Osvitanova.com.ua

До Києва завітав очільник «Фундації Девіда Лінча» Боб Рот. Уже 45 років він викладає методику зниження стресу, яка має назву трансцендентальна медитація. Її успішно застосовують в окремих школах таких країн світу, як США, Великобританія, Ізраїль, Китай та інших. Розповідаємо найцікавіше з лекції Боба Рота.

Фото: тут і далі Олег Терещенко

Що таке трансцендентальна медитація та навіщо вона потрібна?

Довідка:

Трансцендентальна медитація не має релігійного характеру.

Її застосовують окремі школи США, Канади, Великобританії, ПАР, Нідерландів, Данії, Італії, Ізраїлю, Іспанії, Лівану, Таїланду, Китаю, Індонезії, Австралії, Нової Зеландії.

Серед прихільників такі відомі люди, як Пол Маккартні, Девід Лінч, Опра Уінфрі, Мартін Скорсезе, Мобі та інші.

Одна з найбільших проблем людини в сучасному світі — стрес. Постійний стан тривоги, безсоння, напруження переслідує багатьох. Люди намагаються гамувати його різними методами: ковтають снодійне та знеболююче, п’ють багато кави чи вживають алкоголь. Проте стрес нікуди не щезає. Зникають лише на певний час його симптоми.

На допомогу може прийтитрансцендентальна медитація. Це не релігійна практика, не школа філософії і не вимога змінити свій спосіб життя. Це методика для зниження стресу та розкриття розумового потенціалу.

Користь техніки доведена науковцями. Є ті, хто в це вірить. Однак це спрацьовує навіть для тих, хто не вірить. Саме тому метод успішно застосовують у школах по всьому світу: від Канади до Австралії.

В останні роки трансцендентальна медитація стала мейнстримом. Її практикують у великих бізнес-компаніях, на військових базах, у професійних спортивних командах та в навчальних закладах.

На чому базується практика?

Уявіть, що ви у човні посеред  океану.  Погода псується, ваш човен потрапляє у шторм: високі хвилі гойдають його та кидають у різні боки. Але океан не весь бурхливий, негода вирує лише на поверхні, на глибині вода спокійна.

Таку саму природу має й людський розум. Що в нас зазвичай на поверхні? Постійні думки: «Потрібно терміново зробити ось це і он те!», «Нічого б не забути!», «Працюй!», «Навчайся!», «Зосередься!» Вир думок не припиняється ні на мить. Але кожен прагне до внутрішнього спокою.

Люди часто втрачають доступ до свого спокійного океану. Не можуть дістатися тієї глибини, де панує мир, спокій та умиротворення. А трансцендентальна медитація — це простий спосіб пірнути у своєму «батискафі» на глибину. Це шлях до занурення у внутрішнє спокійне «я».

Як це працює?

Трансцендентальна медитація — метод не лише для прогресивних шкіл та батьків, нею може займатися будь-хто і будь-де. Її механізм дуже простий: інструктор дає вам слово-думку (або мантру), слово-вібрацію та вчить правильно промовляти його подумки. Це вправа, яку виконують розумово, тобто це не гіпноз і не транс. Мета — досягти найменш збудженого стану функціонування розуму, коли увага переноситься з поверхневого рівня мислення до самого джерела думки.

Подумайте, що роблять викладачі та батьки, окрім примусу, для свідомості дитини. Як зробити так, щоб учневі було цікаво навчатися?

Під час серйозних розумових навантажень, стресу в організмі людини виділяється гормон кортизол, який погано впливає на пам’ять, імунну систему, викликає безсоння та проблеми з травленням. Як наслідок — людині важко дається прийняття будь-яких рішень. Навчання в цей час стає неможливим, бо дитина нічого не може запам’ятати.

Та коли школяр спокійно сідає у крісло і медитує, рівень кортизолу в організмі буквально за перші хвилини знижується і приходить у норму. Йде перезавантаження нервової системи, освіжаються всі системи організму. Кров’яний тиск одразу нормалізується, рівеньсеротоніну підвищується.

Як це допомагає в навчальному процесі?

Кілька років тому Чиказький університет був занепокоєний падінням рівня успішності своїх студентів і оголосив конкурс на найкращі ідеї, як цей рівень підвищити. «Фундацію Девіда Лінча» обрали серед 250 організацій, що подали заявки. Спеціалістам виділили $300 тис. для проведення практики, її дослідження та аналізу. Результати здивували всіх: після запровадження медитації у виші рівень оцінок студентів підвищився.

Це дуже проста практика, що не вимагає надзусиль. Навіть 10 хвилин, які дитина виділить для медитації вранці перед заняттями та ввечері, дадуть гарний результат. Мозок і свідомість будуть готові сприймати нову інформацію, підвищиться увага. Це допоможе заохотити, розпалити жагу до навчання.

Що кажуть медики?

(У лекції також взяв участь нейробіолог та невропатолог Віктор Мацишин)

Кажуть, що всі хвороби — від нервів. Ця приказка має підґрунтя. Дослідження свідчать, що накопичений стрес через кілька місяців після події, яка його спричинила, проявляється в організмі людини неочікуваними хворобами.

Наша підсвідомість схожа на кімнату у великому будинку, яку ніхто не використовує. Під дією стресу вона надсилає організму імпульси, які починають впливати на ендокринну та імунну системи. Колись пережитий стрес може повернутися у вигляді, наприклад, панічних атак. Тому краще позбуватися його одразу.

Трансцендентальна медитація — це проста розумова техніка, яку потрібно робити по 10-15 хвилин двічі на день. Що це дає? Якісне глибоке розслаблення, яке діє у 2-3 рази сильніше, ніж сон. Такий відпочинок дуже необхідний нервовій системі.

Поширити у соц. мережах: