Osvitanova.com.ua

Є мінімум два хибні висновки: «моя дитина не любить математику, бо вона гуманітарій» та «моя дитина не любить математику, бо наука занадто складна». Але справа не у відсутності хисту дитини або складності сприйняття цієї точної науки. Це вже наслідки. А причина нелюбові у тому, що дитину просто не змогли зацікавити ані вчителі, ані батьки. Коли дітям стає цікаво, вони самі розберуться із дробами, ірраціональними числами та похідними! Отже ми допоможемо дорослим долучити до кола математиків малечу та підлітків завдяки яскравим, простим, анімованим лекціям від спікерів TED.

Чому люди бояться математики?/Why do people get so anxious about math?

Отже, спочатку розберемося, чому люди бояться математики та чи можна перебороти цей страх? Як визначити, чи є у вас математичні здібності, а якщо є, то яким чином треба скористатися ними? Відповіді, що заспокоять батьків та дітей, має спікер TED Орлі Рубінштейн.

Коротка історія систем числення/A brief history of numerical systems

За допомогою десятьох символів ми можемо записати будь-яке раціональне число. Але чому ми використовуємо саме ці символи? Чому їх десять? Вчена Алессандра Кінг підготувала коротку історію про різні системи числення.

Чи є одиниця одиницею?/One is one…or is it?

Один мішок яблук, одне яблуко, один шматочок яблука — яка з цих одиниць насправді є одиницею? Ви візьмете участь у дослідженні базової одиниці з точки зору математики, віртуально відвідавши продуктовий магазин. Відкриття вас вразять!

Скількі існує способів доведення теореми Піфагора?/How many ways are there to prove the Pythagorean theorem?

Одним із розділів математики є геометрія. Завдяки цій науці ми маємо зручні у використанні та за формою речі, можемо визначати GPS-координати, будувати що завгодно й таке інше. У цій відеолекції юним глядачам продемонструють, як на практиці використовується теорема Піфагора, що воно взагалі таке та який стосунок до неї мають фізик Енштейн і президент США Гарфілд.

Загадковий п’ятий постулат Евкліда/Euclid’s puzzling parallel postulate

Евклід, якого називають «батьком геометрії», розробив кілька теорем, що й досі використовуються. Але вчений залишив по собі одну загадку — таємничу аксіому паралельності! Спікер TED Джеф Декофскі розповість, чому через цю аксіому математикам довелося повністю переглянути свої уявлення про геометрію Всесвіту.

Вступ до математичних теорем/An introduction to mathematical theorems

Урок Скотта Кеннеді присвячено Евклідові, який здійснив революцію у математиці, докорінно змінивши уявлення сучасників про неї. Також його досягненням є впровадження поняття «математичний доказ». Дізнайтеся, що потрібно для переходу від вільної теорії або ідеї до універсального переконливого доказу.

Безкінечне життя числа Пі/The infinite life of Pi

Найзагадковіше та найцікавіше число, що має початок — 3,14, — але не має кінця. Отже, як слід використовувати при обчисленнях це ірраціональне число? Математики знайшли застосування Пі, а мультиплікатори та навіть кінорежисери присвятили йому мультики і фільми.

Неочікувана математика картини Ван Гога «Зіркова ніч»/The unexpected math behind Van Gogh’s «Starry Night»

Із математикою пов’язана інша наука — фізика. Отже якщо вашим дітям цікаво дізнатися, як математика та фізика стосуються ще й мистецтва, покажіть ось це відео. Попереджаємо, що інформація, викладена тут, буде зрозумілою учням середніх та старших класів.

Вітрувіанська людина Да Винчи у математиці/Da Vinci’s Vitruvian Man of math

А ця анімація демонструє безпосередній зв’язок між строгою математикою та високим мистецтвом. Глядачі дізнаються, що собою являє пропорція, що таке диспропорція, як вона використовуються художниками та математиками, та чому усе пропорційне ми вважаємо гарним, а непропорційне — ні.

Музика та математика: Геній Бетховена/Music and math: The genius of Beethoven

Якщо ваша дитина аудіал, то кращої лекції з математики ви не знайдете, бо вона дасть можливість дитині сприйняти точну науку на слух. У відео розповідається яким чином математика використовується композиторами на прикладі талановитого Людвіга ван Бетховена. Ви дізнаєтеся, як йому вдавалося створювати неперевершені композиції, не чуючи ані звуку!

Що таке алгоритм?/What’s an algorithm?

Цей відеоурок стане у нагоді майбутнім програмістам. Вони зрозуміють, як саме цей математичний метод спроможний вирішити значні та не дуже проблеми. Хоча комп’ютери запускають алгоритми постійно, люди також можуть вирішувати проблеми за алгоритмами. Девід Дж. Малан пояснює, як алгоритми можуть бути використані в простих ситуаціях, а також в складних.

Парадокс дихотомії Зенона/What is Zeno’s Dichotomy Paradox?

Математика дуже цікава своїми парадоксами. Про один із них розповість вчений Колм Келлехер. Цей відеоурок також допоможе зрозуміти у чому суть загадкової безкінечності та дасть відповідь на питання, чому логіка буває нелогічною.

Що таке логарифми/Logarithms, explained

Що таке логарифми і у чому їх користь? Зрозуміти суть цих критичних математичних функцій та дізнатися, чому розумне використання логарифмів допоможе визначити, як червоніють очі у людей, що полюбляють забагато плавати, допоможе урок вченого Стіва Келлі.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: