Osvitanova.com.ua

До чого призведе мізантропія, хто буде працювати космічним гідом, кому загрожують і чим небезпечні психози віртуальної реальності

Автор:Анна Абліцова

Друга частина лекції про соціологію майбутнього директора україно-ізраїльського Інституту стратегічних досліджень ім. Голди Меїр, футуролога Альберта Фельдмана. Першу частину читайте тут.

Професії майбутнього

У майбутньому всі люди будуть поділені на три класи – «зайві» (ті, хто не зможе адаптуватися в новому світі), креативний (ті, хто будуть створювати щось нове) і сервісний (люди, які будуть забезпечувати сервіс).

Усередині креативного класу поки можна виділити три великі групи: дизайнери соціуму, дизайнери діджитальних продуктів і дизайнери розваг

Дизайнери соціуму – це люди, які будуватимуть міста і соціальні групи нового типу. Дизайнери соціуму – це не професія, це група всередині креативного класу. До неї увійдуть різні спеціальності – педагоги, психологи, організатори партійних структур.

Дизайнери діджитальних продуктів – люди, які створюватимуть доповнену реальність, структуруватимуть бази даних, забезпечуватимуть їх захист.

Дизайнери розваг – це креативні представники сьогоднішнього бомонду: кінематографісти, творці ігор, художники, актори, композитори. Можливо, в майбутньому машини самі писатимуть музику, але дизайнери розваг також будуть задіяні.

 

Сервісний клас забезпечуватиме нашу безпосередню життєдіяльність. До обов’язків цих людей входитиме безпека діджитального життя, вони контролюватимуть розвиток технологій і забезпечуватимуть сервіс.

Безпека діджитального життя – це той виклик, який вже сьогодні кидає нам хакерське співтовариство світу, тому в цьому плані небезпек набагато більше. Люди, які працюватимуть у сервісному центрі, захищатимуть нас від атак численних нейрохакерів.

Контроль розвитку технологій – найважливіша сфера, тому що розвиток технологій дечим може стати загрозою для життя. Так, з часом технології дозволять створити індивідуумів, які загрожуватимуть функціонуванню самої людської цивілізації. Тому вже зараз необхідно говорити про те, як цього уникнути.

Сервіс життєдіяльності – це люди, які будуть забезпечувати наше потенційне життя в діджитальній формі. Деякі професії майбутнього з’являються вже сьогодні. Наприклад, дизайнери віртуальної реальності.

Більше того, є ціла галузь VR-гаджетів, які дозволяють отримувати таке зображення, яке ви не можете отримати в телевізорі або на екрані телефонів.  Дизайнери віртуальної реальності сьогодні створюють зображення для VR-окулярів, а завтра вони будуть проектувати віртуальні міста для тих «зайвих» людей, які будуть в них жити.

У майбутньому людина сама буде вибирати собі тіло, і зовнішність

Це відбувається і сьогодні, але поки що має комічно-буржуазний характер. Але в майбутньому це стане цілком реальною ситуацією – вибір і замовлення та зміна власної зовнішності. З’явиться така професія, як космічний гід.

K.Fund Media

Ці люди будуть займатися космічним туризмом. Ілон Маск і його чудова команда – потенційні космічні гіди. Вони обіцяють нам політ на Марс до 2025 року, відпочинок на Венері до 2035 року і повне освоєння місяця до 2038 року.

Світ технологічно змінюється і рухається у напрямку, де більше людей будуть намагатися спілкуватися в системі «людина – машина», а не «людина – людина», тому що мізантропів стає дедалі більше.

Загрози майбутнього

У процесі створення такої системи суспільства можуть виникнути деякі загрози для цивілізації – бунт «зайвих», вихід штучного інтелекту з-під контролю людини, війна роботів проти людей, розвиток психозів віртуальної реальності, діджитальний колапс, системи контролю і маніпуляції соціального та особистого життя, зниження інтелектуального рівня деяких груп, деурбанізація, інфантилізація суспільства, поява закритих спільнот і т.д.

Вихід ШІ з-під контролю людини може відбутися набагато швидше, ніж ми собі думаємо. По суті, ми можемо спостерігати це вже сьогодні. Коли, наприклад, той чи інший вірус впливає на величезну систему функціонування держави. Це і є вихід штучного інтелекту з-під контролю, тільки поки що в такому примітивному форматі.

Що врятувало Україну від вірусу Petya? Нерозвинена система.

Те, що у нас як і раніше тітка Клава перемикає пульт управління на вокзалі, те, що до цих пір існують не автоматичні, а релейні системи захисту, якими не управляє комп’ютер.

K.Fund Media

На сьогоднішній день медиками вже виявлено розвиток психозів віртуальної реальності, тільки поки вони не мають чіткої синдроматики. Це одна з тих хвороб, до якої призводить діджиталізація нашого життя.

Можливість діджитального колапсу пов’язана з тим, що в якийсь момент інформації стане настільки багато, що наші системи не будуть в змозі її осмислити. Як зараз на вулицях виникають транспортні затори, так в майбутньому можуть виникнути серйозні проблеми, пов’язані з функціонуванням потоків інформації.

Поширити у соц. мережах: