Osvitanova.com.ua

Емоційний інтелект – це здатність усвідомлювати власні почуття і емоції та керувати ними. За даними дослідження Бостонського університету, від стану емоційного інтелекту напряму залежать прибуток тієї чи іншої людини. Ті, хто можуть керувати власними емоціями, в середньому заробляють на 70% більше, ніж інші.

K.Fund Media пропонує п’ять книжок, які навчать жити у злагоді з власними емоціями.

«Емоційна гнучкість. Як навчитися радіти змінам і отримувати задоволення від роботи та життя», Сьюзен Девід

«МІФ», 2017

Сьюзен Девід – доктор філософських наук, психолог Гарвардської медичної школи та засновниця консалтингової компанії Evidence Based Psychology, що консультує керівників таких організацій як ООН та Всесвітній економічний форум. У 2016 році вона написала книгу «Емоційна гнучкість», що одразу стала світовим хітом продажів. Робота Девід – бестселер  Wall Street Journal та USA Today, а видання Harvard Business Review назвало «Емоційну гнучкість» однією з найкращих книг 2016 року. «Той, хто контролює свої емоції, завжди досягає успіху», – саме цими словами можна охарактеризувати зміст книги. Автор розповідає, що першим кроком до управління емоціями є їхнє усвідомлення. «Тисячі людей сьогодні просто не уявляють, що у них є емоції, які керують їхнім життям. Почніть аналізувати їх», – пише Девід.

«Емоційний інтелект 2.0», Тревіс Бредбері та Джин Грівс

«МІФ», 2017

Головні навички емоційного інтелекту дуже важко напрацювати і легко втратити, пишуть автори книги Бредбері та Грівс. На їхню думку, емоційний інтелект, наче м’яз, потрібно тренувати щодня. Задля цього автори радять керувати своїм «внутрішнім еквалайзером», що має чотири функції – самоусвідомлення, самокерування, соціальна обізнаність та управління взаєминами. «Вміння керувати функціями еквалайзера допоможе приймати правильні та зважені рішення», – пишуть Бредбері та Грівс. Книга увійшла до топу продажів Amazon, а одну з рецензій на неї написав Далай-лама. «Книга дуже чітко пояснює, як емоції можуть керувати нашим мозком», – написав духовний лідер Тибету.

 

«Емоційний інтелект керівника. Як розвивати й використовувати 4 базові навички емоційного лідерства», Девід Карузо, Пітер Саловей

«Самміт-книга», 2016

Девід Карузо знає про емоційний інтелект майже все. Протягом 30 років він очолює науково-дослідну філію в Єльському центрі з вивчення емоційного інтелекту. У 2015 році разом з ректором Єльського університету Пітером Саловейєм,  вони написали книгу про те, як емоційний інтелект допомагає керувати великими компаніями. В основу книги лягли десятирічні дослідження поведінки керівників найбільших компаній у США. Автори розділили роботу з емоціями на чотири частини. Перша – це усвідомлення та виявлення емоцій. Далі – використання емоцій для полегшення мислення. Наступний етап – це керування емоціями і, врешті, – інтеграція емоцій при прийнятті рішень. На думку авторів, саме такий алгоритм роботи з емоціями дасть змогу досягнути бажаного в бізнесі та житті.

«Емоційний інтелект. Чому він може означати більше, ніж IQ», Деніел Гоулман

«МІФ», 2015

«20% нашого життєвого успіху залежать від здатності раціонально мислити, за решту 80% відповідає емоційний інтелект». У цьому переконаний автор світового бестселера «Емоційний інтелект», американський психолог Деніел Гоулман. Його робота перекладена 40 мовами,  і лише в США розійшлася накладом у 5 млн примірників. У своїй книзі Гоулман розповідає, як тривога руйнує наше життя. Наприклад, за даними його досліджень, саме через тривогу на 40% знижується здатність логічного мислити та аналізувати ситуацію. Також багато уваги автор приділяє темі пошуку «оптимального рівня емоційності». Щоб його досягти, Гоулман радить не забувати про емоції, а вчитись з ними жити.

 

«Сила емпатії. Ключ до конструктивного спілкування та успішних переговорів», Донні Ебенштейн

«МІФ», 2015

Донні Ебенштейн – засновник компанії Ebenstein Consulting, що консультує з питань комунікацій, переговорів і вирішення конфліктних ситуацій. У своїй книзі він розповідає, як контроль над власними емоціями допомагає вести переговори. У першу чергу Ебенштейн пропонує поглянути на себе збоку та проаналізувати свою поведінку. Для цього він радить записувати на відео власні виступи, а потім переглядати їх. «Без попередньої підготовки важко сказати про себе щось на кшталт: я прямолінійний екстраверт», – пише автор. Також автор багато уваги приділяє тону розмови. Секрет успішних переговорів не лише у контролі емоцій, а і у інтонації, з якою ви говорите під час перемовин, вважає  Донні.

Поширити у соц. мережах: