Osvitanova.com.ua

Японська система дошкільної освіти значно відрізняється від європейської головним чином тим, що дітям дається значно більше свободи, без обмежень ні в діях, ні в думках. 

"Якщо ви помістите багато дітей у тихій кімнаті, деякі з них почнуть дуже нервувати", - розповідає японський архітектор Такахару Тедзукі, засновник Tezuka Architects.

"У цьому дитячому садку немає ніяких причин, щоб вони нервували. Тут просто немає меж". Таку думку висловив Тедзукі виступаючи на TEDxKyoto і розповідаючи про всласну конструкцію дитячого садка в Токіо. 

Простір поєднує нетрадиційний інтер’єр та екстер’єр, який вміщує різноманітні спортивні, освітні зони та зони для сну. Концепція була заснована на основі прогресивної філософії, яка використовується адміністрацією школи: "Якщо дитина не хоче залишатися в кімнаті, нехай іде. В кінці кінців вона повернеться". 

"Наш дитячий садок помітно відрізняється від багатьох інших, - каже архітектор, - діти тут можуть стрибати, бігати, лазити по деревах, скочуватися з земляних пагорбів, дертися по сходах, словом - бути собою. Між групами немає перегородок і дверей, тому, якщо дитина втомилася і не хоче більше сидіти на занятті, вона може встати, вийти й пройтися. В інших садочках директора не дозволяють цього робити, але тутешній керівник впевнений, що його вихованці самі прекрасно знають, що їм можна, а чого не можна. І завжди вчасно зупиняються, поважаючи дисципліну", - говорить Такахару Тедзука.

Повний виступ Такахару Тедзукі про дивовижний садок Ви зможете переглянути у відео нижче.

Поширити у соц. мережах: