Osvitanova.com.ua

8 вересня у рамках Гогольfest за сприяння громадської організації «Молодіжна альтернатива» та Представництва ЄС в Україні відбулась презентація освітніх можливостей для молоді у сфері культури. “Освіта Нова” відвідала фест та записала для вас найцікавіше.

Юлія Бармакова, асистент відділу преси та інформації  Представництва ЄС в Україні, розповіла про основні освітні програми для школярів, студентів та молоді, які фінансуються ЄС - найбільшим донором у галузі освіти та науки в Україні. Наразі існує понад 250 проектів, які фінансує ЄС.

Програми для юридичних осіб

Horizon2020  - найбільша рамкова програма ЄС з фінансування науки та інновацій. Бюджет на 2014-2020 роки становить понад 80 млрд євро.  Програма має проектну основу. Орієнтована як на науку та дослідження, так і на проблеми суспільства, його розвиток. Отримати фінансування можуть команди із юридичних осіб з країн-членів ЄС або асоційованих країн. Детальніше за посиланням.

Креативна Європа - рамкова програма Європейської комісії, спрямована на підтримку культурного та креативного секторів Європи. Фінансування програми з бюджету ЄС сягає 1,46 млрд євро. Програма складається з двох підпрограм: «Культура» (31% бюджету програми) і «Медіа» (56% бюджету), а також міжсекторного напрямку (13%). Взяти участь можуть юридичні особи. Детальніше за посиланням.

Програми для школярів

eTwinning (+) - навчальна програма Європейської Комісії для співпраці європейських шкіл. Основою навчання є використання інформаційних технологій у освіті і підвищення рівня цікавості до іноземних мов. Над проектами працюють школярі з учителями-кураторами. Детальніше за посиланням.

Euroquiz - щорічний проект, орієнтований на школярів, метою якого є ознайомлення молодих людей з Євросоюзом в цілому. Складається з вікторини, конкурсів та різних зустрічей. Це  - спосіб донести важливу інформацію у грайливій формі. А 200 найкращих учасників отримують призи.

Програми для студентів

Дні кар’єри - серія заходів, спрямованих на профорієнтацію та швидкий професійний розвиток. Так можна відвідати тренінги зі складання резюме, публічної презентації, поспілкуватися з працівниками та HR провідних українських та європейських компаній, записатися на стажування або пройти співбесіду у цих компаніях, а також дізнатися про можливості навчання за кордоном.

Єврошколи EU study days - ініціатива для студентів і випускників університетів, що дозволяє дізнатися більше про основні риси ЄС та поспілкуватися з експертами у цих галузях. Детальніше за посиланням.

Erasmus+ - програма, що поєднує сім діючих європейських програм у сфері освіти, науки та спорту. Переважна більшість студентів знає про цю програму за можливості академічної мобільності, у рамках якої кандидати їздять навчатися у різні університети Європи. За цей рік в програмі взяли участь більше тридцяти студентів з України. Вона містить велику кількість освітніх програм, з якими можна ознайомитись на сайті або звернувшись до Національного Erasmus+ офісу.

Олександра Рязанцева отримала диплом магістра у Німеччині за програмою ступеневої мобільності DAAD. Вона розповіла про те, як подати документі на подібну програму, а також до чого варто особливо ретельно готуватися.

При виборі програми зверніть увагу на мову викладання. Звучить банально, але це - важливий нюанс.

Дізнавайтесь деталі умов проживання. І не відкладайте це на потім, адже дедлайн завжди піджимає несподівано. У найбільш невдалий момент може виявитися, що на картці повинно бути заблоковано 800 євро на перший час життя. Навіть якщо програма покриває усі витрати, документи для стипендії оформлюють мінімум місяць. Я дізналася про це несподівано, і оскільки таких грошей не мала, довелося швидко збирати по родичам.

Перед подачею на програму збираєте стандартний стос документів із диплому, виписки із залікової книжки, довідок з деканату, перекладених у спеціальному бюро, резюме, мотиваційного та рекомендаційного листа. Найчастіше вимагають ще сертифікат про рівень володіння мовою, але мені зарахували замість сертифіката написання дипломної роботи німецькою мовою. Всі документи відправляються єдиним пакетом до країни-організатора програми.  А далі довгий і важкий етап очікування свого листа із Ґоґвортсу. Через декілька тижнів отримала лист із запрошенням на співбесіду в Києві німецькою мовою у посольстві. 

На співбесіді розпитують про вашу особистість, що читаєте, чим цікавитесь. «У мене співбесіда була німецькою мовою, але у моєї знайомої, що їхала за англомовною програмою, співбесіда була англійською. Однак і її попросили розповісти про себе декілька речень німецькою. Наприклад, можуть запропонувати тестове завдання – прочитати статтю і розповісти, що ви про неї думаєте. Уявіть, як було страшно. Я ж не політолог, раптом щось не те скажу. Боятися нічого. Не звертайте увагу на граматичні обмовки – там усі хвилюються, і це нормально. Якщо відчуваєте, що вам не вистачає знань по тематиці – вмикайте харизму. Адже вони шукають людей адекватних, креативних, ідейних. 

Тож справжньою несподіванкою для мене були питання про реальне життя Німеччини і про політику.

Остаточний вибір кандидатів відбувається саме у тій країні, куди ви їдете. І це на краще, аби чиясь могутня грошовита рука не змогла втрутитися у цей процес.

За тиждень надійшов лист про успішний результат співбесіди. Так я опинилася серед 6 українців, які поїхали навчатися до Німеччини у рамках програми.

У європейських університетах ви не об’єднані у чітко визначені групи, там немає кураторів, які допомагають урегулювати проблеми. У одній лекційній аудиторії можуть бути присутні від 15 до 100 студентів з різних курсів і спеціальностей. А на іншому предметі - вже зовсім інші люди. Тож  необхідно завжди уважно читати правила. 

Ваша освіта – це виключно ваша відповідальність.

Якщо пропускаєте понад 20% лекцій – може грозити недопуск. У деканаті неможливо домовитися, якщо для пропуску немає поважної причини. Їх не хвилюють ваші проблеми. 

Іспити в основному письмові, вкрай рідко можна зустріти усний. 

Під словом «реферат» мається на увазі зовсім не те, що ми звикли бачити. Зліпити його з інтернетських джерел у останню ніч, а тим паче скачати - точно не вийде. Антиплагіатор виявляє навіть перекладені іншомовні матеріали, тому схитрувати не вийде. Якщо виявлять плагіат – це ганьба.  За другу спробу такого підходу виганяють із університету.

Здобувати освіту іншою мовою і за іншими правилами – вдвічі важче, ніж просто її здобувати.

Звичайно, навчатися важко. Доведеться багато працювати, сидіти в бібліотеці. Бібліотеки там теж інші. Є окремі кімнатки, де можна в тиші і спокої обговорити з командою свій проект. Там не сіро, темно і понуро, як у нас. Це простір для навчання, якого так не вистачає у наших університетах.

Німці неймовірно люблять ставити питання. Склалося враження, що якщо після лекції ніхто із аудиторії не поставить питання – лектор засмутиться. Спершу я дивувалася, що вони запитують такі очевидні речі. Він же це розповідав! Але ні. Питання – це невід’ємна частина лекції, так краще засвоюється матеріал.

Обов’язково плануйте своє навчання!

Щоб завершити семестр, кожен студент набирає певну кількість пунктів, а далі кожен факультет пропонує різні напрямки роботи. Якщо не зможете набрати певну кількість пунктів, на вас чекають проблеми. Для отримання диплома треба назбирати певну кількість пунктів. 

Навчання закінчується магістерською роботою. Немає букетів і банкетів. Бали ставлять об’єктивно за навчання.

Думаєте, що після випуску ногою зможете відчинити будь-які двері?

Деякі програми передбачають повернення у рідну країну, і це прописано у договорі: “У разі подальшого проживання після завершення навчання, необхідно повернути кошти за навчання”. В моєму договорі такого пункту не було. Я розіслала півсотні резюме у Німеччині, але зазвичай роботодавці бояться брати людину з іншої країни, бо банально не знають законодавства – чи це взагалі легально? Я залишилась працювати у Німеччині викладачем. Часом бувало, що я викладала студентам, на рік-два старшим за мене. Для Німеччини студенти такого віку – зовсім не дивина. Зарплатня велика, але й відповідальність ще більша. Потрібно чітко визначити рамки, про що можна говорити, а про що ні.

У 2014 після Майдану я вирішила повернутися в Україну. Звичайно, була переповнена ілюзіями про свій європейський диплом і знання мови. Півроку викладала в університеті вже тут, а потім 4 місяці шукала роботу. Це був важкий період, ледь не депресія. Мені допомогла програма реінтеграції експертів, яка допомагає людям, що повернулися, не лише влаштуватися, а й отримати матеріальну допомогу. Роботу знайти реально, тож використовуйте будь-яку можливість.

Перш, ніж ви, надихнувшись розповідями і можливостями, побігли шукати омріяну програму, давайте підсумуємо, які кроки варто зробити на практиці. Людмила Кудіна, голова громадської організації «Молодіжна альтернатива», поділилася корисними порадами та локанічно описала аспекти, на яких необхідно загострити увагу. Вона наголошує, що необхідно шукати і пробувати, адже в останні роки можливості отримання стипендій і грантів розширилися.

З чого ж почати?

Шукати ВНЗ, факультет, програму, супервайзера, через якого вдасться вирішити усі нагальні питання. Можна шукати через групи випускників, наприклад, у соціальних мережах. Там можна знайти людей, які вже пройшли через усі ці перипетії, та отримати від них необхідну інформацію. Чимало програм є на сайті іноземних міністерств і посольств, спеціальних фондів.

Для подачі документів найчастіше вимагається стандартний пакет:

Виписка із залікової книжки, декілька довідок із деканату і диплом для тих, хто їде навчатися за магістерською програмою - усе перекладене у спеціальному бюро. Резюме – ось головна зброя людини, яка шукає освітню програму. Воно складає найвагоміший вплив, адже це перше враження про вас. У ньому обов’язково потрібно зазначати власні сильні сторони. Найкраще робити його за єдиним зразком Europass – це полегшує обробку орагнізаторами великої кількості отриманих заявок. Мотиваційний лист підсилює резюме, доводить ваше прагнення та здатність навчатися. Ви маєте переконати усіх (і себе у тому числі), що ви і саме ви є найбільш гідним кандидатом, щоб поїхати саме за цією програмою саме у цей університет. Сертифікат про рівень володіння іноземною мовою зазвичай вимагається у ступеневих програмах, коли оплачується отримання ступеню магістра або доктора філософії. Заздалегідь ознайомтеся з порогом для проходження на програму. Зазвичай це - міжнародні іспити на кшталт IELTS, TOEFL, DELF, ZD.   Рекомендація людини-експерта у сфері, на навчання у якій ви претендуєте. Це може бути ваш науковий, проектний керівник або творчий наставник (якщо йдеться про мистецьке спрямування). Дійсний закордонний паспорт. Документи про підтвердження стажувань, участі в навчальних курсах, перемоги на олімпіаді.

Поширити у соц. мережах: