Osvitanova.com.ua

Ми не стверджуємо, що ти перетворишся на великого зануду після двадцяти. Ми не кажемо, що потрібно терміново скуповувати солодку вату і бронювати квитки у цирк (хоча якщо хочеш, то чому б ні?). Але 20 років – це все ж п’ята, а то і четверта частина нашого життя. Може ти забув зробити щось важливе? Ми зібрали найкращі пропозиції.

1. Навчися танцювати

І для цього зовсім не обов’язково записуватися на заняття, відвідувати гурток або школу. Практика і ще раз практика. Танцюй під свою улюблену музику. Це чудовий спосіб розслабитися, зняти напругу після важкого дня. А ще це гарантовано гарний настрій.

2. Сходи на атракціони

Згадай дитинство, яке так швидко промайнуло. І не бійся виглядати недоречно серед батьків і їхніх малюків. Можеш узяти із собою менших братів чи сестричок. Уважно поспостерігай за дітьми – вони такі безпосередні. Вчися у них щирості – стань відкритим до світу.

3. Подивися фільм «1+1»

Це дуже хороша кінокартина, яка показує цінність справжньої дружби і здоров’я. З роками близьких товаришів у нас стає усе менше. Цінуй тих, хто залишився. Частіше збирайтеся разом. Такі зустрічі дарують жагу до життя. Любіть його, як би воно не складалося. Саме цього нас вчать герої фільму.

4. Подружися з батьками

Якими б важливими не були друзі, але наші найперші та найкращі порадники – це батьки. І чим швидше ти це усвідомиш, тим краще. Постарайся налагодити стосунки з батьками, якщо вони досі «натягнуті». Тато і мама люблять тебе найдужче у світі, тому варто вибачати їхню іноді надмірну опіку. Спробуйте порозумітися. Частіше кажіть: «Довіряйте мені. Я уже багато чого навчився».

5. Спробуй місяць не викладати власні фото в соцмережі

Складно, еге ж? Головне тут – зрозуміти, що твоє життя не обмежується лише присутністю онлайн. Твоїм віртуальним друзям не обов’язково знати, чим ти поснідав, який фільм переглянув чи на яку виставку сходив. Бо ти робиш не лише те, що викладаєш до себе на сторінку. Не обмежуй себе. Фотографуй не для соцмереж. Живи не для «фейсбуків» чи «інстаграмів». Наважся на такий експеримент. Повір, ти не пошкодуєш.

6. Зароби перші гроші

Кожен із нас прагне бути самостійним. І, як не крути, невід’ємним атрибутом незалежності є власні гроші. Постає запитання: «Де ж ї узяти – незалежність?». Варіантів багато: можна опановувати ази професії, з якою хочеш пов’язати життя. Можна знайти невеличкий підробіток – роздавати буклети чи працювати офіціантом. Можливостей багато, було б бажання.

7. Стань волонтером

Допомагай комусь безкорисливо і отримуй від цього радість. Наприклад, поїдь у притулок для собак, відвідай стареньких у будинку для літніх людей. Віддай комусь трошки свого часу і турботи. Або поєднай приємне з корисним – стань волонтером на концерті чи фестивалі.

8. Почни вести щоденник

Електронний або паперовий – як тобі зручніше. Пиши усе, що спаде на думку. Те, що крутиться в голові, але ти через вічні клопоти не маєш часу усвідомити. Розклади усе на полички у себе в голові. Так життя стане яснішим і зрозумілішим.

9. Влаштуй круту вечірку

У стилі американських фільмів для молоді. Збери найкращих друзів, одногрупників, колег, колишніх однокласників і повеселіться на славу. А от зі сценаріями себе не обмежуйте. Ви можете залишитися вдома, піти у боулінг чи караоке. Головне – щоб сподобалося усім і ви ще довго це згадували.

10. Збери команду однодумців

Дуже важливо бути у середовищі людей, які тебе розуміють, з якими у тебе спільні цінності. Оточи себе ними і створіть щось. Придумайте і втільте ідею проекту, організуйте літературний чи дискусійний клуб, відкрийте власний інтернет-магазин.

11. Навчися готувати

Це стосується як дівчат, так і хлопців. Готувати повинен уміти кожен. І ми зараз не про обід із дванадцяти страв. І не про триповерхові торти. Ми про так звану «коронну страву», яку готувати швидко і легко. І найважливіше – вона смачна. Підшукай підходящий рецепт, і вперед! То можуть бути як бутерброди, так і салат, і навіть яєчня.

12. Знайди свою справу

І чим раніше, тим краще. Це дуже важливо – мати заняття, від якого кайфуєш. І бажано зробити його джерелом отримання прибутку, а не лише хобі. Як же його знайти? Поміркуй, що дається тобі найкраще? Розглянь багато варіантів, спробуй себе у різній діяльності.

13. Побувай на фестивалі

З віком часу у нас стає усе менше. Особливо влітку. Його впевнено забирає робота. Тому не втрачай його дарма і вирушай на найближчий фестиваль. Вибухові емоції та спогади надовго гарантовані. Головне – знайди хорошу компанію.

14. Стань відповідальним

У першу чергу – за своє життя та усе, що в ньому відбувається. Якщо щось «не так» – у цьому лише твоя провина. Не скидай відповідальність на батьків чи друзів. Усвідом себе господарем своєї долі, ковалем свого щастя. Це складно, але тоді зникають претензії та незадоволення до інших. Так звільняється час для дій.

15. Навчися робити щось своїми руками

Такі заняття дуже розслабляють. Це може бути оріґамі чи прикраси. Або гра на музичному інструменті. Багато відеоуроків є у мережі.

16. Прочитай книжку «Над прірвою у житі»

Цей твір – про дорослішання, формування власної особистості. Своєрідний приклад, як проходить цей процес у головного героя. Це – світовий бестселер. Може і ти знайдеш у ньому відповіді на деякі свої запитання.

17. Побувай за кордоном

І «з батьками на море» тут не рахується. Зараз кордони відкриті для молоді. Можна взяти участь у конкурсі та відвідати іншу країну чи виграти грант на навчання. Це дуже розширює світогляд. А можна просто скористатися лоукостами чи дешевими автобусними перевізниками.

18. Вивчи щось

Варто мати тему, від якої у тебе починають горіти очі, про яку ти можеш говорити годинами. Це може бути сучасне мистецтво, японська література, історія Другої світової війни. Для цього варто знати щось про неї. Не лінуйся вчитися. Підживлюй свій мозок знаннями.

19. Створи власний рецепт гарного настрою

Завжди будь у доброму гуморі – незважаючи на погоду за вікном чи невдачі у житті. Навчися знаходити позитив у кожній ситуації. Або придумай власний ритуал, який забезпечить тобі чудовий настрій. Наприклад, чашка улюбленої кави.

20. Полюби себе

Це, мабуть, найважливіше, що варто усвідомити до двадцяти. Ти – неповторна особистість. Люби себе таким, який ти є. Не ганяйся за якимись примарними ідеалами. Прийми себе – і тебе прийме увесь світ!

Ну і негласна, але найголовніша двадцять перша порада – не забудь зробити усе вищезгадане!

Фото: sitebuilderreport.com/stock-up

Поширити у соц. мережах: