Osvitanova.com.ua

Якщо хочеш досягти успіху в житті, то треба починати роботу над цим якомога раніше. Шон Кові, автор книги «7 звичок високоефективних підлітків», написав про навички, які необхідні для успіху. Ми занотували декілька корисних порад.

 

Займай проактивну позицію. Бери на себе відповідальність за своє життя, але також думай, перш ніж діяти. Усвідомлюй: ти не можеш вплинути на все, що відбувається, але можеш обирати, як реагуватимеш. Зберігай спокій. Головний у твоєму житті ти, тож зосередься на тому, на що маєш вплив.

Сформулюй свою особисту місію. Працюй над з’ясуванням свого призначення та став собі цілі в житті. Можна легко опинитися у хвості в того, хто готовий вести за собою. Унаочни собі своє майбутнє, бо інакше це зроблять за тебе.

Шон радить сформулювати свою особисту місію – кредо, яке проголошує зміст твого життя. Це дасть змогу побачити, що справді важливе, і допоможе тобі приймати відповідні рішення. Ти зможеш дати собі раду зі змінами в житті, коли матимеш внутрішню опору.

Думай, що тобі вдається найкраще: кожен має власний талант, але пам’ятай, що кожен розквітає у свій час. Тому тобі він може бути потрібен більше, ніж хочеться.

Твої пріоритети – перш за все. Розподіляй цілі за важливістю, роби спочатку найвагоміше. Насамперед знайди собі застосунок-органайзер і впорядковуй свої справи. Визнач своїх «пожирачів часу». Найчастіше це соцмережі, комп’ютерні ігри й телевізор. Спробуй скорочувати час, який їм приділяєш. Визнач сім «великих каменів», тобто важливих справ на наступний тиждень. Це може бути підготовлення до контрольної, тренування, візит до лікаря. Виділи в календарі час, щоб дати їм раду.

Дій так, щоб користь мали всі. Думати про виграш для всіх – це такий спосіб мислення, коли кажеш не «або ти, або я», а «ми обидва можемо мати користь». Це основа для взаємопорозуміння з іншими людьми.

Ми всі рівні, ніхто з нас не є і не мусить бути кращим або гіршим за інших. Життя не обмежують змагання, перегони за перші п’ять відсотків рейтингу. Так, у спорті, оцінках та бізнесі це має сенс. Але в особистих стосунках змагання треба вчитись вимикати.

Старайся зрозуміти інших. Уважно прислухайся, що кажуть люди. Тобі відкриється цілий світ з погляду іншої людини. Намагайся в розмові поводитись, як дзеркало: повторюй зміст сказаного своїми словами, щоб переконатися в тому, що ти все правильно зрозумів. Не засуджуй та не давай непроханих порад, питай, як можеш допомогти чи підтримати.

Знаходь синергію. Об’єднуй зусилля з іншими, щоб досягти кращого результату, ніж вийшло б поодинці. Шукай відмінності в команді й будь відкритим до іншої думки. Працюй над спільною справою й думай, як можна використати вашу неоднаковість.

Шануй відмінності. Світ – це великий плавильний казан культур, рас, релігій, ідей та інших особливостей. Це розмаїття дедалі більшає, тож дай собі з цим раду. Не сахайся та не зберігай мовчки гнів, навчися цінувати відмінність людей від тебе.

Якщо маєш проблему з якоюсь рисою, спробуй відкрито поговорити про це. Поділися своїми переживаннями, але спробуй пояснити їх обґрунтовано, а не мовою злості. Тобі доведеться навчитись розв’язувати такі проблеми, і краще зробити це якнайшвидше.

Працюй над усіма сферами. Твоє «я» має чотири виміри існування: фізичний, розумовий, емоційний та духовний. Зміцнюй їх та вдосконалюй. Шукай рівновагу між ними, адже твої успіхи в одному впливають на три інші.

Піклуйся про тіло. Дізнайся більше про здорове харчування, почни робити регулярні фізичні вправи, відмовся від шкідливих звичок.

Піклуйся про розум. Читай якісні новини, веди блог про свої зацікавлення, грай у логічні ігри, досліджуй історію своєї родини, грай у шахи, відвідуй музеї, вчися новому й не бійся розвиватися. Не буває зайвих знань.

Піклуйся про емоції. Дотримуйся обіцянок, роби маленькі добрі справи, які не потребують твоїх ресурсів, будь чесним і вмій посміхатися всьому хорошому.

Піклуйся про душу. Навіть якщо не віриш у її існування, турбуйся про свій внутрішній спокій. Медитуй, веди щоденник, малюй і складай вірші. Роби те, що дає тобі час для роздумів та внутрішньої гармонії.

Поширити у соц. мережах: