наприкінці навчального року через травму коліна мені наклали лангету на всю ногу. Цілий місяць я не могла відвідувати школу, та навіть виходити з дому – увесь вільний час мала проводити у ліжку. Для підлітка гіршого покарання годі й вигадати, адже тоді в мене був максимальний інтерес до спілкування з однолітками. Оскільки мої друзі були у школі до четвертої години вечора, перша половина дня обіцяла бути дуже нудною – перегляд серіалів та ТВ-шоу не рятували.

І тут мені спала на голову думка: якщо мої однокласники зараз у школі, то десь на іншому кінці світу, в іншому часовому поясі, ніби в паралельній реальності, учні вже прийшли зі школи та зробили уроки, і певно, вони саме зараз сидять онлайн. Тож я одразу почала шукати соцмережі для спілкування з іноземцями. Пошуки тривали доволі довго, більшість запропонованих сайтів були просто сайтами знайомств, що мене абсолютно не цікавило, я все ж таки прагнула знайти публіку мого віку. Мені вдалось виділити 5 фаворитів, які свого часу дозволили мені вивчити англійську мову, покласти початок вивченню інших мов, завести друзів з різних куточків світу, покращити знання з географії, розповісти світу про свою рідну країну, зануритись у різноманітні культури – і все це не виходячи з кімнати!

Скоріше за все ви не побачите посилань на ці сайти в улюблених усіма добірках “топ-найкращі-супер-ресурси-для-самонавчання”, тим не менш вони варті уваги, адже стануть вашим помічником у вивченні географії та іноземних мов (та й соціалізації загалом). Я розкажу про них, як про власний досвід – можливості, які вони мені дали в підлітковому віці, що стають мені у нагоді й у дорослому житті.

Interpals.net

Мій number one. Користуюсь з 2012 року, маю багато друзів з усього світу, вишукану колекцію листівок, валют, фотографій саме завдяки цьому ресурсу. Дізналась про існування багатьох країн, культур та мов, що пробудило мій інтерес дослідити більше інформації. 

 

 

Фактично, interpals.net – соцмережа для відточування знань з іноземних мов на практиці і я нею почала користуватись, коли вже володіла англійською мовою десь на рівні В1. Хоча вивчення італійської мови в мене відбувалось найшвидше з усіх мов: з першого дня почала практикувати прості діалоги з носіями мови. Мені важко сказати, чи то специфіка мови, чи такий спосіб вивчення є максимально ефективним, але моє навчання було інтенсивним, вже через місяць я доволі непогано спілкувалась на побутовому рівні. Тому якщо у вас непогана англійська й ви хочете вивчати нові мови – вам сюди. Це абсолютно безкоштовно.

З Клаусом з Австрії я познайомилась саме завдяки interpals.net. Після декількох цікавих розмов ми стали друзями у Facebook. І коли він планував свою поїздку пострадянськими країнами, написав мені з пропозицією зустрітись, щоб я показала найцікавіші місця столиці. Я тоді ще була неповнолітньою, тому, звичайно ж, порадилася з мамою чи можу зустрітись із незнайомцем, мама сказала обов’язково взяти із собою подругу та розказати спланований мною маршрут, домовились про частоту виходу на зв’язок та про час повернення додому (вважаю підліткам завжди за необхідне повідомляти своїх батьків про прогулянки з незнайомцями й прислуховуватись до їх рішення). На щастя, наша прогулянка видалась дуже приємною та абсолютно безпечною – для мене це практика англійської мови, для туриста – можливість дізнатись про місто та його найцікавіші частини від “місцевих”.

Згодом і я двічі навідала друга у Відні. Клаус дуже гостинно мене приймав, ми разом з'їздили до Братислави. Він пригощав мене місцевими стравами, розважав інтелектуальними розмовами, познайомив з друзями, з якими ми грали в настільні ігри та спілкувались про останні новини у світі. Ми досить часто спілкуємось у месенджерах на інтелектуальні теми. Нашій дружбі вже 6 років і я цим пишаюсь. 

busuu.com

З цього ресурсу я розпочала вивчення мов. Чати займали в мене багато часу, бо тоді я лише почала освоювати англійську розкладку клавіатури. У 2011 році був варіант платної підписки, але й безкоштовна версія давала непогані можливості: функція вивчення нових слів за темою з перекладом на російську мову, закріплення вивчених слів у цікавій формі, написання міні-тексту з використанням нових слів та з подальшою перевіркою тексту носієм мови, чат з носієм мови на цю тему та проходження перевірочного тесту. Саме у такому порядку я вивчала англійську мову безкоштовно, такі прості 5 кроків щодня наближали мене до мети. Секретом швидкого вивчення мов я вважаю систематичність і достатня кількість часу, яку я могла приділяти цьому заняттю.

 

 

Варто зазначити, що ресурс значно виріс – пропонує зараз більше можливостей, але не безкоштовно. Вище наведено тарифи та можливості платних підписок. На цьому сайті без підписки можна вивчати одну мову у такому форматі: нові розмовні фрази та слова за темами з поясненням використання у мові. Одразу з вивченням нових фраз йде перевірка засвоєння матеріалу у вигляді аудіювання, заповнення пропусків у реченнях, вибором правильного варіанту. Знахідка для новачків, які взагалі мову ніколи не вивчали. Але щоб мати можливість спілкування з носіями мови тепер потрібно платити, а це важлива частина занурення у вивчення мови.

https://polyglotclub.com

На цьому сайті я від недавнього часу, але вже встигла знайти багато знайомих зі спільними інтересами. Є можливість фільтрувати пошук по багатьох параметрах: вік, місто, мови. Доволі велика спільнота, великий шанс знайти співрозмовників зі спільними інтересами.

www.easylanguageexchange.com

Не дуже багато часу спілкувалась на цьому сайті: через нестачу фільтрів для відбору людей зі спільними інтересами та мого віку, я мала кращі альтернативи. Але він безкоштовний і основна його функція – чати: групові та індивідуальні. Ще класна кнопочка working together, де можна створити обговорення й попросити допомоги з виконанням домашнього завдання, робочим перекладом і т. д.

 

Для практики англійської він мені не підійшов – багато “знавців” англійської не були носіями мови. Проте, для практики інших популярних мов, наприклад, німецької, можу рекомендувати. 

HelloTalk

Це мобільний додаток, що доступний на Android та iOs. Раніше реєстрація могла відбуватись лише через Facebook (для декого це може бути мінусом), начебто нічого не змінилось. Має вбудований перекладач для спілкування в чатах, однак я ніколи його не використовувала: мені розповідали, що він перекладає обмежену кількість слів та за частого використання попросить вас оплатити додатковий переклад. Круто, що ви можете робити пости на будь-яку тему мовою, яку вивчаєте; вони будуть відображатись у стрічці інших користувачів, які за бажанням виправлять ваші помилки. 



Які є ризики у спілкуванні з іноземцями

Моя бабуся досить критично ставилась до мого захоплення, вважаючи, що по іншу сторону від екрана сидить збочинець. Маю зазначити, що й справді іноді траплялись дивні люди, але моє з ними спілкування доволі швидко закінчувалось відправленням їх до чорного списку. Моє багаторічне захоплення спілкуванням з іноземцями жодного разу не викликало загроз для моєї безпеки або психологічного здоров’я. Проте, я розумію, що певні ризики можуть все ж існувати. Тому, перш ніж розпочати шукати іноземних друзів, ви маєте знати, що:

 

варто потурбуватись про безпеку: не розміщуйте приватну інформацію про себе та батьків. Я зазвичай вказувала лише своє справжнє ім’я, вік та місто проживання. Посилання на соцмережі краще не робити доступними для загалу, а обмінюватись лише з людьми, з якими ви налагодили контакт та хочете залишатись на зв’язку. Використовуйте надійні паролі. Не повідомляйте свою адресу проживання чи місце навчання;

варто пам’ятати, що ви спілкуєтесь з представниками інших національностей/рас/релігій і т. д. У багатьох з нас в такому віці не має великого досвіду спілкування в мультикультурному суспільстві, а тому існує більший ризик образити іншу людину або бути ображеними. Ваші пости для загалу мають бути політкоректними (тобто такими, що не ображають почуття інших). З іншої сторони це чудові життєві уроки, які дають зрозуміти, наскільки різними бувають люди та полюбити цю різноманітність;

не варто повністю занурюватись у віртуальний світ у пошуках спілкування: пам’ятайте, що цей ресурс – додаток, щоб розширити кругозір та покращити знання іноземних мов, а не замінити спілкування з реальними однолітками, навіть якщо воно проблемне;

ви не мусите терпіти набридливих співрозмовників, які ображають вас, блокуйте таких користувачів. До речі, справедливо й для реального спілкування.

 

Плюси такого досвіду очевидні:

практика спілкування іноземною мовою, руйнування мовних бар'єрів на шляху до вільного володіння іноземною мовою;

знайомство з різними культурами, можливість дізнаватись новини від місцевих;

можливість підвищити свої толерантність та емпатію;

використання ресурсів для соцопитувань, допомога з виконанням домашніх завдань та проектів, збирання матеріалів для написання курсових та дипломних робіт;

налагодження корисних для бізнесу чи подорожей контактів.

 

Тож не втрачайте можливості присвятити час самоосвіті та спілкуванню, тим паче що зараз увесь світ бореться зі спільною проблемою, а це справді об'єднує.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: