Osvitanova.com.ua

З 29 вересня по 1 жовтня 2017 року у Києві відбудеться Перший Всеукраїнський освітній хакатон EduHack. Хакатони захопили світ і поступово набувають популярності в Україні. Чому сотні людей збираються разом на декілька діб? Який результат може отримати кожен учасник? Як саме на хакатонах народжуються проекти або перероджуються існуючі? Відповідаємо на ці та інші питання у статті.

Взагалі. Що таке хакатон?

Хакатон - це захід, під час якого команди вирішують певну проблему в обмежений період часу. В кінці хакатону кожна з команд представляє свій результат перед журі. Переможці отримають винагороди та необхідну підтримку під час доопрацювання та
запуску свого проекту. Власне кажучи, це можливість повного занурення за пару днів вплинути на сферу, яка вас цікавить, створивши конкретне рішення і представивши його світу.

А хакатон - хіба не лише для айтішників?

Сам формат бере початок з IT-сфери, і походить від двох слів: Hack (зламувати) та Marathon (марафон). Проте поступово ідея інтенсивної роботи над проблемою в обмежений період часу поширилась і на інші сфери. Наприклад, вже відбувся медичний хакатон, а 29 вересня розпочнеться освітній хакатонEduHack.

“Маючи досвід в організації та проведенні ІТ-хакатонів, відчуваю, що цього формату не вистачає “освітянам”! Проводиться дуже багато конференцій, круглих столів, семінарів. Але немає заходів, які б давали практичні рішення. Це відображає нашу системи шкільної освіти - вбираємо інформацію, а втілити в життя, зробити тестовий продукт своєї ідеї - не маємо часу. Тому разом з Іриною Браницькою вирішили провести найбільший Всеукраїнський освітній хакатон. Щоб всі, хто має ідею та бажання змінювати освіту, зібрались на одному майданчику, протестували та доопрацювали свої проекти. Хакатон - це найкращий формат нетворкінгу. В робочому процесі ви не витрачаєте час на пусті балачки, а відразу переходите до справ. Тож, долучайтесь!” - Анна Сушко, організатор, глава ГО School Angels

З 29 вересня по 1 жовтня 2017 року у Києві відбудеться Перший Всеукраїнський освітній хакатон EduHack, який збере понад 500 учасників, 60 спікерів та експертів. Деталі та реєстрація за посиланням

Освітній хакатон - це як?

Основна концепція зберігається. Проте результатом роботи учасників можуть бути не лише програмні продукти. Ви можете розробити стратегію впровадження онлайн-курсів у навчання, бізнес-план роботизованої школи або навпаки “природнього” закладу, новітню методологію профорієнтації, корисний додаток, оригінальний курс з саморозвитку учнів, взагалі будь-яку ідею, яка несе освітню цінність.

Таке вже було? 

За кордоном - так. Це досить популярний формат. Наприклад, Linko Education Hackathon.

В Україні такого масштабу освітнього хакатону не було. І це добре. Будемо творити історію разом!

Що ще буде на хакатоні? 

Окрім можливості вирішити конкретну наболілу проблему в освіті, на хакатоні будуть виступати провідні спікери, які поділяться найбільш актуальними знаннями. Серед них Олег Дерев'янко, Євген Клопотенко, Олександр Елькін, Іван Примаченко, Олесь Тимофеєв, Марія Прохорова та інші.

Також кожен зможе всесторонньо пропрацювати нову ідею або наявний продукт під керівництвом досвідчених менторів зі сфер освіти, бізнесу, технологій та культури. Приємний “бонус” - можливість прокачати навички публічних презентацій, ефективної
роботи в команді, потужного нетворкінгу та проектного менеджменту.

Кому варто брати участь?

Усім, хто вважає українську систему освіти недосконалою і готовий вплинути на її зміни. А також тим, хто хоче отримати нові знання, завести корисні та цікаві знайомства і просто весело та продуктивно провести час.

А якщо в мене немає команди/ідеї?

Не проблема. На хакатоні буде можливість приєднатись до існуючої команди або об’єднатись з іншими учасниками навколо цікавої ідеї.

І все таки, чи варто витрачати 2 доби свого життя? Не стане це звичайними посиденьками та розмовами “ні про що?”

Звичайно, вирішувати вам. Але хакатон - це “антипрокрастинаторський” формат, тобто він виключає тижні балачок та місяці підготовки. Є задача і 2 дні на її вирішення. При грамотній роботі, яку допоможуть організувати ментори, учасники не матимуть шансів даремно провести час. Розмови, обговорення також будуть, але більш конкретні і по суті.

Але повністю відчути захоплюючу атмосферу хакатонів можна лише відвідавши його. Запрошуємо на Всеукраїнський освітній хакатон EduHack, який відбудеться 29.09-01.10.2017. 

Яка головна мета хакатону? 

Створити платформу, яка стане осередком нових ідей та інноваційних рішень сучасних проблем української освіти. А також не лише отримати готові рішення, але і сформувати активну спільноту однодумців, яка здатна буде і надалі творити зміни. Тобто об`єднати людей навколо ідей і одразу втілити їх у життя. Хіба не ідеально? 

Тому чекаємо всіх в епіцентрі нових ідей та реальних розробок в сфері освіти! 

Поширити у соц. мережах: