Osvitanova.com.ua

Усі батьки, віддаючи дитину у дитячий садок, хвилюються не лише щодо того, як дитина адаптується, а й як вона буде там харчуватися. Як можна проконтролювати цей процес, дізнатися, чи отримує дитина усе необхідне та домогтися внесення змін у дитяче меню? Громадська активістка Наталія Старостіна ділиться з short.media корисною інформацією.

Пані Наталіє, скажіть, будь ласка, якою є нормативно-правова база щодо харчування дітей у дошкільних навчальних закладах?

Норми харчування дітей у ДНЗ регулюються спільним наказом Міносвіти та МОЗу «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах».

Як можна впевнитися (чи не впевнитися) у тому, що всі інструкції виконуються?

Найдоступніший та простий метод - фотографувати меню у дитячому садку протягом 1-2 тижнів та проаналізувати інформацію. Як свідчить практика, у більшості ДНЗ вимоги щодо кількості м'яса, риби та фруктів не виконуються.

Як бути? Колективна заява до завідувача дитсадка? Чим більше батьків підпишеться - тим краще?

Якщо вирішите почати із заяви до завідувача - не забувайте, що писати її слід у двох екзмемлярах з присвоєнням вхідного номера. Це гарантія того, що заява буде розглянута і вам зобов'язані відповісти. Щодо кількості батьків - це не принципово. Достатньо і однієї заяви для розслідування цього питання.

Якщо заява не дала жодних результатів?

Особисто я діяла б так: вивчила тендери у системі Prozorro, щоб дізнатися, хто є постачальником продукції у дитсадок. Інший варіант – письмовий запит в РУО щодо постачальника та калькуляції тижневого меню. 

Наступний крок – запит в РУО щодо зміни постачальника продуктів на основі невідповідності та невиконання держвимог щодо дитячого харчування.

ПРАВА БАТЬКІВ

можна зайти у їдальню чи харчоблок і поцікавитися, що готують дітям (з представником Держпродспоживслужби, потрібна санітарна книжка та спецодяг) спробувати рукою тарілку: чи їжа, яку дали дитині, тепла, чи холодна перевірити чистоту їдальні та посуду зважити порцію, щоб переконатися, що усі складові порції відповідають затвердженим ваговим нормам


САМООРГАНІЗАЦІЯ БАТЬКІВ

Батьки мають право створити комісію громадського контролю за якістю харчування. Основна мета – здійснення контролю за організацією якісного харчування, роботою харчоблоку, організацією постачання продуктів харчування. Ефективність контролю залежить від зацікавленості, згуртованості та відповідальності самих батьків.

РЕЗОНАНС ЯК КАТАЛІЗАТОР ЗМІН

Резонанс можна створити, звертаючись до керівництва РУО та міської адміністрації. Зазвичай цього достатньо. Головне, як кажуть, тримати руку на пульсі. Якщо ці дії не дають результату, тоді варто йти далі та залучати ЗМІ, органи громадського контролю та прокуратуру.

Поширити у соц. мережах: