Osvitanova.com.ua

Через постійну зайнятість, перенасичення інформацією та допомогу смарт-гаджетів страждає наша пам’ять. Ви починаєте забувати зовсім буденні речі: купити хліба, зробити звіт чи ім’я нового друга вашої дитини. Аби бути в тонусі, пам’ять потрібно постійно тренувати як і інші м’язи вашого тіла. Наведемо прості та незвичні правила, що допоможуть «підкачати» вашу здатність запам’ятовувати та згадувати потрібні речі.

Корисні подорожі

Подорожі допоможуть вам не лише отримати нові враження та перезарядитися, а й стануть корисним тренажером для пам’яті. Гуляйте незнайомими вулицями міста без навігатора: запам’ятовуйте дорогу, звертайте увагу на цікаві деталі тощо. Робіть покупки без перекладача – це допоможе активізувати ваш мозок і «дістати» з нього навіть базові знання іноземної мови зі школи. Якщо подорожувати ви поки не плануєте, то можна краще дослідити власне місто. Відправляйтеся туди, де ще не були, і повертайтеся додому незнайомим шляхом.

Шкільні завдання

Поставте собі за мету кожного дня вивчати хоча б декілька рядків віршів. Це можуть бути приклади сучасної поезії, жартівливі рядки або улюблені вірші зі шкільної програми – все, що душа забажає. Гарною практикою також будуть перекази прочитаних статей чи невеликі рецензії на книги. Але це вже потребує трохи більше часу.

Вмикайте уяву

Для того, щоб запам’ятати щось, ми звикли використовувати метод багаторазового повторення. Але не менше ефективним буде візуалізація інформації. Застосуйте асоціації та запам’ятайте, наприклад, новий пароль на комп’ютері у вигляді відповідних картинок.

Кросворди та шахи

Ці, здавалося б, дідівські захоплення можуть вам бути кориснішими, ніж ви думаєте. Під час розгадування кросвордів ви напружуєте мозок і добуваєте звідти потрібну інформацію. Гра у шахи допомагає активізувати одразу дві півкулі мозку, розвинути логічне мислення та неабияк тренує пам’ять. Шахами радять зацікавитися якомога раніше. Тому гарною ідеєю буде влаштувати вечірні партії у шахи разом з дітьми. Таким чином ви не лише будете тренувати власну пам’ять, а й допоможете з цим дитині.

Пазли

Ще одна вправа, яка буде корисна як для дорослих, так і для дітей – пазли. Невеличкі частинки, які вам потрібно скласти у цілу картину, допомагають розвивати логічне мислення та пам’ять: ви спочатку запам’ятовуєте усі складові, а потім і картину в цілому. Таку ж саму користь вам можуть принести конструктори та головоломки.

Спостереження

Не менш ефективним для тренування пам’яті є спостереження. Чим більше об’єктів для слідкування ви собі оберете – тим корисніше для вас. Порахуйте, скільки сходинок веде до вашої роботи, запам’ятовуйте предмети на дотик, поспостерігайте за людьми, які заходять до громадського транспорту: їх можна порахувати, розділити на категорії, визначити, яка кольорова гама переважає у їхньому одязі тощо. Також можете обрати для себе марку та колір машини і порахувати, скільки разів за день ви зустрінете її на своєму шляху.

Виходьте із зони комфорту

Найкращий спосіб змусити мозок працювати на повну – вийти з комфортної зони. Беріть участь у різноманітних челенджах, які змусять вас виконувати незвичні для вашої особистості завдання. Хорошим тренуванням пам’яті стане вивчення іноземної мови або опанування музичного інструменту.

Розвиток візуальної і просторової пам’яті

Намагайтеся запам’ятати обсяги, відстані і розміри. Спробуйте подумки скласти планування приміщення, в якому знаходитеся з усіма розмірами. Визначте, яка відстань від вашого дому до роботи, найближчого супермаркету, кінотеатру тощо. Такі прості правила допоможуть вам тренувати візуальну та просторову пам’ять.

Комунікація

Постійне реальне спілкування – це активна мозкова діяльність. Адже комунікація концентрує увагу та активізує пам’ять. Також розмови з різними людьми можуть посилювати можливості вашого мозку. Тому замість листувань у месенджерах зустріньтеся з друзями реально – це принесе не лише задоволення, а й користь.

Здоров’я

Пам’ятайте, що мозок так само як і тіло потребує здорового способу життя. Збалансоване харчування, фізична активність та здоровий сон допоможуть тримати ваш розум у тонусі. На роботу вашого мозку також впливає його кровопостачання. Тому важливо слідкувати за поставою: якщо судини шиї перетиснуті – мозок голодує.

Поширити у соц. мережах: