Osvitanova.com.ua

Ви завжди мріяли грати на музичному інструменті й заздрили друзям, які відвідували музичну школу, а у вас не було на це ні часу, ні грошей? Якщо так, тоді ви вчасно натрапили на цей текст. Ми віднайшли доступні та бюджетні методи навчитися грі на музичному інструменті самостійно, без допомоги професіоналів.

Однак спершу важливо зрозуміти, наскільки серйозним для вас є таке бажання. Якщо ви хочете займатися музикою професійно, то краще брати приватні уроки гри на інструменті або ж записатися у музичну школу. Але якщо ваші інтереси винятково аматорські і музика для вас – це лише хобі чи спосіб розважитись, то можете братися за цю справу самостійно й освоїти базові навички.

Гітара

Гітара – чи не найпопулярніший музичний інструмент серед молоді. А тому, якщо у пошуку на YouTube задати це слово, то навчальних відео там буде хоч відбавляй.

Всю необхідну інформацію для гри на гітарі можна дізнатися за 5-10 хвилин. Ця інформація складається з 5 форм пальців, які ви повинні пам’ятати. Решту часу буде витрачено на вивчення акордів м’язами пальців.

Для того, аби самостійно навчитися грати на гітарі, вам знадобиться всього лише 10 годин.

0-30 хвилин необхідно буде для того, аби прочитати наші поради. 30-60 – щоб вивчити базові акорди і навчитися відтворювати їх, не дивлячись на свої пальці на струнах під час гри. Як тільки ви освоїте базові акорди, то зможете потім експериментувати з новими звуками, які створюватимете самостійно чи наслідуватимете улюблених виконавців. 60-600 – вам необхідно буде постійно тренуватися, аби не стерти з пам’яті свої знання і вміння. Тому протягом 20 днів ви маєте приділяти навчанню як мінімум 30 хвилин свого часу щодня. Використовуйте пальці для переміщення по грифу. Можете підспівувати собі, або ж намагатися відтворити мелодію улюбленого виконавця.

Пам’ятайте, що вчитися грі на гітарі треба пальцями. Необхідно тренувати м’язову пам’ять, і тоді ви зможете грати з високо піднятою головою, не дивлячись на свої руки, струни чи гриф.

Саксофон

Саксофон, один з найкрасивіших і найбільш витончених духових інструментів. І навчитися грати на ньому самостійно – не так складно, як здається. Все, що для цього необхідно – це сам інструмент, партитура і трохи практики. І звісно ж, не можна забувати про дихання. Адже правильне дихання – є мало не запорукою успіху у цій справі.

Виконавське дихання відрізняється від звичайного, тому для гри на саксофоні:

Вдих повинен бути безшумним і швидким та заповнювати більшу частину легенів. Перед видихом потрібна пауза для формування тиску. Створювати та контролювати потік повітря ми повинні м’язами преса, діафрагми. В жодному разі не грудними. Тиск повинен йти знизу вгору. Напруга має місце тільки внизу живота на м’язах, що контролюють струмінь повітря. Все інше має бути в природно-розслабленому стані. Якщо при грі плечі піднімаються, значить повітря пішло в грудну частину легенів, що є помилкою!

Задоволення від гри на саксофоні можна отримати за лічені хвилини, однак для ефективного навчання варто приділяти до двох годин в день.

Звісно, що зовсім-зовсім самостійно навчитися грати на інструменті неможливо, тому для таких випадків існує чимало відео-уроків для початківців. Наприклад, є навчальний канал HelloSaxophone.

Крім того, існують безкоштовні додатки, які теж можуть допомогти як в теорії, так і на практиці. Наприклад, LearnSaxophone.

Однак, як зазначають професіонали, на початковому етап навчання важливо правильно аналізувати свою гру. Адже великою помилкою новачків є те, що вони намагаються охопити все й одразу. В такому випадку є ризик закинути справу, так і не почавши.

Для правильної оцінки своєї гри не варто покладатись на друзів чи батьків, адже вони не завжди скажуть правду, щоб не образити. В такому разі можна записати свою гру на диктофон і прослухати, аби зрозуміти над чим ще варто працювати.

Крім того, не забувайте розвиватись: ходіть на концерти, слухайте улюблених виконавців. Адже, як кажуть, досконалості немає меж.

Фортепіано

Якщо вам раптом здається, що ви вже надто дорослі для навчання грі на фортепіано, то дуже помиляєтесь. Адже піаніст і за сумісництвом автор навчального посібника «Як грати на фортепіано» Джеймс Родес переконаний, що вчитися ніколи не пізно.

За його словами, якщо шість днів на тиждень приділяти по 45 хвилин для фортепіано, то вже за шість тижнів можна навчитися виконувати «Прелюдію №1 до мажор» Йоганна Себастьяна Баха. За його переконанням, півтора місяці – це верхній ліміт навчання. Звісно, якщо ви будете приділяти цьому більше часу впродовж дня, то терміни скоротяться ще більше. Буде значно легше, якщо ви займалися музикою у дитинстві. Однак, якщо не маєте такого досвіду, то доведеться докласти зусиль.

Крім того, існує ряд відео-уроків для початківців на YouTube:

HDPiano.Тут ви зможете вчитися грі на фортепіано за допомогою відомих зарубіжних хітів. Наприклад, Maroon 5, Avicii, Rihanna, Michael Jackson тощо. Канал англомовний, однак можна підібрати собі україномовні чи російськомовні субтитри. Канал добре підійде для тих, хто вже знайомий з азами гри на клавішних. Lypur підійде для тих, хто хоче освоїти ще й теорію музики, навчитися виконувати класичні твори. 
Поширити у соц. мережах: