Osvitanova.com.ua

 

Багато хто з батьків вважають, що діти даремно витрачають час на ігри. З одного боку, вони мають рацію, але є й інший бік… Саме про нього й піде мова у даному матеріалі. Ми пропонує кілька комп’ютерних ігор, які не тільки допоможуть дітям провести час із користю, а й навчитися азам програмування, принципам побудови алгоритмів і стратегічному мисленню.

Minecraft

Щодо цієї гри батьки мають неоднозначні думки — деякі взагалі не розуміють, у чому її суть, вважають, що вона викликає у дітей залежність і всіляко її забороняють. Інші ж, ті, хто розібралися і зіграли самі, кажуть, що найкращою розвиваючої іграшки поки ще ніхто в світі не придумав. Тому, вирішувати вам — грати дитині чи ні. Ми лише розповімо про особливості Minecraft. Під час гри діти керують усіма діями, не просто натискаючи кнопки, а задаючи команди. Команди у вигляді блоків потрібно розставляти в певному порядку, і тільки тоді гравці можуть здійснювати будь-які подальші дії. В результаті Minecraft дає розуміння процесу побудови алгоритму, що і є основою основ програмування. Все просто! Офіційний сайт гри: studio.code.org.

Kodable

Гра проведе малюка лабіринтами умов, функцій, циклів і налагоджень. Таким чином дитина зрозуміє, в чому саме полягає суть програмування. Гра розрахована на дітей від трьох років, отже вміти читати гравцеві не обов’язково. Гру ви знайдете тут: kodable.com.

Cargo-Bot

Гра ставить наступне завдання: переміщувати коробки на території заводу за допомогою рухомого крана. Начебто, нічого складно. Але це гра «з секретом», тому що в процесі діти засвоять, що таке цикли, процедури і налагодження. Cargo-Bot розрахований на дітлахів від п’яти років. Знайти її можна на itunes.apple.com.

Bug Brain

Графіка цієї гри досить примітивна, проте її завдання не розвивати естетичний смак, а навчити програмувати. Дитині належить виконати непросте завдання — створити нейронну мережу для комах. Гравець буде експериментувати з різними вузлами і нейронними зв’язками, потім буде тестувати її, помістивши запрограмоване сонечко або мураху в природне віртуальне середовище. Гру знайдете тут: biologic.com.au/bugbrain/.

Scratch

Гра дає можливість створювати власні сюжети ігор та героїв за допомогою простих методів програмування. Розрахована вона, на відміну від Minecraft, на підлітків. Гравці повинні розумітися на від’ємних числах, десяткових дробах і системах координат. У Scratch потрібно програмувати, поєднуючи між собою різнокольорові блоки у так звані «стеки». «Стеки» формують скрипти, саме вони і допомагають рухатися і змінюватися персонажам. Сайт гри: scratch.mit.edu.

Code Combat

Ця онлайнова гра для підлітків вчить програмувати за допомогою Java Script, бо саме цією мовою розмовляє головний герой — маг і чарівник. Гра має кілька рівнів, і тим, хто дійде до найвищого рівня, розробники обіцяють працевлаштування в США в якості програміста! Сайт гри: codecombat.com.

SpaceChem

Гра дає дитині можливість паралельно навчатися програмуваню та підтягнути свої знання з хімії. В процесі гравець повинен буде створювати нові хімічні елементи для загадкової корпорації під назвою SpaceChem. Розробляючи алгоритми, діти будуть викликати хімічні реакції, ділити ядра клітин і синтезувати різні речовини. Сайт гри: zachtronics.com.

Colobot

Гра допоможе дітям вивчити мову програмування CBOT. Із її допомогою вони будуть керувати роботами, а ті, в свою чергу, будуть готувати планету для колонізації людьми. Виконуючи різні місії, гравці розберуться у кодах CBOT, напишуть ряд нескладних програм і зможуть скористатися підказками, якщо щось буде незрозуміло. Сайт гри: colobot.info.

CodeRally

Ця гра поєднує собі драйв перегонів та спокій логіки. Щоб управляти гоночною машиною, гравцеві потрібно не кнопки натискати, а створити штучний інтелект. У CodeRally буде цікаво грати тим дітям, які знайомі з основами Java або з будь-якою іншою об’єктно-орієнтованою мовою програмування. Завантажити гру можна тут: ibm.com/developerworks/community/blogs/code-rally.

Uplink

Гра з детективними елементами дасть можливість відчути себе суперхакером. Гравцям потрібно буде зламувати локальні мережі, змінювати паролі, підробляти записи в базах даних і заробляти віртуальні гроші. Гроші потрібні для того, щоб оновлювати хакерський софт, отримувати нові репутаційні бонуси. Офіційний сайт: introversion.co.uk.

Python та Java Script для дітей

Це не ігри як такі, а мови програмування, проте вони є настільки простими, що їх можуть вивчити навіть діти. Вони легко засвоюються, легко читаються і, головне, дозволяють відразу ж отримувати результат при кодуванні, що дуже стимулює дітей продовжувати вчитися. Python та Java Script мають інструменти, що дозволяють створювати прості анімації, власні відеоігри, ботів. Також у вільному продажу є яскраві книги-посібники «Python для дітей» Джейсона Бріггса та «JavaScript для дітей» Ніка Моргана. Офіційні сайти: python.org, javascript.com.

CheckiO

Гра була створена програмістами для програмістів. Розробив її Олександр Лябах із Дніпра. Мета проста — щоб виконувати місії на різних островах і переходити на нові рівні, потрібно написати програмний код за допомогою Python або Java Script. Гра розрахована на тих, хто вміє програмувати або ж старанно цьому вчиться. Останнім рекомендуємо скористатися опцією CheckiO ClassRoom, де учні грають групою і стежать за досвідом один одного. Сайт гри: checkio.org.

 Empire of Code

Цю гру також створила команда Олександра Лябаха. Принцип у неї такий самий — потрібно писати код для того, щоб виконувати міжгалактичні місії. Гра має ознаки аркади, стратегії і шутера. Фішка її в тому, що тут між собою будуть змагатися два гравця (або дві команди), один з яких програмує на Python, а другий — на Java Script! Лінк на офіційний сайт: empireofcode.com.

Поширити у соц. мережах: